Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Απρ-2016 00:05

  Κατά εκατοντάδες πάνε στο αρχείο κάθε μέρα φορολογικές υποθέσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αλέξιου Αθανασόπουλου 

  Παρά τα όσα περί του αντιθέτου ακούγονται από μέσα επικοινωνίας η ποινική αντιμετώπιση της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών στο Δημόσιο, με τις τροποποιήσεις που επήλθαν με τον πρόσφατο Ν. 4337/17.10.2015 (που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ημέρα Σάββατο και τροποποίησε τον Ν. 4174/2013) κατέστη κατά πολύ επιεικέστερη. 

  Έτσι, ενώ το όριο του αξιοποίνου για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών στο δημόσιο ήταν μέχρι τότε στις 50.000 ευρώ, εν μια νυκτί και χωρίς την παραμικρή δικαιολογητική βάση, με το νέο άρθρο 71 παρ. 2, εκτοξεύθηκε στο διπλάσιο και ανέρχεται, πλέον στο ποσό των 100.000 ευρώ. Ακόμα η διακεκριμένη περίπτωση μη καταβολής χρεών, με κατώτερο όριο ποινής τα τρία έτη για ποσά άνω των 150.000 ευρώ τροποποιήθηκε, επίσης, ώστε για να εφαρμοσθεί η περίπτωση αυτή θα πρέπει το χρέος να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, πλέον. Αυτονοήτως η νεώτερη, επιεικέστερη αυτή διάταξη καταλαμβάνει, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα, περί εφαρμογής του ευμενέστερου κάθε ποινικού νόμου και όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις.

  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός υποθέσεων, για μη καταβολή βεβαιωμένων χρεών στο δημόσιο, να καταστεί ανέγκλητος. Αυτό στην πράξη οδήγησε σε σωρεία απαλλακτικών αποφάσεων, επί των υποθέσεων που είχαν φτάσει ήδη στα δικαστήρια, ενώ πολλές άλλες, που εκκρεμούσαν στις Εισαγγελίες της Χώρας για προσδιορισμό, αρχειοθετήθηκαν από τους αρμοδίους Εισαγγελείς. 

  Έτσι, μια ολόκληρη μερίδα οφειλετών, κατά τεκμήριο όχι μεγάλων εισοδημάτων, έπαυσαν να έχουν την πίεση της ποινικής διώξεως και της ενδεχόμενης καταδίκης. Ο αντίκτυπος που θα έχει αυτή η νομοθετική παρέμβαση θα φανεί σύντομα, αφού πολλές από τις υποθέσεις αυτές, υπό το φόβο μιας ποινικής καταδίκης, είχαν υπαχθεί στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις των δόσεων και, μάλιστα, ενόψει του ύψους των οφειλών εξυπηρετούνταν, μέχρι πρόσφατα, κανονικά, αφού ήταν μέσα στις δυνατότητες των φορολογουμένων. Το αν μετά την κατάργηση του αξιοποίνου οι ρυθμίσεις αυτές θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

  * Αλέξιος Αθανασόπουλος - Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω - Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου - Διαχειριστής Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας "Αλέξιος Αθανασόπουλος και Συνεργάτες" (www.aalawfirm.gr)

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων