Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 06:52

  Δικηγορία και πολιτική σε δοκιμασία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λιάπη 

  Ο Έλληνας πολίτης όταν αντιμετωπίζει κάποια δικαστική εμπλοκή, αναγκαστικά έρχεται αντιμέτωπος με τις στρεβλώσεις ολόκληρου του δικαιϊκού συστήματος. Χαμηλής ποιότητας δικαστικές διαδικασίες, ακούσματα σε σχέση με το περίφημο παραδικαστικό σύστημα που οδήγησαν στην απαξίωση των κανόνων της δίκαιης δίκης  και εντέλει στη βιομηχανία δικών.

  Αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις όλων  των παραγόντων που συμβάλουν στην απονομή δικαιοσύνης, θα πρέπει όλοι να αυτοελεγχθούμε, να αυτορυθμισθούμε με σκοπό να ισορροπήσουμε συνολικά το δικαιϊκό σύστημα. Οι δικηγόροι προσαρμόζονται πια στα καινούρια δεδομένα, έχοντας τεράστια προβλήματα οργάνωσης και εργασιακών υποδομών. Η συνεργατική και υπεύθυνη δικηγορία θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να αποτελεί δεδομένη κατάσταση, προκειμένου να αναβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων νομικών υπηρεσιών, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Σύγχρονες μορφές συνεργατικών νομικών εταιρειών, όχι κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, με εξειδικευμένους δικηγόρους ανά τομέα δικαίου δεν ενισχύθηκαν. Αποτέλεσμα ήταν η συνολική υποβάθμιση των δικαστικών διαδικασιών και η επιβολή σε πολλές περιπτώσεις αναιτιολόγητων αποφάσεων, αντίθετων με κάθε έννοια δυτικοευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού,

  Η επιστημονική και συνδικαλιστική δράση με σοβαρότητα και διεκδικητικότητα θα ήταν εχέγγυο λειτουργίας των κανόνων σε κάθε δίκη και αποφυγής κάθε αυθαιρεσίας ή υπέρβασης. Η αναστήλωση της αξιοπρέπειας των δικηγόρων, σε καιρούς δύσκολους για την πολιτική και την οικονομία, θα ήταν το ανάχωμα για να ισορροπήσουμε πάλι.

  Είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής της χώρας και της οικονομικής ζωής του τόπου (σε πολλές περιπτώσεις) έχει μετατοπισθεί στις δικαστικές αίθουσες. Κραυγές ή αιτήματα κάθαρσης του πολιτικού συστήματος είναι πλέον σε καθημερινή βάση. Η δικαστική εξουσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο βάρος; Είναι βέβαιο ότι δεν έχει την αναγκαία τεχνολογική υποδομή. Η πολυπλοκότητα των θεμάτων προς αντιμετώπιση σ΄ένα απαρχαιωμένο σύστημα απονομής, καθιστά την πίεση των μελών της δικαστικής εξουσίας μεγαλύτερη και τη δυνατότητα της να ανταπεξέλθουν σε δύσκολους καιρούς μειωμένη.

  Αναγκαία λοιπόν η αναβάθμιση όλων των μοχλών λειτουργίας του δικαιϊκού συστήματος. Να βγούμε από την αδράνεια που επέβαλαν παλαιότερα μοντέλα λειτουργίας, σκόπιμα ή μη, να διεκδικήσουμε και να αλλάξουμε τους δικονομικούς ή ουσιαστικούς κανόνες απονομής της δικαιοσύνης. Οι Δικηγόροι πρέπει να διεκδικήσουν και να ελέγχουν μετά την αυτορύθμισή τους, δικαστική και εκτελεστική εξουσία, με σοβαρότητα, επιστημονική επάρκεια, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και συμβιβαστική αντίληψη για τα πράγματα. Έτσι θα συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στην αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος.

  * Ο κ. Γιώργος Λιάπης είναι δικηγόρος, υποψήφιος με το συνδυασμό «Αλληλεγγύη Δικηγόρων»

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων