Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Οκτ-2016 08:57

  Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Κούβα;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σωτήρη Καμενόπουλου

  Πριν από μερικούς μήνες όταν σε άρθρο στο capital.gr πρότεινα να αλλάξει το Άρθρο 16 του Συντάγματος ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μη-κρατικών Πανεπιστημίων είχα αναφέρει πως "...δεν θα εκπλαγώ αν σύντομα ανακοινωθεί η ίδρυση του πρώτου μη-κρατικού (ιδιωτικού) Πανεπιστημίου στην Κούβα...".

  Στην Κούβα υπάρχουν περισσότερα από 60 πανεπιστήμια. Αναμενόμενο είναι το γεγονός πως όλα είναι κρατικά.

  Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τι συμβαίνει στην Κούβα από τον Δεκέμβριο του 2014 όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. Ένας αριθμός από Αμερικανικά πανεπιστήμια ήδη προσφέρουν στους φοιτητές τους την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν στην Κούβα μέρος των σπουδών τους (πχ. το University of North Carolina, το Burlington College και το American University).

  Το κορυφαίο εκ των κουβανικών πανεπιστημίων θεωρείται το Πανεπιστήμιο της Αβάννα (Universidad de la Habana). Το αμερικανικό (ιδιωτικό) πανεπιστήμιο Harvard μέσω του "David Rockefeller Center for Latin American Studies" ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα παράσχει στους φοιτητές του μέσω προγράμματος τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο της Αβάννα! Είχε προηγηθεί το επίσης αμερικανικό (ιδιωτικό) Drake University. Ωστόσο μία έκπληξη αναμένει τους αναγνώστες της ιστοσελίδας Top-Universities: τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο της Αβάννα για τους διεθνείς φοιτητές ανέρχονται στο ύψος των $28,200.

  Η Κούβα από το 2014 είναι ανοικτή λοιπόν για business. Κάθε είδους business. Από τη γνωστή Airbnb (ενοικίαση σπιτιών για διακοπές) μέχρι των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

  Τί ακολουθεί όμως τις business;

  Οι...δικηγόροι!

  Μεγάλες Αμερικανικές νομικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει διαφημιστικές καμπάνιες ενημέρωσης (κοινώς: ψαρεύουν πελάτες) με στόχο τα Αμερικανικά πανεπιστήμια. Οι νομικές εταιρείες ενημερώνουν τα Αμερικανικά πανεπιστήμια για τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται στην Κούβα και προσφέρουν υπηρεσίες/συμβουλές σε θέματα αδειοδοτήσεων για τα ταξίδια στην Κούβα, για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, για επαγγελματικές συναντήσεις και για δραστηριότητες ιδιωτικών ινστιτούτων/ιδρυμάτων...Μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων είναι και το άνοιγμα γραφείων στην Κούβα: τα Αμερικανικά ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν πλέον τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα γραφείο ή άλλη φυσική εγκατάσταση στην Κούβα...A university's undertaking of any of the following activities will provide it with an opportunity to open an office: (1) offering courses for credit toward completion of a degree program at a US-based university;

  Όπως διαπιστώνουμε λοιπόν, σιγά-σιγά, με αργά, δειλά, αλλά σταθερά βήματα, το προτελευταίο ιδεολογικό προπύργιο του Σοβιετικού μοντέλου είναι ετοιμάζεται να πέσει. Η Κούβα σε λίγα χρόνια, μην έχουμε καμία αμφιβολία γι’αυτό, θα εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα απολαμβάνει ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης

  Αυτό το ακραίο συντηρητικό προπύργιο λειτουργούσε για δεκαετίες ολόκληρες ως ιδεολογικό υπόδειγμα της Ελληνικής αριστερής νομενκλατούρας.

  Μία νομενκλατούρα η οποία διατηρούσε, και διατηρεί ακόμη, το αποκλειστικό μπουρζουαζίδικο-ελιτίστικο προνόμιο να στέλνει τα παιδιά της στην ιδιωτική παιδεία.

  Μία από τις πολλές υποκριτικές κυβιστήσεις της Ελληνικής αριστερής ελίτ-νομενκλατούρας.

  Αυτή η αριστερή ελίτ αντιστέκεται σφόδρα στην αλλαγή του Άρθρου 16 του Συντάγματος γιατί νοιώθει πως θα χάσει τα αποκλειστικά προνόμια δεκαετιών.

  Το "κάστρο" θα πέσει.

  *Ο κ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ