Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Αυγ-2022 18:48

  Πόσα γνωρίζουμε για την Οδική Ασφάλεια; Η Ολυμπία Οδός φρόντισε να μας το θυμίσει

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πριν από ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, οι έγνοιες μας είναι πάντα πολλές ώστε να οργανώσουμε μια ευχάριστη εμπειρία. Η κύρια έγνοια μας, ωστόσο, οφείλει να είναι το πώς θα εξασφαλίσουμε την οδική ασφάλειά μας, που είναι πάντα το Α και το Ω κάθε διαδρομής. 

  Η Ολυμπία Οδός, ένας από τους πλέον σύγχρονους και τεχνολογικά προηγμένους αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδας, παρέδωσε μαθήματα οδικής ασφάλειας μέσα από μία δράση με στόχο να εξασφαλίσει πως και φέτος θα περάσουμε ένα ξέγνοιαστο, ασφαλές καλοκαίρι.

  Άλλωστε, η Ολυμπία Οδός πηγαίνει "χέρι χέρι" με την οδική ασφάλεια από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου. Μάλιστα από την ημέρα Έναρξης Παραχώρησης τον Αύγουστο του 2008 μέχρι και σήμερα, οι διαρκείς προσπάθειές της για αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας έχουν μειώσει κατά 80% τον συνολικό αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων και τον αριθμό των θυμάτων στον αυτοκινητόδρομο, ποσοστό που ανέρχεται στο 93% ειδικά στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα. Καθώς στόχος της παραμένει πάντα η διαρκής βελτίωση της εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών, η εταιρία έχει πραγματοποιήσει, και συνεχίζει να πραγματοποιεί, μεγάλη προσπάθεια με στόχο τη διαρκή βελτίωση της οδικής ασφάλειας, όχι μονάχα μέσα από την αναβάθμιση του αυτοκινητοδρόμου, αλλά και μέσα από την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των ίδιων των ταξιδιωτών σχετικά με αυτήν.

  Έτσι, στο πλαίσιο της καμπάνιάς της "Η ζωή δεν έχει undo", η Ολυμπία Οδός διοργάνωσε και φέτος τη δράση "Pit stop” στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) Μεγάρων προς Πάτρα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" (Ι.Ο.ΑΣ.). Οι ταξιδιώτες που πέρασαν την Παρασκευή 15/7 από το ΣΕΑ Μεγάρων είχαν την ευκαιρία Δωρεάν Τεχνικού Ελέγχου στο όχημά τους από τον Ι.Ο.ΑΣ. και συμμετείχαν σε μια κλήρωση όπου είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν σημαντικά δώρα. 

  Μέσα το σύντομο τεχνικό έλεγχο, οι οδηγοί είχαν τη δυνατότητα να λάβουν το "Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου", ένα έγγραφο με συμβουλευτικό κι εκπαιδευτικό χαρακτήρα όπου παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα  του ελέγχου, καθώς και τυχόν παρατηρήσεις σε σημεία που συνδέονται με την οδική ασφάλεια, όπως για παράδειγμα τα ελαστικά, τα φώτα κι οι υαλοκαθαριστήρες. Παράλληλα, οι οδηγοί ενημερώθηκαν για τη σημασία της τακτικής συντήρησης του οχήματός τους, την υποχρέωση για έλεγχο ΚΤΕΟ, ενώ έλαβαν και χρήσιμες συμβουλές οδικής ασφάλειας για το ταξίδι, όπως πληροφορίες σχετικά με την ορθή πρόσδεση επιβατών και αποσκευών, τη χρήση παιδικού καθίσματος, τη συνετή χρήση κινητού τηλεφώνου κ.α. Οι συμμετέχοντες στη δράση είχαν, ακόμα, την ευκαιρία να δοκιμάσουν προσομοιωτές πρόσκρουσης και διάφορες βιωματικές δραστηριότητες με επίκεντρο την οδική ασφάλεια. 

  Τα αποτελέσματα της δράσης

  Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων ήταν 8 έτη, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος, στα 16,6 έτη. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί εν μέρει ότι δεν καταγράφηκαν πολλές παρατηρήσεις στους ελέγχους που έγιναν.

  Παρόλα αυτά στο 26% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε πως τα ελαστικά χρειάζονταν αντικατάσταση. Σε μικρότερο ποσοστό, 13%, εντοπίστηκαν προβλήματα στην κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων, ενώ δεν σημειώθηκαν παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία των φώτων.

  Σχεδόν όλοι οι οδηγοί ήταν προετοιμασμένοι για να ταξιδέψουν και έχοντας φροντίσει για την περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου τους και στην πλειοψηφία τους είχαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (πυροσβεστήρα, φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο). Το 43% όμως των οδηγών δεν είχαν ανακλαστικό γιλέκο στο αυτοκίνητό τους και το 13% δεν είχε πυροσβεστήρα. 

  Όλα τα οχήματα είχαν ασφαλιστήριο και δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ελεύθερες αποσκευές εντός της καμπίνας  σε περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα (52%). Έτσι, δόθηκαν συμβουλές για την ορθή τοποθέτηση των αποσκευών και για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.  Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση παιδικών καθισμάτων μέχρι το ύψος του παιδιού να είναι 150 cm ή το βάρος του 36 kg.

  Η Ολυμπία Οδός, μέσα από αυτή τη δράση, ευχήθηκε στους χρήστες του αυτοκινητόδρομου "Καλό και Ασφαλές Καλοκαίρι" με τρόπο που αποδεικνύει ξανά την σταθερά υπεύθυνη στάση της απέναντί στους ταξιδιώτες και την κοινωνία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ