Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Νοε-2017 00:03

  Ανεργία ώρα μηδέν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη

  Την ώρα που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συγκεκριμένα διατείνεται ότι η οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία μειώνεται και ότι η Ελλάδα γίνεται πλέον ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, τα ίδια τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας έρχονται να διαψεύσουν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, αναδεικνύοντας τόσο τις χρόνιες κοινωνικές παθογένειες, ​όσο και την κυβερνητική αδυναμία να αντιμετωπίσει σε βάθος και με σχέδιο τη μάστιγα της ανεργίας στην χώρα μας.

  Είναι γνωστό για παράδειγμα, ότι το Υπουργείο Εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ τρέχει κατά καιρούς διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης, έτσι ώστε να ενισχύσει τη ζήτηση εργασίας, ιδίως όσον αφορά τη μακροχρόνια ανεργία.

  Τί αντίκτυπο έχουν όμως τελικά τα συγκεκριμένα προγράμματα; Υπάρχει κοινωνικό όφελος και ποια είναι η συνολική απορροφητικότητα;

  Δυστυχώς όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία, ούτε την ανεργία μειώνουν, η απορροφητικότητα είναι εντυπωσιακά χαμηλή έως μηδενική, ενώ κάποιος θα περίμενε εντελώς το αντίθετο.

  Πιο συγκεκριμένα, σε πρόγραμμα προσλήψεων 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών, οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 13.805, αριθμός - ρεκόρ αν αναλογιστούμε την ανεργία στη χώρα μας που κινείται σταθερά μεταξύ 22-25% τα τελευταία χρόνια, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει άνω του 40% στους μακροχρόνια ανέργους και στην πιθανότητα επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

  Επίσης στο πρόγραμμα επιχορήγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 20 ατόμων, ενώ ήταν να προσληφθούν 5.000 άτομα, έχουν απορροφηθεί μόνο 32.

  Να θυμίσουμε ότι όσοι είναι ήδη άνεργοι πάνω από 12 μήνες στη χώρα μας, ξεπερνούν τους 750.000 και μάλιστα με αυξητική τάση, καθώς αφενός οι επιχειρήσεις κλείνουν, ρευστότητα δεν υπάρχει, η υπερφορολόγηση κάνει πολλές εταιρίες να μεταναστεύουν, ενώ η συνεχής απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, το καθιστά τελικά ανενεργό με αποτέλεσμα είτε να αναζητούν για λόγους επιβίωσης θέσεις χαμηλής ειδίκευσης, part time ή εκ περιτροπής, ή να μην αναζητούν πλέον εργασία, με αποτέλεσμα να θεωρούνται άεργοι χωρίς προοπτική ένταξης στην αγορά εργασίας.

  Είναι πραγματικά απορίας άξιο αν το υπουργείο κάνει ανάλυση των στοιχείων και δικαιολογεί με κάποιο τρόπο τη χαμηλή απορροφητικότητα των προγραμμάτων, τη στιγμή μάλιστα που τα περισσότερα προγράμματα, είναι χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, κυρίως για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας.

  Πρέπει να κατανοηθεί από την πολιτεία και από την κυβέρνηση συγκεκριμένα, ότι η ανεργία δεν θα καταπολεμηθεί με επιδοτούμενα προγράμματα οκτάμηνης απασχόλησης όταν δεν υπάρχει πρόγραμμα ενίσχυσης ενός νέου εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

  Το brain drain, δηλαδή η διαρροή εγκεφάλων, ανέρχεται ήδη από την αρχή της κρίσης κοντά στους 500.000 ανθρώπους εξειδικευμένους κυρίως σε θέματα πληροφορικής και τεχνολογίας, αφαιρώντας από τη χώρα μας, πολύτιμες γνώσεις και φυσικά τη συμβολή τους στη δημιουργία νέων εξωστρεφών επιχειρήσεων που θα κάνουν την διαφορά και θα δημιουργήσουν ζήτηση τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

  Η κυβέρνηση πρέπει να καταρτίσει άμεσα ένα σχέδιο με συνεργασία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας ώστε να υπάρχουν συντονισμένες δράσεις και να δίνονται φορολογικά κίνητρα για προσλήψεις σε επιχειρήσεις εξωστρεφείς, έντασης γνώσης που μπορούν ν’ απορροφήσουν και επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ώστε ν’ανακοπεί το κύμα μετανάστευσης.

  Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι η λογική της προσωρινά επιδοτούμενης εργασίας, είναι ένα μόνο συμπληρωματικό μέτρο το οποίο τελικά δεν μειώνει την μακροχρόνια ανεργία, αλλά ανακουφίζει από την ακραία φτώχεια, καθώς μόνο ως μέσο επιβίωσης και κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών το βλέπει κάποιος και όχι ως προοπτική για το μέλλον που μπορεί να μεταβάλλει προς το καλύτερο την ζωή του δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την κοινωνία.

  * Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων