Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουν-2022 14:47

  Lightmark: Τα κτίρια που κάνουν... καλύτερους τους ανθρώπους

  Lightmark: Τα κτίρια που κάνουν... καλύτερους τους ανθρώπους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όποιος έχει προσπαθήσει ποτέ να αγοράσει ή να πουλήσει ένα σπίτι, ένα εμπορικό ακίνητο ή έναν επαγγελματικό χώρο, είναι εξοικειωμένος με την έννοια της "εύλογης" αγοραίας αξίας ενός ακινήτου. Είναι η τιμή στην οποία ένα ακίνητο εκτιμάται και διατίθεται στην ελεύθερη αγορά. Πάντοτε υπό κανονικές συνθήκες φυσικά.

  Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει εύκολος ή καθολικός τρόπος προσδιορισμού της αγοραίας αξίας για τα ακίνητα. Σχεδόν κάθε αποτίμηση ενός ακινήτου, εξαρτάται από δύο παράγοντες: τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς που βασίζονται σε συγκεκριμένες παραδοχές και τις πρόσφατες πωλήσεις παρόμοιων ακινήτων.
  Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες επιπλέον μεταβλητές που τείνουν να μεταβάλουν ακόμη περισσότερο την αξία ενός ακινήτου, όπως η χωρική ποιότητα αλλά και η νυχτερινή του εικόνα. 

   Canaves Oia Epitome

  Έρευνα της MORI με επικεφαλής την CABE έδειξε ότι το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα σωστά σχεδιασμένα ακίνητα είχαν αρκετά υψηλότερες αγοραίες αξίες από τον μέσο όρο. Σύμφωνα επίσης με την ίδια έρευνα, τα κτίρια με "σωστό και όμορφο" φωτισμό, κάνουν τους ανθρώπους που τα ζούνε… καλύτερους!

  Πιο παραγωγικοί, πιο δημιουργικοί, πιο αφοσιωμένοι και πιο χαρούμενοι… είναι μεταξύ άλλων τα πλεονεκτήματα, που οι οργανισμοί αποκομίζουν από τη δημιουργία "καλύτερων" κτιρίων για τους ανθρώπους τους. Παρόλο που υπάρχουν ισχυρά δεδομένα πίσω από αυτά τα ευρήματα, τα δεδομένα είναι εμπειρικά και όχι οικονομικά.

  Παρόλα ταύτα, είναι απορίας άξιο το πόσο υποτιμημένη παραμένει η συναισθηματική επωνυμία του σχεδιασμού στα κτίρια, είτε για κατοικία είτε για ξενοδοχεία είτε για ακίνητα γραφείων και εμπορικά ακίνητα.

  Μπορεί, λοιπόν, ο σωστός σχεδιασμός φωτισμού να αυξήσει την αξία ενός ακινήτου; Η απάντηση που δίνουν οι πλέον ειδικοί στο χώρο, οι μελετητές της IFI Architectural Lighting Works είναι ένα, χωρίς αμφιβολία, ηχηρό ναι. ”Όταν οι άνθρωποι μπαίνουν σε έναν χώρο, το συναίσθημα που βιώνουν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον φωτισμό" επισημαίνουν. Τα φωτιστικά σώματα δύναται να ξεπεράσουν το λειτουργικό τους ρόλο και να αποδώσουν στον χώρο νέες ιδιότητες.  

  Ένας σωστά φωτισμένος χώρος δημιουργεί την επιθυμία να μένουμε εκεί για περισσότερο χρόνο, μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, γαλήνια, να δείχνει τον χώρο -και να είναι- πραγματικά πιο ασφαλής. Ο σωστός φωτισμός μπορεί να βελτιώνει την ψυχική διάθεση, να κατευθύνει την προσοχή μας σε συγκεκριμένα σημεία και να κάνει αισθητή διαφορά στο πώς νιώθουμε στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας και αυξάνει, ταυτόχρονα, και την αξία του ακινήτου μας.

  IFI Architectural Lighting Works
  Daios Cove Luxury Resort & Villas

  Η σημασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού φωτισμού

  Το φως μας επηρεάζει καθοριστικά, από τη διάθεσή μας μέχρι τη σωματική μας ευεξία. Ωστόσο, πολύ συχνά, το lighting design θεωρείται από πολλούς ως μια "περιττή πολυτέλεια" και όχι μία ουσιαστική και δομική ανάγκη για έναν χώρο.

  Όπως επισημαίνει ο κ. Γιώργος Αναγνωστάκης, Creative Director της IFI Architectural Lighting Works, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα από το 1989 "το φως έχει την ικανότητα να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αρχιτεκτονική και τον χώρο γενικότερα". "Στην IFI η δημιουργικότητα, η καινοτομία, ο σχεδιασμός και η λειτουργικότητα αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, ώστε κάθε πελάτης να μπορεί να πραγματοποιήσει και να ζήσει συνειδητά και ουσιαστικά στον χώρο που έχει ονειρευτεί" επισημαίνει. "Κάθε έργο Lighting Design είναι μια νέα πρόκληση για εμάς. Η μετάβαση από το σκοτάδι στο φως είναι ένα μοναδικό ταξίδι" αναφέρει χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα των έργων τους, στα αναγνωρισμένα "Lightmarks®", δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας πως το φως έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα ακίνητο.

  IFI Architectural Lighting Works
  Bill & Coo Coast Suites Mykonos

  Το Lighting Design αντιμετωπίζεται ολοένα και περισσότερο ως αναπόσπαστο μέρος του Ενιαίου Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Συνιστά έναν από τους πολύ βασικούς παράγοντες που διαφοροποιούν, αλλά και αυξάνουν την αξία, έμμεσα ή άμεσα, ενός εμπορικού ή αστικού ακινήτου. 

  πιν
                                                             Daios Cove Luxury Resort & Villas 

  Είναι σημαντικό λοιπόν το Lighting Design να εντάσσεται στην αρχή της διαδικασίας σχεδιασμού, διαμόρφωσης ή κατασκευής ενός ακινήτου.

  Η IFI Lighting, έχοντας υλοποιήσει πολλά και σπουδαία projects στην Ελλάδα και στο διεθνές περιβάλλον, από μεμονωμένες κατοικίες έως μοναδικά ξενοδοχεία και εμπορικά συγκροτήματα, έρχεται πλέον να "πιστοποιήσει" τα έργα της χαρακτηρίζοντας τα ως Lightmarks®.

  πιν
                                                                       Vacation House in Serifos

  Το Lighting Design μπορεί να αντιμετωπίζεται αρχικά ως μια "ποιοτική" διάσταση ενός ακινήτου, αλλά όταν ενσωματώνεται στην αξία τους, καθορίζει ουσιαστικά και την τελική αποτίμησή τους. Η ενσωμάτωση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού φωτισμού στην ανάπτυξη των ακινήτων, μπορεί να τους αποδώσει μια μεγάλη προστιθέμενη αξία που μεταφράζεται σε συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της IFI Lighting τα ακίνητα αποκτούν πια ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, ένα "mark of recognition" όπως εφαρμόζεται και στο εξωτερικό. Τα ακίνητα που φέρουν την σήμανση αυτή και εντάσσονται στην κατηγορία των Lightmarks®, είναι έργα υψηλής αισθητικής και καινοτόμου σχεδιασμού, στα οποία έχει γίνει συγκεκριμένη και πιστοποιημένη μελέτη φωτισμού. Η αναγνώριση αυτή, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες και επενδυτές ακινήτων να πιστοποιήσουν τον ουσιαστικό σχεδιασμό που έχει προηγηθεί πριν την κατασκευή και φυσικά "κατοχυρώνει" την προστιθέμενη αξία που έχει το ακίνητο.

  Τι σημαίνει λοιπόν Lightmark® και ποια projects είναι αυτά που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία;

  Ο χαρακτηρισμός ενός έργου ως Lightmark® πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ενδεικτικά πρέπει αυτά τα έργα να ενσωματώνουν τους κύριους άξονες που χαρακτηρίζουν ένα "ολοκληρωμένο" έργο, στα πρότυπα της IFI Architectural Lighting Works. Αυτά είναι: Kαινοτομία (Innovation), Σχεδιασμός (Design), Βιωσιμότητα (Sustainability), Περιβάλλον (Environment), Πολυτέλεια (Luxury), Προσωπικότητα - Εξατομίκευση (Personalization), Προοπτική (Vision). Ενδεικτικά μερικά από τα έργα που χαρακτηρίζονται ως Lightmarks® είναι το BILL & COO , το ΜΑΥΙΑ resort, το Canaves Oia Epitome καθώς και αρκετά ακόμη σε Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

  Τα Lightmarks® ξεχωρίζουν μοναδικά ακόμη και αν είναι ενταγμένα μέσα σε "κοινές" περιοχές και συνθήκες ή έχουν δημιουργηθεί μέσα σε μοναδικά τοπία, δημιουργώντας το δικό τους "micro scenery”. Έχουν αυτό τον ελκυστικό εκλεκτικό περιορισμό που είναι αδύνατο να παραλειφθεί από όποιον έχει υψηλή αισθητική. 

  Το Lighting design σήμερα διαδραματίζει έναν σπουδαίο ρόλο στην συνολική αξία ενός ακινήτου. Οι θετικές επιπτώσεις του σωστού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού φωτισμού, δεν επηρεάζουν μόνο την οικονομική υπόσταση του ακινήτου, αλλά καθορίζουν ουσιαστικά τη φυσική, συναισθηματική και κοινωνικό-περιβαλλοντική διάστασή του για τον άνθρωπο. 

  Μήπως τελικά ο Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός φωτισμού είναι ο πρόδρομος μιας "ανώτερης" κατηγορίας κτιρίων- ακινήτων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ