Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Δεκ-2017 00:03

  Η Νέα Δημοκρατία έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου 

  Η Νέα Δημοκρατία διοργανώνει το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Δεκεμβρίου, το 11ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριό της. Πρόκειται, όπως ορίζει το καταστατικό, για ένα Συνέδριο πολιτικών θέσεων, και όχι εκλογής οργάνων, μιας και αυτή η διαδικασία έλαβε χώρα στο 10ο Συνέδριο. Το 11ο Συνέδριο έχει αποφασιστεί να αφιερωθεί στο προγραμματικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας.

  Τα δύο αυτά συνέδρια μετά την εκλογή στην προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχονται να καλύψουν σε συμβολικό αλλά και πρακτικό επίπεδο δύο αδυναμίες του κόμματος, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη αφορούσε στην υστέρηση οργάνωσης και συνεπώς ισχύος που επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ να κυβερνά 21 από τα 30 χρόνια από το 1981 ως το 2011 και η δεύτερη στην ασάφεια των πολιτικών του θέσεων που οδήγησαν στην υστέρηση αποτελεσματικότητας κατά τις κυβερνητικές του θητείες την περίοδο 1990-1993 και 2004-2009. Έτσι η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε να θεωρείται συνυπεύθυνη για την κρίση, παρότι είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης για μικρά χρονικά διαστήματα και παρότι οι βασικές θέσεις της έχουν δικαιωθεί πλήρως. 

  Σε επίπεδο οργάνωσης, η Νέα Δημοκρατία απάντησε σε μια σειρά κατηγοριών που την ακολουθούσαν. Η πρώτη αφορούσε στην οικονομική διαχείριση. Με το νέο μας καταστατικό του κόμματος απαγορεύτηκε ο τραπεζικός δανεισμός, τα βασικά στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης δημοσιοποιήθηκαν, καθιστώντας τη Νέα Δημοκρατία το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας. Μέσα σε 21 μήνες τα λειτουργικά  έξοδα μειώθηκαν κατά 74,4% και το 2018 επιτυγχάνεται ο στόχος της λειτουργίας μόνο από ιδιωτική χρηματοδότηση με χρήση της κρατικής ενίσχυσης για εξυπηρέτηση μόνο των δανείων. 

  Η δεύτερη αφορούσε στην λειτουργία ενός κλειστού συστήματος που λειτουργεί στα κόμματα και δεν επιτρέπει σε ενεργούς πολίτες εκτός κόμματος να ενταχθούν και να συμμετέχουν. Με το μητρώο στελεχών η Νέα Δημοκρατία έχει κατορθώσει να προσελκύσει περισσότερα από 3.000 στελέχη χωρίς τη διαμεσολάβηση των περιφερειακών οργανώσεων ή της κοινοβουλευτικής ομάδας. Με μία δομημένη διαδικασία, διαφανή, αδιάβλητη και αδιαμφισβήτητη αξιολογεί τα στελέχη αυτά με στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

  Στην πολιτική διαχειρίζεται κανείς το πολιτικό χρήμα, αξιοποιεί ανθρώπους και παράγει πολιτικό λόγο. Τα δύο πρώτα ως τώρα βελτιώνονται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σημαντικό βαθμό παρά την γενικευμένη κρίση που δυσχεραίνει τα οικονομικά και απομακρύνει τους πολίτες από την πολιτική. Μένει να κερδηθεί το στοίχημα του πολιτικού λόγου, ο οποίος βασίζεται σε ένα ρεαλιστικό και σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα.

  Τα προσυνέδρια των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν στην πράξη ότι η Νέα Δημοκρατία εξελίσσεται καθημερινά σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα που παράγει πολιτική από κάτω προς τα πάνω, ενώ λειτουργεί με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία. Στο 11ο συνέδριο της η Νέα Δημοκρατία καλείται να αποδείξει ότι είναι έτοιμη από κάθε πλευρά, όπως άλλαξε η ίδια με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει την Ελλάδα. 

  * Ο κ. Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

  Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο twitter: @dpapangel

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων