Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 00:06

  Η θέση του Δικηγόρου στη σημερινή κοινωνία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεόδωρου Π. Μαντά 

  Ο Αριστοτέλης είχε πει πως η  πόλη αποτελεί μια φυσική πραγματικότητα και  ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ον  πολιτικό. Η δικαιοσύνη λοιπόν όντας εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεων για την ύπαρξη της "πόλης" μέσα στην οποία μόνον, δύναται ο άνθρωπος να λειτουργήσει σαν "πολιτική ύπαρξη", αποτελεί αδιαφιλονίκητα μια φυσική ανάγκη του. Η δικαιοσύνη, η ευγενέστερη έκφραση και το σπουδαιότερο πόνημα του ανθρωπίνου νου, σφυρηλάτησε το ένστικτο σε λογική, τις άναρθρες κραυγές σε ορθό λόγο και οικοδόμησε την κοινωνία εντός των τειχών της οποίας ο άνθρωπος υπερέβη την θνησιγενή φύση του και έφτασε στο ύψος  ιδεών που παρέμειναν αειθαλείς και αθάνατες. Αόρατα αλλά και συνάμα απτά σύνορα μας χωρίζουν από τα πρωτόγονα πάθη μας και οριοθετούν τον πολιτισμό  και την εξέλιξη. 

  Από τους πρώτους δικανικούς ρήτορες της αρχαιότητας μέχρι τους σημερινούς συνηγόρους οι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης ήσαν διαχρονικά απαραίτητοι τοποτηρητές και εγγυητές της ορθής λειτουργίας και απονομής της. Σε αυτούς πέφτει το βάρος να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των εντολέων τους και να τους οδηγήσουν μέσα από τα, πολλές φορές δαιδαλώδη, περάσματα της Θέμιδος.

  Σήμερα, ο δικηγόρος υπηρετώντας το λειτούργημα του  έρχεται αντιμέτωπος με απαιτητικά ωράρια, ψυχοβόρο άγχος καθώς και το λεβιάθαν της γραφειοκρατίας που τείνει πλέον να καταπιεί το δικαιικό μας σύστημα. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η συστηματική προσπάθεια για οικονομική εξαθλίωση και θεσμική υποβάθμιση. Η μέγγενη της φορολογικής ατασθαλίας στηριζόμενη από τη  ρητορική που θέλει το επάγγελμα του δικηγόρου συνυφασμένο με την φοροδιαφυγή υποβιβάζουν καθημερινά το κύρος του και τον αφήνουν έκθετο σε άδικες κρίσεις την ώρα που αγωνίζεται να διασφαλίσει την ευρυθμία του  κορυφαίου  κοινωνικού  αγαθού.

  Τα περιστατικά πολλά, τραγικά και πρόσφατα. Απροστάτευτοι με κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα και σε ακραίες περιπτώσεις την ίδια μας τη ζωή συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε με καύσιμο την ατμομηχανή της έννομης τάξης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί ως κλάδος έχουμε συναίσθηση του χρέους που βαραίνει τις πλάτες μας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση του αυτονόητου μέσα από επιστημονικό διάλογο και ενέργειες που αρμόζουν σε ύφος και ήθος με την ιερή αποστολή που έχουμε επωμιστεί. Πρέπει και οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη χαμένη κοινωνική αναγνώριση, πρέπει και οφείλουμε να απαιτήσουμε το θεσμικό μας περίβλημα. Το κράτος έχει χρέος να προστατεύει και να σέβεται όσους καθημερινά αγωνίζονται για την πεμπτουσία του. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε το "παρών" και να παριστάμεθα όπου και όπως η δικαιοσύνη το έχει ανάγκη.

  Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια οφείλει να είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Ο πρώτος τη τάξει Δικηγορικός Σύλλογος της Ελλάδος πρέπει να απεγκλωβιστεί από την Ακαδημίας και να αποκτήσει ηχηρή παρουσία και να παρίσταται καθημερινά υπέρ του Δικηγόρου που μάχεται είτε μέσα σε δικαστικές αίθουσες είτε πίσω από γραφεία γιατί για εμένα όλοι οι δικηγόροι είναι μαχόμενοι και σε αυτή τη μάχη, την καθημερινή και την έντονη, δεν πρέπει να βρεθούν ούτε στιγμή χωρίς στήριγμα. Για να μην παρεξηγηθώ την ευθύνη δεν φέρουν οι διοικούντες, την ευθύνη την έχουμε όλοι μας, όλοι αρκεστήκαμε σ έναν Σύλλογο- συνδικαλιστή αγνοώντας τις υπόλοιπες ουσιαστικότερες πτυχές του. Ο Δικηγορικός Σύλλογος οφείλει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το πώς διακονείται η δικηγορία να ενημερώνεται άμεσα για τα καθημερινά προβλήματα του κλάδου και να έχει στιβαρή και προπάντων επιστημονική παρουσία.  Οφείλει να εξελιχθεί σε μία λέσχη σκέψης και πράξεων, σε έναν δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου με την κοινωνία ούτως ώστε να βοηθήσει στην θεσμική μας παλινόρθωση.

  * Ο κ. Θεόδωρος Π. Μαντάς είναι δικηγόρος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων