Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Νοε-2017 00:06

  Επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, το χαμένο στοίχημα της Ελλάδας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Μπλάτσιου

  Μια μόνιμη επωδός όλων όσων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα είναι ότι μπορούμε να φέρουμε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτές οι λαϊκίστικες μπούρδες εκφράζονται άλλοτε πιο συγκεκαλυμμένα κι άλλοτε πιο αισχρά (π.χ. θα φέρουμε την ​Apple στην Ελλάδα για να σταματήσουμε το brain drain). Ας δούμε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, πως προσελκύονται αυτές οι επενδύσεις και ποιες είναι οι προϋποθέσεις.

  Όταν θέλεις λοιπόν να προσελκύσεις επιχειρήσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας θα πρέπει να ξέρεις τα ακόλουθα:

  α) οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας δε χρειάζονται πολύ προσωπικό, δεν είναι επιχειρήσεις έντασης εργασίας. Χρειάζονται όμως τρομερά εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικά σε τομείς που εμείς δεν έχουμε αναπτύξει. Τι να τις κάνω τις 20 σχολές πληροφορικής και τα 6 τμήματα Μαθηματικών όταν στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ένα βασικό πτυχίο Data Science.

  β) οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας χρειάζονται υποδομές (ευρυζωνικές συνδέσεις, τεχνολογικά πάρκα, κλπ.) που δυστυχώς στη χώρα μας είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν είναι ολοκληρωμένες.

  γ) οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας χρειάζονται σταθερό οικονομικό/πολιτικό περιβάλλον, διότι διαφορετικά είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν σε άλλες χώρες.

  Πέραν αυτών των προϋποθέσεων, τα χρόνια προβλήματα της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας (γραφειοκρατία, πολυνομία, αναποτελεσματικό κράτος, υπερφορολόγηση, αναποτελεσματική δικαιοσύνη, αδυναμία χρηματοδότησης κλπ) μας καθιστούν κακή επιλογή για επενδύσεις. Από την άλλη ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία τα τελευταία χρόνια έχουν προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα αυτό, χρησιμοποιώντας μία επιθετική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων.

  Το παράδειγμα της Εσθονίας

  Η Εσθονία από το 1996 και μετά ξεκίνησε μια μακρόπνοη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα αυτόν, ξεκινώντας από τις βασικές υποδομές, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τη διευκόλυνση στην λήψη υπηκοότητας, σταθερό φορολογικό σύστημα κλπ.

  Η στρατηγική αυτή πλέον αποδίδει και φέρνει νέες επενδύσεις. Χρειάστηκαν όμως περίπου 20 χρόνια. Στα ίδια βήματα, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς, κινούνται η Τσεχία, η Σλοβακία και προσφάτως η Ρουμανία.

  Το λιγότερο γνωστό παράδειγμα των Αζόρων

  Οι Αζόρες είναι αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας με πολύ στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο πληθυσμός τους είναι περί τις 250.000 κατοίκους. Ήταν μάλιστα μια από τις φτωχότερες περιφέρειες καθώς η οικονομία της περιοχής βασιζόταν κυρίως στην πρωτογενή παραγωγή. Το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής ήταν το brain drain, μιας που οι νέοι έφευγαν για σπουδές είτε στην ενδοχώρα της Πορτογαλίας, είτε στις ΗΠΑ και σπανίως επέστρεφαν πίσω. Το πρώτο βήμα προς την προσέλκυση των επενδύσεων ήταν η δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου του Nonagon. Το πάρκο ξεκίνησε να χτίζεται το 2006, η κρίση όμως του 2007 πάγωσε τα πάντα καθώς έγιναν περικοπές στον προϋπολογισμό της περιοχής. Το 2015 όμως βρίσκει την Πορτογαλία εκτός μνημονίων και το Nonagon ολοκληρώνεται.

  Με την ολοκλήρωση ξεκινά μια επιθετική πολιτική με δύο άξονες:

  α) την προσέλκυση ξένων εταιριών
  β) τη δημιουργία startups και spinoff εταιριών.

  Ειδικά στις δεύτερες δίνονται κίνητρα, 50% επιδότηση επιχειρησιακών πλάνων, χαμηλά ενοίκια (της τάξης του 1€ το μήνα το 1τ.μ.) δωρεάν θέρμανση και συνδέσεις οπτικών ινών κλπ.

  Αποτέλεσμα μέσα σε 2 χρόνια έχουν ανοίξει πάνω από 10 νέες εταιρίες και έχουν προσελκύσει άλλες 3 μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα της πληροφορικής από τις ΗΠΑ. Ειδικά η μία από αυτές φτιάχνει το λογισμικό που τρέχουν τα περισσότερα νοσοκομεία στις ΗΠΑ. Κι όλα αυτά σε μία απομονωμένη γεωγραφικά περιφέρεια στη μέση του Ατλαντικού. 

  Το εντελώς άγνωστο παράδειγμα των data centers

  Σήμερα στην εποχή του cloud και των τεράστιων data centers ένα νέο οικονομικό μοντέλο έχει αρχίσει να ανατέλλει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Μεγάλα data centers έχουν εγκατασταθεί σε τρένα για να μπορούν να μετακινούνται από πολιτεία σε πολιτεία, πηγαίνοντας εκεί που θα μπορέσουν να βρούνε ηλεκτρικό ρεύμα, ευρυζωνικές συνδέσεις και νερό (για την ψύξη των data centers) στις πλέον χαμηλότερες τιμές. Έτσι υπάρχουν πολλές περιοχές που για να προσελκύσουν τέτοιες επενδύσεις δίνουν ειδικές τιμές στις εταιρείες αυτές. 

  Όσο λοιπόν η χώρα μας δεν προχωρά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά της ενέργειας, δεν επενδύει σε υποδομές και δεν δημιουργεί σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, μην περιμένετε επενδύσεις στον τομέα τις υψηλής τεχνολογίας. Θα προσελκύουμε επενδύσεις που είτε έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση των πρώτων υλών (βλέπε Eldorado Gold) είτε με τον τουρισμό. Αν στο μεταξύ ξανακούσετε κάποιον να σας μιλάει για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας χωρίς να σας εξηγεί το πώς θα γίνουν, απλά αδιαφορήστε. Μάλλον προσπαθεί να σας πουλήσει σανό.

  * O κ. Σπύρος  Μπλάτσιος έχει πτυχίο Φυσικής και MSc IT Systems. Εργάζεται ως Research manager

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων