Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 15:44

  MAS A.E: H ψηφιοποίηση των υβριδικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας και πώς διαμορφώνεται το μέλλον

  MAS A.E: H ψηφιοποίηση των υβριδικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας και πώς διαμορφώνεται το μέλλον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
   

  Το σημερινό τοπίο παραγωγής ενέργειας εξελίσσεται και διαμορφώνεται ξανά, με νέες μορφές ενέργειας. Ένας από αυτούς του νέους τρόπους είναι και τα υβριδικά συστήματα, τα οποία εκτός από τα φωτοβολταϊκά, συνδυάζουν και άλλες πηγές ενέργειας, (κυρίως τοπικές και ανανεώσιμες) όπως ανεμογεννήτριες, μικρουδροηλεκτρική ισχύ, υδροηλεκτρική ισχύ, κλπ.

  Ένα από τα γνωστότερα υβριδικά έργα είναι ο "Ναέρας" στην Ικαρία, το οποίο περιλαμβάνει ένα αιολικό πάρκο, δυο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τρεις ταμιευτήρες νερού, ένα αντλιοστάσιο με δώδεκα αντλίες, καθώς επίσης και το κέντρο ελέγχου ενέργειας και διανομής.

  Η διαχείριση των ανανεώσιμων και υβριδικών πηγών ενέργειας για την εξασφάλιση επαρκών ενεργειακών αποθεμάτων, και παροχής σταθερής ονομαστικής συχνότητας και τάσης, είναι ένα απαιτητικό έργο λόγω της αστάθειας της παραγωγής των ΑΠΕ. Για να επιτευχθεί αυτή καλύτερη διαχείριση και η μέγιστη απόδοση, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε επέλεξε να εγκαταστήσει στο δίκτυο, το ACROSS Digital Energy Ecosystem της MAS Α.Ε.

  Το ACROSS είναι ένα ενοποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα ενέργειας το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ελέγχου και διαχείρισης σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς ενέργειας από την παραγωγή μέχρι τον καταναλωτή. Παρέχει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για την παραγόμενη ενέργεια, το ποσοστό αυτής που έχει καταναλωθεί ή αποθηκευτεί, την επεξεργασία και ανάλυση λειτουργικών δεδομένων, την ενεργή διαχείριση του φορτίου καθώς και λειτουργία για την αγορά ενεργείας με ποικίλες ενεργειακές πηγές. Τέλος, διαθέτει εξελιγμένα μοντέλα πρόγνωσης παραγωγής και κοστολόγησης.

   

  Η EMS suite του ACROSS Ecosystem (Energy Management System), είναι υπεύθυνη για την ταυτόχρονη διαχείριση των μονάδων παραγωγής, αποθήκευσης και του κέντρου ελέγχου και διανομής. Με την εγκατάσταση του ACROSS εξασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία των μονάδων παραγωγής και η αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας στο δίκτυο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπρόσθετα, η MMS suite του ACROSS Ecosystem (Market Management System), αναλαμβάνει την αυτόματη διαχείριση και βελτιστοποίηση των προσφορών ενέργειας προς τον διαχειριστή.

  Ο κύριος Λεωνίδας Ζαΐμης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MAS A.E μας είπε σχετικά: "Στη MAS δημιουργήσαμε το ACROSS Digital Energy Ecosystem, ένα προηγμένο, ψηφιακό οικοσύστημα ενεργειακής διαχείρισης που παρέχει όλες τις λειτουργίες και τα εργαλεία που απαιτούν οι παραγωγοί και οι ΦΟΣΕ σήμερα. Το ACROSS χρησιμοποιεί εξειδικευμένους αλγορίθμους για τη βελτιστοποίηση λειτουργίας σύνθετων ηλεκτρικών συστημάτων, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση της ενέργειας, ενοποιώντας σύνθετα χαρτοφυλάκια ενεργείας με τη μορφή Virtual Power Plants (VPP). Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξαρχής από μια ομάδα εξειδικευμένων Ελλήνων μηχανικών και προγραμματιστών προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις ψηφιοποίησης των παραγωγών και διαχειριστών δικτύων καθώς και την καθετοποιημένη λειτουργία μιας σύγχρονής αγοράς ενέργειας."

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ