Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 10:23

  Νέο υπερσύγχρονο αντιρρυπαντικό πλοίο για την Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.

  Νέο υπερσύγχρονο αντιρρυπαντικό πλοίο για την Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος (ΤΠΠ) καλωσόρισε στον στόλο της το ΑΚΤΕΑ II OSRV, ένα υψηλών προδιαγραφών και πλήρως εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο αντιμετώπισηςπετρελαιοκηλίδων και περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. Σε εκδήλωση για την παρουσίαση του πλοίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στο Λιμάνι του Πειραιά, σηματοδοτήθηκε και η έναρξη της νέας τετραετούς σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στην Θάλασσα (European Maritime Safety Agency - EMSA) με δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης για άλλα τέσσερα χρόνια.

  Το ΑΚΤΕΑ II OSRV (IMO 9327516) κατασκευάστηκε το 2009, αγοράστηκε το 2021 και ανακαινίστηκε πλήρως κατά την διάρκεια του έτους. Έχει μήκος 91 μέτρα και θεωρείται το πιο σύγχρονο και ικανό σκάφος αυτού του τύπου στην Ευρώπη. Μπορεί να φτάσει σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου Πελάγους εντός 24 ωρών και μπορεί να συλλέξει και να μεταφέρει έως και 4.500 κυβικά μέτρα πετρελαίου. Για την συλλογή του πετρελαίου από την θάλασσα είναι εξοπλισμένο με δύο συστήματα μηχανικής ανάκτησης του πετρελαίου: α) δύο βραχίονες σάρωσης 15 μ. εκατέρωθεν του πλοίου με ενσωματωμένο skimmer και β) πνευστά φράγματα ανοικτής θάλασσας (2x250 m) και ένα skimmer υψηλής απόδοσης. Το ενσωματωμένο σύστημα ανίχνευσης πετρελαιοκηλίδων, βασισμένο σε ειδικό ραντάρ, αυξάνει δραστικά την αποτελεσματικότητα των εργασιών εύρεσης και ανάκτησης πετρελαίου από τη θάλασσα.

  Τη σημαντική αυτή ημέρα της επίσημης παρουσίασης του πλοίου, τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι της Πολιτείας και των Αρχών, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος άνοιξε με τον χαιρετισμό του την εκδήλωση τονίζοντας ότι " Με αυτό το πλοίο θωρακίζουμε ακόμα περισσότερο τα γαλάζια νερά του Αιγαίου", ο Υποναύαρχος Λ.Σ. κ. Αλέξανδρος Τσελίκης, Β' Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και ο κ. Frédéric Hébert, Επικεφαλής του Unit 1.1: Sustainability του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας στην Θάλασσα (EMSA). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος, κ.Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, χαρακτήρισε το πλοίο "φρουρό" του περιβάλλοντος, αναφέροντας ότι: "Το ατύχημα ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή και ένα τέτοιο πλοίο θα είναι πάντα έτοιμο να βοηθήσει υπό τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

  Mr. Ioannis Polychronopoulos (President _ Managing Director at EPE)

  Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Frédéric Hébert - ο οποίος σχολίασε: "Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο έπρεπε να παραδοθεί μέσα σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η μετατροπή του σε αντιρρυπαντικό πλοίο σε λιγότερο από έξι μήνες, αποτελεί μεγάλο επίτευγμα".

  PIN
  Mr. Frédéric Hébert (Head of Unit 1.1 Sustainability at EMSA)

  Ο Δρ. Βασίλειος Μαμαλούκας-Φραγκούλης, Διευθυντής του Τμήματος Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: "Η αξιοποίηση της τεράστιας εμπειρίας της εταιρείας σε περιστατικά ρύπανσης, η ευαισθησία και η βούλησή μας για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος καθιστούν μονόδρομο την παρουσία μας στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των μεγάλων περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας για τα οποία προορίζεται το ΑΚΤΕΑ II OSRV".

  Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και ξενάγηση των καλεσμένων επί του πλοίου όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον αντιρρυπαντικό και όχι μόνο εξοπλισμό που φέρει το μόνιμα το πλοίο. Η εκδήλωση έκλεισε με γεύμα στον χερσαίο χώρο του Στρατιωτικού Προβλήτα Κερατσινίου και ευχές για καλά ταξίδια στο ΑΚΤΕΑ II OSRV.

  πιν

  Σχετικά με την Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος (ΤΠΠ)

  Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος (ΤΠΠ) ιδρύθηκε στον Πειραιά, το 1977 και προσφέρει μια πλήρη σειρά υπηρεσιών και προϊόντων περιβαλλοντικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για πετρελαιοκηλίδες και χημικές ουσίες. Η ΤΠΠ έχει ανταποκριθεί με επιτυχία σε περισσότερα από 2.500 περιστατικά ρύπανσης τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό. Με αποδεδειγμένο ιστορικό εμπειρίας και τεχνογνωσίας στην αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και εκτάκτων αναγκών, κατέχει εξέχουσα θέση παγκοσμίως για τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει και την διαρκή έρευνα και ανάπτυξη (R&D) σε νέες περιβαλλοντικές τεχνολογίες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ