Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Νοε-2017 00:06

  Χωρίς μεσαία τάξη ξεχάστε την ανάπτυξη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Βραχιώτη 

  Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η οικονομική πολιτική –ελέω... Μνημονίων εσωτερικού και εξωτερικού  πλήττει κυρίως τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, γεγονός συνεχώς επιδεινούμενο κυρίως από τις κυβερνητικές ιδεοληψίες.

  Η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης που αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής της χώρας προκαλεί  αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ενεργό και ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι της μεσαίας τάξης είναι, χωρίς αμφιβολία, ο κλάδος των δικηγόρων, που έχει πληγεί ιδιαιτέρως  από τις δυσβάσταχτες συνέπειες των υπέρογκων φορολογικών βαρών και των παράλογων ασφαλιστικών εισφορών. Και το πλέον τραγικό, πέρα από τα σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα, είναι ότι αυτή η πολιτική υπονομεύει κάθε σοβαρή προσπάθεια για την πολυπόθητη έναρξη της αναπτυξιακής διαδικασίας.

  Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε τα διαφυγόντα έσοδα από τις σημαντικές καθυστερήσεις απονομής της δικαιοσύνης που αναμφισβήτητα βλάπτει την επιχειρηματικότητα θα διαπιστώσουμε, ορθά, ότι έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο αντιφατικών πολιτικών με ξεκάθαρο αρνητικό πρόσημο.

  Σε αυτό λοιπόν το περιβάλλον αποκτά ιδιαίτερη σημασία η εκλογική διαδικασία της 26ης και 27ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη νέου Προέδρου και Δ.Σ. στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, και αυτό όχι για τυχόν κακώς εννοούμενους συντεχνιακούς λόγους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο δικηγόρος και ο κλάδος να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους και να αναβαθμίσουν το θεσμικό τους ρόλο αποτελώντας και πάλι σημείο αναφοράς για την κοινωνία. 

  Είναι μονόδρομος όλοι οι κλάδοι επιστημόνων και επαγγελματιών να αποκτήσουν ισχυρή φωνή και να καταστούν ισότιμοι συνομιλητές στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αν δεν προσπαθήσουμε συντονισμένα, με στοχευμένες στρατηγικές και με λελογισμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων να ανατρέψουμε την υφιστάμενη κατάσταση, τότε, απλώς, θα παραμείνουμε θεατές της αναπόφευκτης εξόντωσης της μεσαίας τάξης και της αδυναμίας επαναφοράς της οικονομικής ζωής στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

  Οι προτάσεις μας αποτελούν μία συνειδητή προσπάθεια εξάλειψης αντιφάσεων και ανασταλτικών παραγόντων, ουσιαστικής και αποτελεσματικής συμβολής στον αναπτυξιακό προσανατολισμό, που απαιτείται να διατρέχει κάθε πτυχή οικονομικής δραστηριότητας.

  Η απαίτηση για άμεση απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. των νομικών υπηρεσιών που άπτονται του πυρήνα του λειτουργήματος (π.χ. υπεράσπιση κατηγορούμενου), ή εναλλακτικά η μεταφορά του συνόλου των νομικών υπηρεσιών στον χαμηλό συντελεστή, καθώς και η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα με πρόβλεψη εκπτώσεων κοινωνικού χαρακτήρα είναι εφικτή, η δε υλοποίησή της θα συμβάλλει, με άμεσα μάλιστα πλεονεκτήματα, στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Η πρότασή μας για διάθεση των εσόδων από τη λειτουργία της δικαιοσύνης στον εκσυγχρονισμό των κτιριακών και τεχνολογικών υποδομών της μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα της επιθυμητής ορθής και γρήγορης απονομής της, τόσο σημαντικής ακόμη και για τη βελτίωση της επενδυτικής ανυπαρξίας, παράλληλα με άλλες θεσμικές επικαιροποιήσεις.

  Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε το προφανές: Οικονομική ανάπτυξη με αφανισμό της μεσαίας τάξης είναι όνειρο απατηλό και μια ακόμα αυταπάτη, που δεν θεωρώ ότι μπορεί η κοινωνία να προσπεράσει και να αγνοήσει.

  * Ο κ. Bασίλης Βραχιώτης είναι Δικηγόρος, υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΑ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων