Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαϊ-2007 08:09

  Τι συμβαίνει τελικά με το IPTV;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Σταύρου Ι. Παπαπαναγιώτου

  Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για το IPTV. Πρόκειται για την τηλεόραση, η μετάδοση της οποίας βασίζεται στο πρωτόκολλο του Internet. Έχουν γραφτεί και συνεχίζουν να γράφονται σελίδες επί σελίδων, αναλύσεις επί αναλύσεων, προοπτικές, λειτουργίες, μέλλον,  αύξηση εσόδων  για τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, κ.ά.

  Τι είναι τελικά η περίφημη IPTV ή διαδικτυακή τηλεόραση ελληνιστί.  Είναι η ευκαιρία του καταναλωτή για να μπορεί μέσω του απλού τηλεφωνικού καλωδίου να βλέπει μέχρι και 10.000 προγράμματα, να μπορεί να έχει το δικό του προσωπικό κανάλι, να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να μπορεί π.χ. από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του να βλέπει τον ποδοσφαιρικό αγώνα της τοπικής του ομάδας εναντίον της ομάδας της διπλανής πόλης αλλά και τα επεισόδια που ακολουθούν, αν το επιθυμεί  Είναι η δυνατότητα του καταναλωτή που θα μπορεί να παρεμβαίνει στην τηλεοπτική μετάδοση και να εκφράζει την άποψή του. 

  Μπορούν τα παραπάνω να γίνουν πραγματικότητα; Μήπως στη χώρα μας μιλάμε και γράφουμε απλώς για να το κάνουμε;

  Θεωρητικά όλα τα παραπάνω "τεχνολογικά θαύματα"  και άλλα πολλά μπορούν να γίνουν.  Το Πρωτόκολλο του Internet επιτρέπει πλέον την υλοποίηση πραγμάτων που δεν είχαμε καν φανταστεί.  Υπάρχουν βέβαια θέματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα και την εξασφάλιση της υπηρεσίας και ιδιαίτερα στην ελληνική πραγματικότητα που τα πάντα είναι υπερυθμιζόμενα ή πιστεύουμε ότι είναι.  Τι γίνεται με τις ταχύτητες μετάδοσης, τι γίνεται με το περιεχόμενο, τι γίνεται με το θέμα της ασφάλειας, τι γίνεται με το ρυθμιστικό πλαίσιο που πρέπει να συνοδεύει την παροχή τέτοιων υπηρεσιών; Πολλά ερωτήματα, ελάχιστες απαντήσεις.  Πολλά ίσως σχέδια. Λίγα υλοποιήσιμα. 

  Για να μπορούν να λειτουργήσουν αξιόπιστα τέτοιου είδους υπηρεσίες θα πρέπει πρώτα να υπάρχει η ευρυζωνική πρόσβαση, κοινώς το γρήγορο Internet, σε ταχύτητες τουλάχιστον των 6Mbps και πάνω.  Δεύτερον θα πρέπει να υπάρχει σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας  και όχι να γίνει άναρχη και αόριστη ανάπτυξη δικτύων, κάτι το οποίο παρατηρείται εντόνως στις ημέρες μας. 

  Στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει τα πρώτα βήματα στην ανάπτυξη της διαδικτυακής τηλεόρασης, υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν την υπηρεσία, αλλά λίγοι χρήστες. Πιστεύω ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η παροχή  αξιόπιστων double play  υπηρεσιών για να μπορεί να ακολουθήσει το triple play.  Το τι ακριβώς επικρατεί στην αγορά δεν χρειάζεται να το περιγράψουμε.  Το νοιώθουμε όλοι σαν καταναλωτές κάθε μέρα που περνάει.  Εγώ προσωπικά ευχαριστώ τον Θεό που οι βλάβες στην παροχή των υπηρεσιών φωνής και γρήγορου internet είναι περιορισμένες και θα μπορούσα να πω ελεγχόμενες.  

  Για να μπορούν υπηρεσίες όπως η διαδικτυακή τηλεόραση να αναπτυχθούν σωστά θα πρέπει   να υπάρξει μία Εθνική Στρατηγική για την ανάπτυξη τέτοιου είδους υπηρεσιών.   Λέγοντας "εθνική" δεν εννοούμε μία υπερυθμιζόμενη αγορά γιατί αυτό οδηγεί στο αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα, δηλαδή σε μία αγορά η οποία δεν θα ευνοεί καθόλου την επιχειρηματικότητα  και τελικά αποδεικνύεται μπούμερανγκ για οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης. 

  Βέβαια το θέμα για την διαδικτυακή τηλεόραση δεν είναι και τόσο απλό.  Ως τώρα οι τηλεπικοινωνίες και το ραδιοτηλεοπτικό περιεχόμενο ήταν δύο σαφώς διακεκριμένοι τομείς που αφορούσαν δύο διαφορετικές αγορές χωρίς καμία επικάλυψη.  Με τη διαδικτυακή τηλεόραση αυτό αλλάζει.  Υπάρχει σύγκλιση των δύο αυτών τομέων κάτι το οποίο δημιουργεί και σύγχυση στην αγορά. Γεγονός πάντως είναι ότι  ο όρος "ραδιοτηλεοπτικό περιεχόμενο" είναι πλέον παρελθόν απλά γιατί το ραδιόφωνο και η τηλεόραση δεν αποτελούν πλέον τα αποκλειστικά μέσα λήψης οπτικοακουστικού περιεχομένου.   Αυτή είναι η  νέα πραγματικότητα και όσο πιο γρήγορα τη συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ήδη υπάρχουν. 
   
  Εδώ είναι που χρειάζεται η "παρέμβαση" της πολιτείας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για ευρυζωνικές υπηρεσίες με πράξεις και όχι στα λόγια.  Ήδη στον τομέα του ρυθμιστικού πλαισίου η κατάσταση δεν είναι καλή. Η Ελλάδα ακόμη και σε πιο απλά θέματα δεν έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή όπως στην περίπτωση της τηλεόρασης ευρείας οθόνης.  Και βέβαια δεν είναι μόνο η εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που είναι το πρώτο βήμα, είναι και η σωστή εφαρμογή και τήρηση της.  Εδώ είναι που πιστεύουμε ότι υπάρχει και το μεγάλο κενό.  Πάντως το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα προμηνύεται ενδιαφέρον.

  * Ο κ. Σταύρος Ι. Παπαπαναγιώτου είναι Πρόεδρος Δ.Σ. της Telia Co
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων