Τετάρτη, 22-Ιουν-2022 19:25
"Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός 1950 -1973": Συνοπτική ιστορία της ελληνικής μεταπολεμικής βιομηχανίας

Το βιβλίο "Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός 1950 -1973" είναι η συνοπτική ιστορία της ελληνικής μεταπολεμικής βιομηχανίας. Είναι ίσως το μοναδικό επιστημονικό βιβλίο το οποίο εστιάζει και εμβαθύνει στην ελληνική επιχειρηματικότητα και βιομηχανία.
Τον Δεκέμβριο του 2021 που εκδόθηκε, η κυρία Αλεξάνδρα Βοβολίνη, ιδιοκτήτρια των εκδόσεων Κέρκυρα, και ο συγγραφέας Λευτέρης Αναστασάκης έβαλαν μεταξύ τους ένα στοίχημα. Ότι η πρώτη έκδοση των χιλίων αντιτύπων δεν θα διατεθεί πλήρως στην αγορά σε λιγότερο από 24 μήνες, δηλαδή μέχρι τα Χριστούγεννα του 2023. Προς κατάπληξη ακόμα και του πλέον αισιόδοξου (δηλαδή του συγγραφέα), η πρώτη έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί το καλοκαίρι του 2022, ήτοι σε λιγότερο από δέκα μήνες από την πρώτη κυκλοφορία της.
Είναι πραγματικά σπάνιο ένα επιστημονικό βιβλίο, έστω και γραμμένο με πολύ ζωντανό και ρέοντα λόγο, να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού. Πιθανότατα στην επιτυχία της έκδοσης συνετέλεσε και η αποδοχή που είχε από την ακαδημαϊκή κοινότητα, δεδομένου ότι το βιβλίο ήδη διδάσκεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι σημαντικό ότι δύο εξέχοντες Έλληνες, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας στις τελευταίες δεκαετίες, οι κύριοι Γιάννης Στουρνάρας και Παναγής Βουρλούμης ήταν από τους πρώτους που διάβασαν το βιβλίο, πριν ακόμα αυτό εκδοθεί. Οι κύριοι Στουρνάρας και Βουρλούμης έγραψαν αντιστοίχως τον πρόλογο και τον επίλογο στην επιμελημένη έκδοση, εκφραζόμενοι με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για το περιεχόμενό του.
Αξίζει τον κόπο να παρατεθεί ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του κυρίου Στουρνάρα: "Το βιβλίο του Λευτέρη Αναστασάκη που κρατάτε στα χέρια σας είναι μία εκτεταμένη σύνοψη του διδακτορικού του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Το θέμα που επέλεξε και που δίνει τον τίτλο στο βιβλίο παρέχει στον συγγραφέα την ευκαιρία να ανατρέξει στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας και να παρουσιάσει στην ουσία τη πορεία του ελληνικού μεταποιητικού κλάδου από το 1950 σχεδόν μέχρι το τέλος της δικτατορίας. Ως στέλεχος βιομηχανιών με μακρά θητεία και εμπειρία σε διάφορους κλάδους της, ο Λ. Αναστασάκης γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις εκ των έσω και έχει τη γνώση και την εμπειρία για να προσεγγίσει το θέμα του με επιστημονική δεξιότητα και επαγγελματική ευσυνειδησία". Και συνεχίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας: "… ο Λ. Αναστασάκης επιχειρεί έναν άθλο: εξετάζει με εξονυχιστική λεπτομέρεια τις υπό μελέτη εταιρείες και μέσα από τα ευρήματά του καταλήγει στα τόσο σημαντικά και ενδιαφέροντα συμπεράσματά του. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει την ιστορία της ιδρύσεως των εταιρειών, λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο των ιδρυτών τους και άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία, που αποτελούν αποτέλεσμα προσωπικής του έρευνας και συζητήσεών του με πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διοίκηση των εταιρειών αυτών.
Το βιβλίο του Λ. Αναστασάκη διαπραγματεύεται ένα θέμα, το οποίο έχει ερευνηθεί περιορισμένα στην ελληνική βιβλιογραφία. Η ανάπτυξη, η εξέλιξη και τα αποτελέσματα της βιομηχανίας μετά το 1950 έχουν μελετηθεί από ορισμένους συγγραφείς, κανένας όμως δεν είχε εξετάσει την τεχνολογική συνιστώσα της. Γι΄ αυτό το λόγο το βιβλίο είναι πολύτιμο για τον μελετητή της μεταπολεμικής περιόδου και για τον οικονομικό ιστορικό, που εξετάζει τις παραμέτρους που διαμόρφωσαν την έκρηξη της οικονομικής ανάπτυξης κατά την προδικτατορική περίοδο".