Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Νοε-2021 11:39

  Siemens: Συνδυάζοντας τον πραγµατικό µε τον ψηφιακό κόσµο

  SiemensGeneral
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  O κόσµος αλλάζει, και megatrends όπως η κλιµατική αλλαγή, η ψηφιοποίηση, η δηµογραφική αλλαγή, η αστικοποίηση δηµιουργούν τεράστιες προκλήσεις που χρειάζονται απαντήσεις για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, σήµερα αλλά και για τις επόµενες γενιές. Η Siemens, µια εταιρεία µε καινοτόµο πνεύµα και µακρά παράδοση, δεσµεύεται να παρέχει τις λύσεις για ένα καλύτερο µέλλον, δηµιουργώντας τεχνολογίες µε σκοπό, που βοηθούν να αλλάξει η ζωή δισεκατοµµυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο.

  Ως µια εταιρεία τεχνολογίας, η Siemens παρέχει τις λύσεις και τα προϊόντα που δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες της να µετασχηµατίσουν τους τοµείς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των οικονοµιών: τη βιοµηχανία, τις υποδοµές, τις µεταφορές και την υγειονοµική περίθαλψη, συνδυάζοντας τον πραγµατικό µε τον ψηφιακό κόσµο. Για αποδοτικότερη χρήση πόρων στα εργοστάσια, εξυπνότερα κτίρια και δίκτυα, για πιο ενεργειακά αποδοτικές υποδοµές, πιο άνετες και "πράσινες" µεταφορές, για πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια. Έτσι, εκδηλώνεται και η πεποίθηση της εταιρείας ότι οι αρχές της Βιωσιµότητας οφείλουν να διέπουν όλες τις δραστηριότητές της, διαθέτοντας ένα ολοκληρωµένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών που συµβάλλει στην οικοδόµηση ενός βιώσιµου µέλλοντος για όλη την ανθρωπότητα. 

  H σηµασία του ΙοΤ (Διαδικτύου των Πραγµάτων) και οι τεχνολογίες του µέλλοντος 

  H Siemens ηγείται του µετασχηµατισµού της βιοµηχανίας παγκοσµίως, δηµιουργώντας ή αξιοποιώντας όλες τις τεχνολογίες του µέλλοντος που βασίζονται στο IoT: την Τεχνητή Νοηµοσύνη (AI), το Edge Computing, το Cloud Computing, το 5G και το Ψηφιακό Δίδυµο (Digital Twin). 

  Το σηµερινό ΙοΤ αποτελείται περίπου από 27 δισεκατοµµύρια συσκευές που είναι πλέον συνδεδεµένες στο δίκτυο δεδοµένων παγκοσµίως – κάτι που αναµένεται να αυξηθεί δραµατικά: ο αριθµός των "πραγµάτων" θα ξεπεράσει τα 75 δισεκατοµµύρια το 2025, όταν θα υπάρχουν σχεδόν δέκα πράγµατα συνδεδεµένα στο Διαδίκτυο για κάθε άνθρωπο στη Γη. Ο λόγος για τον οποίο όλο και περισσότερες συσκευές συνδέονται στο Διαδίκτυο είναι ότι τα δεδοµένα είναι πολύτιµα. Τα ακατέργαστα δεδοµένα χρησιµοποιούνται ως πρώτη ύλη για την εξαγωγή νέων πληροφοριών, που συνδυάζονται και αξιοποιούνται για µια σύνθετη ενέργεια. 

  Η Τεχνητή Νοηµοσύνη έρχεται να ολοκληρώσει την επεξεργασία των πληροφοριών του ΙοΤ, που είναι πιο σύνθετη από µια στατιστική ανάλυση. Για παράδειγµα, µπορεί να αναγνωρίσει ανεξάρτητα µοτίβα και να χρησιµοποιήσει πληροφορίες σχετικά µε την παραγωγή για να τη βελτιώνει συνεχώς.

  Δύο επιπλέον τεχνολογίες χρησιµοποιούνται για την επεξεργασία των δεδοµένων, την εκπαίδευση και την εκτέλεση των µοντέλων τεχνητής νοηµοσύνης στο βιοµηχανικό IoT: το Edge Computing και το Cloud Computing. Το Edge Computing παρέχει ισχύ επεξεργασίας αποµακρυσµένης διαχείρισης για αναλυτικά στοιχεία ή άλλες πολύπλοκες εργασίες απευθείας στο πεδίο, ενώ το Cloud είναι ιδανικό για να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται τεράστιους όγκους δεδοµένων και να εκπαιδεύει µοντέλα τεχνητής νοηµοσύνης. 

  Το ΙοΤ αναµένεται επίσης να λάβει τεράστια ώθηση από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας επόµενης γενιάς, το 5G, που επιτρέπει στους αισθητήρες να µπορούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο φθηνά, χωρίς να καταναλώνουν πολλή ενέργεια και µε σύντοµους χρόνους απόκρισης – γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά πολύτιµο για τη βιοµηχανία. 

  Αναπόσπαστο µέρος της έννοιας του βιοµηχανικού ΙοΤ είναι και ότι τα συστατικά του ενισχύονται από τα Digital Twins στον εικονικό κόσµο. Ο ρόλος του IoT είναι να συλλέγει τα δεδοµένα από την παραγωγή και τη λειτουργία και να τροφοδοτεί µε αυτά τα Digital Twins για να διατηρεί τις εικονικές αναπαραστάσεις ενηµερωµένες.

  Συνδυάζοντας αυτές τις τεχνολογίες, το ΙοΤ προσφέρει βελτιώσεις προϊόντων, αποτελεσµατικότητα της συντήρησης, µείωση των αποβλήτων, βιωσιµότητα, ενεργειακή αποδοτικότητα, βελτιστοποιηµένη παραγωγή, πρωτότυπα επιχειρηµατικά µοντέλα. 

  Ιστορίες µετασχηµατισµού:

  Η περίπτωση του Fingrid, του διαχειριστή µεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, και η επένδυση στο Ψηφιακό Δίδυµο του δικτύου

  Στη Φινλανδία, όπως και αλλού στον κόσµο, η άνοδος της αποκεντρωµένης εισροής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές έχει καταστήσει πιο δύσκολη την εξισορρόπηση του συστήµατος ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο στο µέλλον, όταν όλο και περισσότεροι παραδοσιακοί σταθµοί ηλεκτροπαραγωγής θα αντικατασταθούν από πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα υπάρχει η ανάγκη ανάλογης ανάπτυξης και του δικτύου. Αυτό είναι εφικτό µε το µοντέλο ψηφιακού δικτύου: Το µοντέλο συνδέεται µε δεδοµένα διαχείρισης, καθώς και µε µετρήσεις στο παρελθόν και σε πραγµατικό χρόνο. Σε συνδυασµό µε οικονοµικές µελέτες που προβλέπουν µελλοντική παραγωγή ενέργειας και ωριαία κατανάλωση, το ψηφιακό δίδυµο χρησιµοποιείται για να αναπτύξει µια σειρά επενδυτικών σεναρίων, να µελετήσει πώς συµπεριφέρεται το δίκτυο µεταφοράς ισχύος σε διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας και σε διαταραχές και να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του δικτύου και την αξιοπιστία του.

  To ELVIS (Electric Verkko Information System) είναι το ψηφιακό δίδυµο του διαχειριστή συστήµατος µεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, που δηµιουργήθηκε από τη Siemens. Το νέο ψηφιακό µοντέλο του FinGrid εξασφαλίζει οικονοµική αποδοτικότητα και υψηλή αξιοπιστία του δικτύου, απαντώντας στην ανάγκη για ελάχιστη χειροκίνητη εργασία και µέγιστη αυτοµατοποιηµένη και επιτρέποντας τη χρήση ίδιων δεδοµένων για διαφορετικούς σκοπούς. 

  Αντίστοιχες τεχνολογίες της Siemens χρησιµοποιούνται ήδη και στην Ελλάδα σε έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση της νησιωτικής χώρας µε την ηπειρωτική. Συγκεκριµένα, το Siemens Integrated Energy Management System (Spectrum Power) χρησιµοποιείται για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του δικτύου και η πλατφόρµα λογισµικού PSS® (Power System Simulation) για τον σχεδιασµό, τη µοντελοποίηση, την προσοµοίωση και την ανάλυση του δικτύου µεταφοράς. 

  Παραγωγή εµβολίου κατά της COVID-19 µε την τεχνολογία της Siemens στο Marburg

  Οι τελευταίες τεχνολογίες αυτοµατισµού και ψηφιοποίησης της Siemens αξιοποιούνται στους τόπους παραγωγής του εµβολίου mRNA κατά της COVID-19 της εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech σε συνεργασία µε τη Pfizer. Η παραγωγή του ξεκίνησε στο εργοστάσιο του Marburg της Γερµανίας – και βασίστηκε στην τεχνογνωσία και τις τεχνολογίες της Siemens και στις βελτιώσεις που είναι συµβατές µε το Industry 4.0: λογισµικό σχεδιασµού, προσοµοίωσης και µηχανικής, καθώς και τεχνολογία ελέγχου διαδικασιών.

  Tο αποτέλεσµα ήταν ότι ένα εργοστάσιο που φτιάχνει ανασυνδυασµένες πρωτεΐνες για θεραπείες καρκίνου µετατράπηκε σε ένα που φτιάχνει εµβόλια mRNA σε µόλις πέντε µήνες. Η Siemens διέθεσε τη λύση Opcenter Execution Pharma ως το νέο σύστηµα παραγωγής που επιτρέπει την πλήρη κατασκευή χωρίς χαρτί, µόνο ψηφιακά, και την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή των παρτίδων, όπως απαιτούσε η εργασία µε mRNA για λόγους ασφαλείας.

  Το έργο στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και η παραγωγή µπόρεσε να ξεκινήσει πριν από το τέλος Φεβρουαρίου µε τη φαρµακευτική ουσία, το mRNA, ενώ η συνεργασία θα συνεχιστεί µε χρήση των συγκεκριµένων τεχνολογιών σε όλες τις νέες εγκαταστάσεις δηµιουργίας του εµβολίου ανά τον κόσµο.

  Η καινοτοµία της Siemens σε αριθµούς

  Μόνο το χρηµατοοικονοµικό έτος 2020:

  • Διέθεσε 4,5 δισ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη
  • Παρουσίασε 5.120 εφευρέσεις 
  • Συνεργάστηκε µε 17 πανεπιστήµια παγκοσµίως

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ