Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Αυγ-2021 10:06

  Οι 3 κινήσεις βιώσιμης ανάπτυξης που κάνουν μία εταιρία να ξεχωρίζει

  Οι 3 κινήσεις βιώσιμης ανάπτυξης που κάνουν μία εταιρία να ξεχωρίζει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υπάρχουν κάποιες εταιρίες που "κάνουν φασαρία" για τη βιωσιμότητα αλλά μένουν στα λόγια. Υπάρχουν όμως και εκείνες που μέσα από συγκεκριμένες πράξεις κάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη πραγματικότητα και, μάλιστα, την ανάγουν στον πυρήνα όλων των λειτουργιών της. Μία από αυτές είναι, αδιαμφισβήτητα και η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ που επενδύει εδώ και χρόνια στην Πράσινη Οικονομία, στο σύνολο των δραστηριοτήτων της.

  Μέσα από ένα πλάνο που συμπεριλαμβάνει τομείς όπως τα προϊόντα, τη δόμηση, τη βιώσιμη κινητικότητα αλλά και τις δράσεις με στόχο να εκπαιδεύσουν το κοινωνικό σύνολο, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ προχωρά καθημερινά ένα ακόμα βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον, μειώνοντας συνεχώς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και αναπτύσσοντας νέες διαδικασίες με γνώμονα την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

  Ίσως η πιο σημαντική αλλαγή, που λειτουργεί ως απόδειξη για τη σημασία την οποία η εταιρία δίνει στην προστασία του περιβάλλοντος, να είναι το λανσάρισμα της νέας σειράς ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (r-PET). Σε μια εποχή που η μείωση του πλαστικού έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα για την προστασία του πλανήτη, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ πήρε την απόφαση να αλλάξει δραστικά τα δεδομένα, κάνοντας πρώτη το μεγάλο αυτό βήμα στον κλάδο της, τον Οκτώβριο του 2020, και ακολουθώντας πλήρως τις ευρωπαϊκές οδηγίες 5 χρόνια νωρίτερα! Μάλιστα, η εταιρία μείωσε το πλαστικό στις συσκευασίες της, αντικαθιστώντας το με 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (r-PET), σε ποσοστό 5% μεγαλύτερο από εκείνο που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (25%) αποδεικνύοντας πως τιμά, και με το παραπάνω, την ευθύνη που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες και στο περιβάλλον.

  Τρία από τα πιο αγαπημένα προϊόντα των καταναλωτών, το ΖΑΓΟΡΙ MINI 330ml, το ΖΑΓΟΡΙ ATHLETIC 750ml και το ΖΑΓΟΡΙ 750ml, ήταν οι πρώτοι κωδικοί που εντάχθηκαν στη σειρά ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN ενώ την ίδια αυτή πράσινη φιλοσοφία ακολουθούν πλέον και το σύνολο των προϊόντων της σειράς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ Sparkling. Η εταιρία έχει ήδη δεσμευτεί για τη συνεχή μείωση πλαστικού σε όλες τις συσκευασίες της ώστε να περιέχουν και ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET. Συσκευασίες, βέβαια, που είναι ήδη 100% ανακυκλώσιμες! Μάλιστα, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι η 1η εταιρία στον κλάδο της πανελλαδικά με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για την παραγωγική διαδικασία των υλικών συσκευασίας r-PET από τον κορυφαίο Φορέα Επιθεωρήσεων – Πιστοποιήσεων στην Ελλάδα TÜV HELLAS (TÜV NORD). Έτσι διασφαλίζουν πως το ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET που χρησιμοποιεί στις συσκευασίες της είναι υψηλής ποιότητας. Αντίστοιχες πιστοποιήσεις διαθέτει και για το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας σε όλα τα προϊόντα της.

  Diagram
Description automatically generated

  Οι συσκευασίες ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN όμως είναι ένα μέρος του στρατηγικού πλάνου βιωσιμότητας της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η βιώσιμη δόμηση και η μείωση εκπομπών αερίων.

  Πιο συγκεκριμένα η εταιρία αποδίδει περιβαλλοντικά τέλη για κάθε φιάλη που παράγει, σε ετήσια βάση, ενώ είναι εγγεγραμμένη και στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (αποβλήτων). Όπως απέδειξε και μέσα από το ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN, είναι πάντα ενημερωμένη και εφαρμόζει το ταχύτερο δυνατό τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας 904/ 2019/ ΕΕ για τα πλαστικά, πολλές φορές υπερκαλύπτοντας τες. Η εταιρία, ακόμα, παρακολουθεί συνεχώς τους δείκτες ανάλωσης νερού και εφαρμόζει τη σχετική Νομοθεσία για την Προστασία των πηγών ενώ δεσμεύεται για τη συνεχή μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την αειφόρα χρήση πόρων και την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Το, δε, σύνολο του φωτισμού στις εγκαταστάσεις της έχει αντικατασταθεί με οικονομικές λάμπες led ενώ χρησιμοποιεί υβριδικά καύσιμα για το μεταφορικό της στόλο, συνεχίζοντας παράλληλα τη μελέτη για μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα. Κάπως έτσι, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ κατάφερε να λάβει και το Πράσινο Πιστοποιητικό, από την Protergia και τον Τομέα Ενέργειας της MYTILINEOS, σύμφωνα με το οποίο το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε το 2020, προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου άνθρακα!

  A picture containing grass, blue, shore, several
Description automatically generated

  Ωστόσο αυτός δεν είναι παρά ένας σταθμός στο μεγάλο "πράσινο" ταξίδι της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, καθώς στόχος της είναι να μετατραπεί σταδιακά σε μια εξολοκλήρου ‘‘πράσινη’’ επιχείρηση. Εντός του 2021 λοιπόν, θα ολοκληρώσει μελέτη υπολογισμού συνολικού αποτυπώματος εκπομπών CO2 για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, με σκοπό τη θέσπιση στόχων που θα τεκμηριώνουν την πολιτική αειφορίας (sustainability) που αποτελεί και βασικό άξονα της φιλοσοφίας της.

  Graphical user interface
Description automatically generated

  Γιατί η προσπάθεια για βιωσιμότητα δεν σημαίνει τίποτα χωρίς υπεύθυνες πράξεις, με διάρκεια και ουσιαστική αλλαγή, χωρίς τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και, φυσικά, χωρίς ακόμα περισσότερες δεσμεύσεις για το μέλλον. Γι’αυτό και όλα τα παραπάνω είναι απόδειξη πως η υπεύθυνη ηγεσία της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και οι αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας που τη διέπουν, συνθέτουν ουσιαστικά την εικόνα της και είναι αναπόσπαστο στοιχείο του DNA της. Και εταιρίες σαν αυτή, οφείλουμε όλοι να τις στηρίζουμε γιατί το καλό το έχουν μέσα τους!

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ