Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Νοε-2017 09:09

  Αποπροσανατολισμός

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

  Συχνά γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Πολλές πολιτικές πρωτοβουλίες χαρακτηρίζονται με αυτή τη φράση, ιδίως οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που κατατάσσονται στη λεγόμενη αριστερή πολιτική ατζέντα. Τις περισσότερες φορές αυτός ο χαρακτηρισμός είναι ακριβής. Η Κυβέρνηση Τσίπρα προβάλλει πολιτικές με αριστερό πρόσημο, προκειμένου να ισορροπήσει τα σκληρά μνημονιακά μέτρα που λαμβάνει.

  Αυτό απέχει πολύ, όμως, από το να χαρακτηριστούν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης ως αντιπερισπασμός και παγίδα, στην οποία πέφτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν απαντούν σε αυτές. Και αυτό για μια σειρά από λόγους.

  Κατ’ αρχάς τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να απαντούν στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και φυσικά να ψηφίζουν θετικά ή αρνητικά τα νομοσχέδια, που κατατίθενται στη Βουλή. Δεν έχουν την πολυτέλεια της ουδετερότητας, όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη πολιτική μας ιστορία. Όποιο κόμμα προσπάθησε να πατήσει σε πολλές βάρκες συρρικνώθηκε και εξαφανίστηκε.

  Επιπλέον, κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης από αυτές που χαρακτηρίζονται αποπροσανατολιστικές ακολουθούνται από άλλες που περιλαμβάνουν επώδυνα μέτρα. Και είναι πολύ λογικό ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης να μοιράζεται ανάμεσα στην ιδεολογία της και στις διεθνείς υποχρεώσεις. Ίσα ίσα που η συγκεκριμένη Κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες έχει καταστρατηγήσει κάθε χρονικό όριο, που η ίδια έχει θέσει.

  Ας έχουμε ακόμη στο μυαλό μας ότι συχνά η πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να προκαλέσει, απλώς η ιδεολογική συγκρότηση των Υπουργών και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι τέτοια που φαίνεται προκλητική προς τους μη αριστερούς. Δεν είναι ότι προκαλούν για να προκαλούν, απλώς πιστεύουν αυτά που πιστεύουν.

  Όπως έχουμε δει πολλές φορές η αλλαγή ατζέντας επιτυγχάνεται και από ανώδυνες αντιπαράθεσεις μεταξύ πολιτικών προσώπων (όπως αυτές που έχουν ως πρωταγωνιστή τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη). Όταν όμως συζητάμε για αποφάσεις που επιφέρουν αποτελέσματα στις ζωές των πολιτών, τότε ζήτημα δεν είναι η κοινή γνώμη την ημέρα της ανακοίνωσης, αλλά τα ίδια τα αποτελέσματα.

  Εσχάτως, άρχισαν και φιλοκυβερνητικές πένες να κάνουν λόγο για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης στηλιτεύοντας την αντιπολίτευση, που θέτει ερωτήματα για σκάνδαλα ή για την ανταπόκριση της Κυβέρνησης σε πυρκαγιές, πλημμύρες, ναυάγια, αλλά και τους "γκαφατζήδες" υπουργούς. Καμία είδηση, όμως, δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει κανέναν και καμία από τον βιοπορισμό του νοικοκυριού του, από την ανεργία, την υποαπασχόληση ή την αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων.

  Αυτό που αντιλαμβανόμαστε όλοι σταδιακά είναι, ότι στην εποχή μας, την εποχή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι δύσκολο, να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη από μια Κυβέρνηση, πόσο μάλλον από μια αντιπολίτευση. Τα Μέσα είναι πολλά και οι στρατιές των τρολς δεν αρκούν για να κάνουν ενδιαφέρον ένα αδιάφορο θέμα. Χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό και περισσότεροι για να χορέψεις τσάμικο.

  Στη σημερινή εποχή, λοιπόν, είναι τα social media που συνδιαμορφώνουν την ατζέντα και δεν μπορούν να αγνοηθούν ούτε από τα πολιτικά κόμματα, ούτε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ωστόσο, η Κυβέρνηση έχει πάντα το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν την υποχρέωση να τοποθετούνται θετικά ή αρνητικά, αλλά και να αντιπροτείνουν. Η αντιπρόταση είναι το δικό τους πλεονέκτημα, το οποίο καθίσταται δυσκολότερα αξιοποιήσιμο στο σημερινό επικοινωνιακό και πολιτικό περιβάλλον.

  Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί, τόσο το πλεονέκτημα όσο και τη δυσκολία αξιοποίησης του. Γι’ αυτό ρίχνει το βάρος της στον προτασιακό λόγο και στο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων που οργανώνει. Μένει να δούμε αν ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς με καινούργια ηγεσία θα κατορθώσει να παράξει προτασιακό λόγο που θα διαφοροποιείται από τους δύο παρτενέρ του σημερινού δικομματισμού. Αυτή θα είναι μια πραγματική αλλαγή προσανατολισμού στο πολιτικό μας σύστημα.  

  * Ο κ. Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο twitter: @dpapangel

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων