Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Νοε-2017 00:04

  Δικηγόροι και δικηγορικοί σύλλογοι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Περάκη 

  Χθες Κυριακή και σήμερα Δευτέρα 27/11 διενεργούνται παντού στην Ελλάδα αρχαιρεσίες για να εκλεγεί η νέα ηγεσία που θα διοικήσει τους δικηγορικούς Συλλόγους τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα κληθεί ν΄ αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις των καιρών για τη δικηγορία. 

  Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αναπτύσσεται μια αυξανόμενη αμφισβήτηση των δικηγορικών Συλλόγων και του ρόλου τους. Αυτό οφείλεται στη δυσαρέσκεια για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους δικηγόρους, αλλά και στην αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τις πολλές εις βάρος των δικηγόρων ανατροπές των τελευταίων ετών.

  Ενώ όμως η κριτική είναι δικαιολογημένη, η αμφισβήτηση είναι επικίνδυνη. Οι δικηγορικοί Σύλλογοι παντού στον κόσμο διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, και μάλιστα όχι τόσο για την υποστήριξη των στενών συντεχνιακών συμφερόντων ημών των δικηγόρων. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός γιατί διασφαλίζουν την πολύτιμη για την ανεξαρτησία μας και την ίδια την ύπαρξή μας αυτορρύθμιση του επαγγέλματος, αποτελώντας ταυτόχρονα τους βασικούς συνδιαμορφωτές του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης σε κάθε χώρα, αλλά και τους διαχρονικούς θεσμικούς υπερασπιστές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Συγχρόνως, με τις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους δικηγόρους, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης, τους προετοιμάζουν για τη νέα πραγματικότητα του επαγγέλματος η οποία σε όλον τον κόσμο ριζικά αλλάζει.  

  Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, οφείλει επιτέλους να εκσυγχρονισθεί, ώστε να μπορέσει κι αυτός να ανταποκριθεί στον κρίσιμο αυτόν ρόλο.

  Διότι μόνο ένας σύγχρονος ΔΣΑ μπορεί να απαντήσει στις σημερινές και αυριανές ανάγκες της δικηγορίας. Να διαμορφώνει προτάσεις αξιοποιώντας τις γνώσεις και τη διάθεση προσφοράς των μελών του, με ανοικτές πόρτες για όλους. Ν΄ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη δικηγορία και τη Δικαιοσύνη, η οποία επίσης χρειάζεται επειγόντως εκσυγχρονισμό. Να παρέχει στήριξη στους δικηγόρους, ιδίως σ΄ αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο, δηλαδή στους νέους, στη μητέρα δικηγόρο, στους επί τιμή συναδέλφους. Ένας σύγχρονος ΔΣΑ, που αντί να δίνει χαμένες μάχες εντυπώσεων, με συναίνεση και σοβαρότητα θα μπορεί πολύ καλύτερα και αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσει, εντός και εκτός συνόρων, όποτε απαιτείται, μικρές και μεγάλες προκλήσεις, όπως το ασφαλιστικό και η επιχείρηση φτωχοποίησης των Ελλήνων δικηγόρων. 

  Ένας ΔΣΑ με σύγχρονο και στιβαρό λόγο, που θα οδηγεί με ασφάλεια και συγκροτημένα τους Έλληνες δικηγόρους στο αύριο, αναβαθμίζοντας το κύρος μας στην Ελληνική κοινωνία. Το μέγεθος της πρόκλησης είναι μεγάλο. Όμως το αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά από μας.

  * Ο κ. Παναγιώτης Περάκης είναι Υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων