Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Σεπ-2015 00:15

  Νέο κύμα ανέργων έρχεται το φθινόπωρο

  Νέο κύμα ανέργων έρχεται το φθινόπωρο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ρεβέκκας Πιτσίκα

  Και ενώ, ο επιχειρηματικός κόσμος μετρά τις πληγές του, η ελληνική οικονομία είναι σοβαρά τραυματισμένη μετά την επιβολή των capital controls και η ύφεση είναι μπροστά μας, ο πολιτικός κόσμος λίγες ημέρες πριν τις εκλογές δείχνει να μην συμμερίζεται την σοβαρότητα της κατάστασης. Εξακολουθεί να κάνει λόγο για αλλαγές στο τρίτο μνημόνιο, επιδεινώνοντας το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί. 

  Την ίδια στιγμή η αγορά, τελεί εν αναμονή για το τι θα συμβεί από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά- γιατί είναι αλήθεια ότι οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας από τη νέα κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται με υψηλή φορολογία, capital controls, έντονα υφεσιακά μέτρα και μείωση της αγοραστικής δύναμης δεν έχουν ακόμη φανεί.  Τα προηγούμενα, σε συνδυασμό με την απώλεια της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, θα πλήξουν σημαντικά την αγορά, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός νέου μεγάλου κύματος ανέργων, μέχρι το τέλος του χρόνου.

  Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις βάσει των σημερινών δεδομένων, τότε η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο 30% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016. Σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα είναι πραγματικά δύσκολο να αναστραφεί, άρα θα πρέπει έγκαιρα να ληφθούν τα μέτρα που θα ενισχύσουν την απασχόληση. 

  Η ανάγκη για λύση και η διαμόρφωση στρατηγικής

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η δημιουργία συντονισμένης και δομημένης εθνικής στρατηγικής για το μείζον θέμα της απασχόλησης, με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και ευέλικτες τακτικές για την υλοποίησή της, είναι απαραίτητη περισσότερο όσο ποτέ. 

  Βραχυπρόθεσμες Ενέργειες

  Στο επίπεδο των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει για πρώτη φορά συντονισμένα και χωρίς περιστροφές να δώσει έμφαση στην επιχειρηματικότητα: 

  - στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, σε ποσοστό πάνω από 80%
  - στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα θέσεις εργασίας
  - στην ενεργή υποστήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και της ναυτιλίας – που αποτελούν το "βαρύ" πυροβολικό της ελληνικής οικονομίας
  - στην υποστήριξη βιώσιμων startups, παρέχοντάς τους επιχειρηματική γνώση και δομές στήριξης

  Οι κινήσεις είναι απλές και αποτελούν καλές πρακτικές σε πολλές άλλες οικονομίες. Έτσι με τις κατάλληλες προσαρμογές, μπορούν να φέρουν άμεσα και στοχευμένα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα μέτρα, όπως έχουμε ξαναγράψει και στο παρελθόν, είναι:

  - Η απλοποίηση των διαδικασιών και η πάταξη της γραφειοκρατίας
  - Η ψηφιοποίηση των πληροφοριών
  - Οι ευέλικτες μορφές εργασίας
  - Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ("easy hiring – easy firing”)
  - Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  - Το σταθερό φορολογικό περιβάλλον, σε βάθος τουλάχιστον 5ετίας, ώστε να υπάρχει φορολογικός προγραμματισμός και άρα επιχειρηματικός σχεδιασμός

  Μακροπρόθεσμες Ενέργειες

  Οσον αφορά σε επιπλέον μεσοπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους, και πάλι συγκεκριμένες κινήσεις –καλές πρακτικές– μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες της στρατηγικής για την απασχόληση:

  - διασύνδεση των πανεπιστημίων με νέα επαγγέλματα και τις τάσεις της αγοράς εργασίας σε βάθος 5ετίας και 10ετίας
  - οργάνωση και αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα και των επαγγελμάτων που σχετίζονται με αυτόν
  - διασύνδεση πρωτογενούς τομέα με στελέχη εκτός αγοράς, αλλά σημαντική εμπειρία, που θα συμβάλλουν στην τυποποίηση, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια
  - ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
  -   ενίσχυση της επιχειρηματικής γνώσης για τους υπάρχοντες επιχειρηματίες
  - προγράμματα επαναπροσδιορισμού καριέρας των ανέργων 45+, με ταυτόχρονα κίνητρα που θα δοθούν στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν, αλλά και κίνητρα για να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι επιχειρηματικά, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία τους
  - επανεξέταση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης 

  Βέβαια ειδικά για τα δύο τελευταία, είναι σημαντικό να σταματήσουμε
  - να μιλάμε απλά για κατάρτιση – είναι ζήτημα επαναπροσδιορισμού καριέρας και όχι απλά απόκτησης κάποιων γνώσεων 
  - να μιλάμε για επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας - το θέμα της απασχόλησης είναι πολύ σοβαρό για να το απαξιώνουμε με προγράμματα "φιλοδωρήματα" , που μοναδικό στόχο έχουν τις "τσέπες" συγκεκριμένων οργανισμών και τις ψήφους για το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Εδώ βέβαια μιλάμε για κατεστημένα που πρέπει επιτέλους να σπάσουν και που έχουν φέρει την οικονομία και την κοινωνία εδώ που είναι σήμερα, όπως και για πελατειακές σχέσεις που βαστούν καλά ακόμα, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. 
   
  Στην παραπάνω δέσμη μέτρων, θα πρέπει να συμπεριληφθούν
  -  η ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης – και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, με αναβάθμιση του ρόλου των ΕΠΑΛ
  -  η ενίσχυση επαγγελμάτων που συνδέονται με αγορές του εξωτερικού, 
  -  η ενίσχυση επαγγελμάτων τεχνολογίας (STEM) 
  -  η ενίσχυση επαγγελμάτων που συνδέονται με το περιβάλλον

  Συμπέρασμα

  Η αγορά αλλάζει –η οικονομία αλλάζει  νέα επαγγέλματα και νέες ανάγκες δημιουργούνται και δεν μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι στα ίδια, παραδοσιακά επαγγέλματα, που συρρικνώνονται –και μαζί τους και οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Ούτε μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι στις ίδιες πρακτικές, που μέχρι τώρα ακολουθούσαμε. Κάνοντας το ίδιο πράγμα, θα παράγουμε το ίδιο αποτέλεσμα.  Πρέπει να σκεφτούμε και να πράξουμε διαφορετικά, όχι απαραίτητα ανακαλύπτοντας τον τροχό από την αρχή, αλλά αντλώντας επιτυχημένες πρακτικές κι εμπειρία από άλλες οικονομίες. 

  Μέχρι τώρα η ελληνική πολιτεία απουσίαζε από όλο αυτό. Ηταν επικεντρωμένη και εξακολουθεί να είναι στον δημόσιο τομέα. Οι πολιτικοί μας δείχνουν να μην έχουν ως προτεραιότητα τους ανέργους – που φτάνουν επί του παρόντος το 1,5 εκατ. –και προέρχονται κατά συντριπτική πλειοψηφία από τον ιδιωτικό τομέα, έχοντας απολυθεί ή έχοντας χάσει την δουλειά τους, επειδή η επιχείρηση που εργαζόντουσαν, έκλεισε. Μοιάζει να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους / απολυμένους του ιδιωτικού τομέα σαν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

  Πλέον όμως δεν υπάρχουν περιθώρια, ούτε χρόνος για άλλες καθυστερήσεις. Δεν  μπορούμε να μιλάμε για τονωτικές ενέσεις 6-12 μηνών μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Είναι καιρός να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του και όχι στα συμπτώματά του, αλλιώς ο ασθενής θα έχει προδιαγεγραμμένη πορεία. Είναι καιρός η πολιτεία να δημιουργήσει επιτέλους μία εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας, που θα απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και γεωγραφικής περιφέρειας. Η ευελιξία χρειάζεται στον τρόπο υλοποίησης, με την λήψη διορθωτικών μέτρων –αλλά όχι στην ελαστικότητα των στόχων. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να διαθέτει την τεχνογνωσία να χειριστεί ένα τέτοιο θέμα. Αν πάλι δεν τη διαθέτει θα πρέπει να αναζητήσει οπωσδήποτε την υποστήριξη εκείνων που την έχουν. Τα πειράματα και οι οικονομικές θεωρίες, θα πρέπει επιτέλους να λάβουν τέλος στη χώρα.  

  * Η κα Ρεβέκκα Πιτσίκα είναι CEO της Εταιρείας Στρατηγικών Λύσεων Υπηρεσιών Ανθρωπίνου Δυναμικού People for Business

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων