Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Νοε-2017 00:37

  Ο "όρκος" του κ. πρύτανη και η "μπροσούρα" του κ. υπουργού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Τσαρδάκη

  Πριν από 50, ακριβώς, χρόνια ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος προς τους καθηγητές του πανεπιστημίου, τους μάλωσε με τα παρακάτω δημοκρατικά και "κολακευτικά" λόγια: "Πηγαίνετε μπροστά στον καθρέφτη δείτε το κεφάλι σας, διότι αν δεν είναι άσπρο είναι γκρίζο, αναλογιστείτε τους αγώνες σας μέχρι σήμερα, αναλύσατε την προσωπικότητά σας ως διδάσκαλοι του έθνους και με αυτήν την συνέπειαν προς τον εαυτόν σας κύριοι απαντήσατε: Είναι δυνατόν να μην μπορείτε να ελέγξετε τους μαθητάς σας; Εγώ δεν το πιστεύω. Δεν θα επιστρατεύσω κανέναν για αποχή εγώ, αν δεν μου το ζητήσετε εσείς. Θα βάλω φωτιά εις του οιουδήποτε το κεφάλι κύριοι, αλλά φωτιά εις την ελληνικήν κοινωνίαν δεν θα επιτρέψω να βάλει κανείς..." (το υπόλοιπο στο διαθέσιμο βίντεο).

  Δεν υπαινίσσομαι εδώ ότι υπάρχει μία "εκλεκτική συγγένεια" ανάμεσα στο διάγγελμα του δικτάτορα Παπαδόπουλου και στην "δημοκρατική" μπροσούρα που έστειλε ο κ. υπουργός στον πρύτανη του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ωστόσο, το να απευθύνεται ένας υπουργός παιδείας προς έναν πρύτανη του πανεπιστημίου και να του μιλάει για "αρλουμπολογία που ξεπερνάει τα όρια", αυτό ξεπερνάει κάθε ιστορικό προηγούμενο, μετά βέβαια από το επεισόδιο του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Προφανώς, δεν είναι συνήθης πρακτική για έναν πρύτανη να μοιράζει κατά την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών φυλλάδια με κανόνες καλής συμπεριφοράς. Οι φοιτητές έχουν την ωριμότητα, ως ακαδημαϊκοί πολίτες, να αποφασίζουν κατά συνείδηση, αρκεί να τους αφήσουν ελεύθερους τα κόμματα να αναπτύξουν τη δική τους κριτική ικανότητα και να μην τους χρησιμοποιούν ως "εργαλεία" αλίευσης κομματικής πελατείας. Ωστόσο, όλη αυτή η σύγκρουση του κ. υπουργού με τον κ. πρύτανη έχει αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Σε ένα χειραγωγημένο και κομματικοποιημένο πανεπιστήμιο, όπως είναι το ελληνικό, η πολιτική εξουσία έχει λόγο και συμφέρον να ελέγξει τις συμπεριφορές των καθηγητών και των φοιτητών, προκειμένου να μαθαίνουν και οι νεότεροι, ότι εδώ κουμάντο κάνει ο Μεγάλος Αδελφός (δηλαδή το κόμμα). Ο Όργουελ θα συνιστούσε σε όλους αυτούς τους "απαράτσικ", να είναι πιο προσεκτικοί όταν επιχειρούν να ελέγξουν τον δημόσιο λόγο, την δημόσια κριτική και, κυρίως, τις λειτουργίες της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η προηγούμενη εμπειρία της ακραίας κομματικοποίησης του πανεπιστημίου κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990 είναι πολύ νωπή. Μία αριστερή κυβέρνηση έχει ένα λόγο παραπάνω να υπερασπίζεται την συμμετοχική δημοκρατία, αλλά και το πανεπιστήμιο ως αυτοδιοίκητο ίδρυμα, δια των διοικητικών οργάνων του, έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την ομαλή του λειτουργία, την ελευθερία της σκέψης και της επιστημονικής έρευνας.  

  Προφανώς, τα περιστατικά της γενικευμένης, κατά τα τελευταία χρόνια, παραβατικότητας και ανομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, δεν μπορούν να τα λύσουν από μόνοι τους ούτε οι πρυτάνεις ούτε και οι φοιτητικές οργανώσεις, μέσα από ανούσιες συγκρούσεις και καταλήψεις. Η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και όλων των δημοσίων ιδρυμάτων, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών, είναι υπόθεση της πολιτείας, τουτέστιν των ανθρώπων που μας κυβερνούν. Οι καθημερινοί "σκυλοκαυγάδες" μεταξύ των πολιτικών στα τηλεοπτικά πάνελ, καθώς και οι ευτελείς χαρακτηρισμοί και αφορισμοί από τα τουίτερ, εξευτελίζουν την πολιτική ζωή του τόπου και υποβιβάζουν τον δημόσιο λόγο. Στα κορυφαία ζητήματα της καθημερινότητας, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η δημόσια διοίκηση και, προπαντός, η ασφάλεια των πολιτών, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν, επιτέλους, να βρουν μία ‘’κοινή γλώσσα’’ και να συνεργαστούν, έτσι ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο και τους πολίτες. 

  * Ο κ. Δημήτρης Τσαρδάκης είναι Ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων