Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Φεβ-2017 00:03

  Η αγοράς εργασίας και πάλι στο "κόκκινο"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ρεβέκκας Πιτσίκα 

  Ακρως ανησυχητικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την αγορά εργασίας στο ξεκίνημα του 2017. Η νέα χρονιά ξεκινάει με μεγάλα κύματα απολύσεων, θυμίζοντας το 2014. Οι επιχειρήσεις μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στους υψηλούς φόρους αρχίζουν να μειώνουν  τα κόστη τους, ξεκινώντας από περικοπές εργαζομένων.

  Και όλα αυτά σε μία Ελλάδα, που διατηρούσε ήδη μέχρι το τέλος του 2016, την πρωτιά ανάμεσα στις χώρες του ευρώ όσον αφορά την ανεργία. Τα στοιχεία της Eurostat, μιλάνε από μόνα τους: Η ανεργία στις 19 χώρες της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο ήταν στο 9,6% και στην Ελλάδα ήταν στο 23%. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο και άλλης μιας πρωτιάς, καθώς διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό των νέων ανέργων, 44,2%. 

  Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και στη μείωση της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ σε βασικά προϊόντα. Όλο και λιγότερα προϊόντα μπαίνουν πλέον στο "καλάθι της νοικοκυράς". Η ανεργία και οι αυξημένες υποχρεώσεις των καταναλωτών, λόγω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, τους έχουν βγάλει εκτός προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να "κόβουν" ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ποτά.

  Σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen, για  τον Ιανουάριο κσι μόνο η μείωση της κατανάλωσης αλλά και του τζίρου άγγιξε στα σούπερ μάρκετ το 5%, όταν ολόκληρο το 2016 o τζίρος υποχώρησε κατά 4,5% έναντι του 2015. Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε περιορισμένη ζήτηση προϊόντων από μέρους των καταναλωτών, αλλά και μειωμένους τζίρους για προμηθευτές και λιανέμπορους.

  Ενας φαύλος κύκλος δηλαδή που δεν σταματά ποτέ και επιβαρύνει συνεχώς τους πολίτες και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ανέργων. Κι όταν μάλιστα, η νέα διάταξη για τα μπλοκάκια δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στην αγορά εργασίας και οδηγεί πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες στο να κλείσουν τα βιβλία τους, δημιουργώντας νέες μαύρες τρύπες στην οικονομία. 

  Μία κατάσταση που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν εκτός συνόρων. Σε παγκόσμιο επίπεδο στις ανεπτυγμένες οικονομίες, μετά τον πανικό που σκόρπισε η κρίση, ο άνθρωπος-εργαζόμενος επανέρχεται στο επίκεντρο για τις επιχειρήσεις. Οι προσλήψεις των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αυξάνονται, ενώ  αντίστοιχα οι προσλήψεις των εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης μειώνονται, γεγονός που στην ουσία είναι ένδειξη ότι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης είναι απαραίτητοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων. 

  Η αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας και η άμεση σύνδεση με το αποτέλεσμα και τον στόχο, σε όλες τις θέσεις, ανεξάρτητα από το αντικείμενο, είναι πλέον αναγκαιότητα. 

  Οι εταιρείες αλλάζουν τον τρόπο προσέγγισης του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή το πώς επενδύουν στους ανθρώπους τους με στόχο την υλοποίηση της στρατηγικής τους και την επίτευξη των στρατηγικών τους στόχων.  Κι αυτό γιατί έχουμε περάσει προ πολλού το στάδιο που μια επιχείρηση χρειαζόταν απλά εργαζομένους με γνώσεις. Η σύγχρονη επιχείρηση στηρίζεται σε ανθρώπους, στηρίζεται σε ταλέντα, όχι απλά σε εργαζόμενους. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε για την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση στοχοποιεί κάθε μέρα εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα τεταμένο κλίμα και μία τεράστια ανασφάλεια. 

  Υπάρχει διαφυγή από όλο αυτό;

  Μία και μοναδική που έχω πει πολλές φορές. Η δημιουργία συντονισμένης και δομημένης εθνικής στρατηγικής για το μείζον θέμα της απασχόλησης, με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και ευέλικτες τακτικές για την υλοποίησή της. Προσέλκυση επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας. Και νέες θέσεις εργασίας σημαίνουν  ευημερία για όλους, σημαίνουν οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική πρόοδο. Επενδύσεις και υγιής επιχειρηματικότητα, σε ένα ξεκάθαρο, λιτό και δομημένο πλαίσιο, σημαίνουν θέσεις εργασίας για κάθε οικογένεια, σημαίνουν γεμάτο το καλάθι κάθε νοικοκυράς. Οι τονωτικές ενέσεις των 6-12 μηνών μέσω κοινοτικών προγραμμάτων δεν είναι αρκετές, όπως δεν είναι αρκετός ο κάθε αναπτυξιακός νόμος, ούτε φιλοδωρήματα τύπου 13η σύνταξη. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να το αντιληφθεί – να καταλάβει την πραγματική οικονομία, την αληθινή αγορά, την αγορά που ρυθμίζει την οικονομία.

  * Η κα Ρεβέκκα Πιτσίκα είναι Πρόεδρος και CEO της PfB Group σε Ελλάδα και Κύπρο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων