Τα τέσσερα κρασιά των γιορτών που βάζει στο τραπέζι μας το Κτήμα Κοκοτού

Τρίτη, 19-Δεκ-2023 13:24

Τα τέσσερα κρασιά των γιορτών που βάζει στο τραπέζι μας το Κτήμα Κοκοτού

Του Γιώργου Λαμπίρη

Mε περισσότερα από 40 χρόνια πορείας στους δρόμους του κρασιού, το Κτήμα Κοκοτού με έδρα τη Σταμάτα, έχει επενδύσει στον αττικό αμπελώνα, αναπτύσσοντας χαρακτηριστικές του ποικιλίες όπως το Σαββατιανό, η πρώτη οινοποίηση του οποίου ξεκίνησε το 1981. Ταυτόχρονα όμως συνδύασε και ξενικές ποικιλίες στη γκάμα των 12 ετικετών που διαθέτει αυτή τη στιγμή, όπως το Cabernet Sauvignon και το Merlot που αναδεικνύονται μέσα από ετικέτες όπως είναι το ροζέ "Κλέφτρα Κίσσα" και το ερυθρό "βαρελάτο” Kokotos Estate. Eιδικότερα, στους αμπελώνες του Kτήματος καλλιεργούνται οι διεθνείς ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay και Gewurztraminer, όπως και οι ελληνικές ποικιλίες, Ασύρτικο και Σαββατιανό. Παράλληλα, από επιλεγμένους συνεργαζόμενους αμπελουργούς προμηθεύεται τον Ροδίτη και το Αγιωργίτικο, δύο ξεχωριστές ελληνικές ποικιλίες. Στόχος του Κτήματος Κοκοτού από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την δραστηριότητά του, ήταν να παράγει ποιοτικές ετικέτες, οι οποίες αποδίδουν τη φιλοσοφία και τις παραγωγικές ανησυχίες του ιδρυτή του, Γιώργου Κοκοτού, ο οποίος το 1975 αγόρασε ένα κτήμα στη Σταμάτα, σε υψόμετρο 420 μέτρων, δημιουργώντας το δικό του καταφύγιο. 

Το Κτήμα Κοκοτού, έρχεται φέτος να προτείνει τέσσερις ετικέτες που μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με πιάτα στο γιορτινό τραπέζι. 

Τα κρασιά των Χριστουγέννων

Ένα κρασί που ανταποκρίνεται στις γευστικές ανησυχίες ακόμα και των πιο απαιτητικών οινόφιλων είναι η λευκή Ηλιόγεννη από την ποικιλία Μαλαγουζιά, η οποία αναδύει αρώματα πυρηνόκαρπων και ώριμων φρούτων όπως ροδάκινο, ανανάς και αχλάδι. Συνδυάζεται με ζυμαρικά, λευκά κρέατα και πράσινες σαλάτες, ενώ ανταποκρίνεται σε ένα αρκετά μεγάλο εύρος γευστικών απαιτήσεων.

Με έντονα ανθικά αρώματα στη μύτη και κυρίαρχο το τριαντάφυλλο, το μονοποικιλιακό Gewürztraminer, "Τρεις Παράδες” έρχεται να παρουσιάσει τον φινετσάτο χαρακτήρα του, συνδυαζόμενο με καπνιστό σολωμό, sushi, ζυμαρικά με ελαφριές λευκές σάλτσες. Η ζύμωσή του πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία 12 έως και 14 βαθμών Κελσίου για περίπου 15 ημέρες, ενώ προσφέρεται για παλαίωση δύο έως τρία έτη. 

Ένα κρασί που παρουσιάζει έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά τροπικών φρούτων και άγριας φράουλας και η κατανάλωσή του συνδυάζεται ιδανικά με λαδερά φαγητά, ριζότο μανιταριών και σουφλέ λαχανικών είναι το ροζέ ξηρό κρασί "Κλέφτρα Κίσσα". Προέρχεται από τις ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon που συλλέγονται από τους αμπελώνες του Κτήματος Κοκκοτού. 

Μία εξέχουσα περίπτωση κρασιού αποτελεί το Kokotos Estate όπου τα σταφύλια συλλέγονται χειρωνακτικά. Πρόκειται για μία σπάνια ετικέτα που παλαιώνει για 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στη συνέχεια, εμφιαλώνεται χωρίς να μεσολαβήσει καμία απολύτως κατεργασία και παραμένει για 10 τουλάχιστον μήνες στη φιάλη. Για όσους επιθυμούν να το διατηρήσουν στη συλλογή τους και να μην τον καταναλώσουν αμέσως, προσφέρει δυνατότητα παλαίωσης για 10-15 έτη. Η παραγωγή του βασίζεται στην οινοποίηση των ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Merlot. Φέτος έχει αποσπάσει 3 σημαντικά βραβεία - Αργυρό στο Concours Mondial Bruxelles, Αργυρό στο Decanter World Wine Awards, London & Χρυσό στο Emozioni dal Mondo, Italy.

https://kokotosestate.gr/