Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 26-Μαϊ-2021 09:44

    Στο μυαλό ενός αρχιτέκτονα: Πέντε ερωτήσεις της ΕΤΕΜ στη διεθνούς φήμης ελληνίδα αρχιτέκτονα Νατάσσα Λιανού

    Στο μυαλό ενός αρχιτέκτονα: Πέντε ερωτήσεις της ΕΤΕΜ στη διεθνούς φήμης ελληνίδα αρχιτέκτονα Νατάσσα Λιανού
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η ΕΤΕΜ συμμετείχε ενεργά στην κατασκευή του πολυβραβευμένου "The Orbit” , ένα κτίριο ορόσημο για την Αθήνα, που διακρίνεται για τις χαρακτηριστικές φουτουριστικές γραμμές του και την "πράσινη" συνείδηση του.

    Από που αντλήσατε έμπνευση για τον σχεδιασμό του κτιρίου The Orbit; Πώς θα ορίζατε την αρχιτεκτονική σας προσέγγιση σχετικά με αυτό το έργο;

    Η έμπνευσή μας για τον σχεδιασμό της πρόσοψης του The Orbit ήταν να δημιουργήσουμε έναν νέο κόσμο, ένα σύμπαν, ένα νέο οικοσύστημα, το οποίο θα μεταμορφώσει και θα αναδιαμορφώσει τη γύρω περιοχή. Παρέχοντας παράλληλα συγκλονιστικές όψεις και αρχιτεκτονικές εμπειρίες στην πόλη.

    Ταυτόχρονα, ονομάσαμε το έργο The Orbit, όχι μόνο λόγω του φουτουριστικού και δυναμικού σχεδιασμού του, αλλά και λόγω της "κινούμενης"  φύσης του. Ως στόχο είχε να προκαλέσει την αφετηρία για την τροχιά (orbit) της αναγέννησης και του μετασχηματισμού ολόκληρης της γειτονικής περιοχής και του περιβάλλοντος οικοσυστήματος.

    Το 9όροφο κτίριο αποτελείται από εγκαταστάσεις γραφείων, σχεδιασμένο για εταιρείες τεχνολογίας, δημιουργώντας έναν κόμβο καινοτομίας για έμπνευση, με στόχο να ευδοκιμήσουν οι υπάλληλοι και οι ίδιες οι εταιρείες μέσα σε αυτό.

    Το The Orbit, αποτελεί έργο αναγέννησης, στο οποίο έπρεπε να διατηρήσουμε ένα υπάρχον δομικό σύστημα δοκών και στηλών. Με βάση αυτό, μεταμορφώσαμε τη συνολική διάταξη,  και προσθέσαμε έναν κεντρικό πυρήνα σαν γέφυρα στην καρδιά του οικοπέδου. Η πρόσοψη του κτιρίου δημιουργεί τρεις γέφυρες διπλού ύψους στην ανατολική πλευρά, οι οποίες λειτουργούν ως αερογέφυρες για να απολαμβάνουν οι χρήστες το ήπιο κλίμα όλο το χρόνο. 

    Ταυτόχρονα παρά το σχέδιο πρόσοψης δημιουργήσαμε ένα αίθριο το οποίο διαπερνά και τους 9 ορόφους με σκοπό να φέρνει φως και καθαρό αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου παρέχοντας παράλληλα μαγευτική θέα. Όλοι οι όροφοι του κτιρίου μαζί και οι αερογέφυρες έχουν θέα αυτό το αίθριο.

     

    Ποιες λειτουργίες και πλεονεκτήματα στο περιβάλλον επιτυγχάνονται με τον σχεδιασμό του έργου;

    Το design των προσόψεων δημιουργεί γραμμικές ραβδώσεις που περιβάλλουν το κτίριο και λειτουργούν ως συσκευές σκίασης προστατεύοντας τους εσωτερικούς χώρους από τον έντονο ήλιο και το ζεστό κλίμα της Αθήνας.

    Ταυτόχρονα, λόγω της κάλυψης του οικοπέδου και της υψηλής πυκνότητας της περιοχής, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια πρόσοψη που θα αυξήσει τις πράσινες περιοχές, διανέμοντας διαφορετικά στοιχεία τοπίου στις προσόψεις όλων των ορόφων.

    Έτσι, τα λευκά πτερύγια αλουμινίου των προσόψεων αποτελούνται από ένα προηγμένο και ολοκληρωμένο σύστημα, που συνδυάζει διάφορα υποσυστήματα στο σχεδιασμό του.

    Ενσωματωμένοι στη σχεδίαση της πρόσοψης είναι οι κατά παραγγελία "καλλιεργητές", με το σύστημα άρδευσης, το δίκτυο αποχέτευσης και τη βεράντα για σκοπούς συντήρησης με προστατευτικό σχοινί.

    Ο συνολικός συντονισμένος σχεδιασμός εναρμονίζεται με βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον στρατηγικές, υλικά και προδιαγραφές, καθιστώντας το κτίριο ένα από τα λίγα κτίρια που κατέκτησαν πλατινένιο LEED στην Ελλάδα.

    Τα συστήματα της ΕΤΕΜ που επιλέχθηκαν για τις ανάγκες του υπερ σύγχρονου για τα Ελληνικά δεδομένα έργου, ήταν τα ανοιγόμενα συστήματα Ε45 και Ε75 αλλά και το σύστημα υαλοπετάσματων Ε85.

    Κτήριο Orbit

    Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά την εργασία στο έργο;

    Η κύρια πρόκληση του έργου ήταν η δημιουργία ενός νέου εμβληματικού κτιρίου, το οποίο θα εμπνεύσει την πόλη και τους ανθρώπους της, σεβόμενο παράλληλα το τοπικό κλίμα και την υψηλή πυκνότητα δόμησης του οικοπέδου.

    Μια άλλη πρόκληση και περιορισμός στη διαδικασία σχεδιασμού μας, ήταν το υπάρχον δομικό σύστημα που έπρεπε να διατηρήσουμε. Έτσι, έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα νέο, φρέσκο κτίριο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αρχιτεκτονικές ιδιότητες των εποχών που θα έρθουν, με ανώτατα πρότυπα και εξελιγμένα συστήματα και υποσυστήματα, σεβόμενοι ταυτόχρονα το υπάρχον δομικό σύστημα, χωρίς συμβιβασμούς στη φιλοσοφία του σχεδιασμού μας για τη δημιουργία κτιρίων με ισχυρή ταυτότητα.

    Ποια υλικά και συστήματα προσόψεων χρησιμοποιήθηκαν στο έργο;

    Το σχέδιο του κτιρίου είναι συνδυασμός μεταξύ του συστήματος υαλοπετασμάτων της  ETEM E85 και στοιχείων από σύνθετα πάνελ αλουμινίου etalbond ® της ElvalColour. Η συνεργασία με τους προμηθευτές ξεκίνησε από τα αρχικά στάδια του σχεδιασμού. Ειδικά για το σύνθετο υλικό που ξέραμε ότι θέλαμε για αυτό το έργο, επιλέξαμε ένα ζεστό λευκό χρώμα, με έντονο ματ φινίρισμα.

    Λόγω της θέσης του κτιρίου, υπάρχει υψηλή ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων, επομένως όσο πιο τραχύ και πιο ματ ήταν το φινίρισμα, θα μάζευε περισσότερα σωματίδια σκόνης στην επιφάνειά του με αποτέλεσμα να χάσει τη φωτεινότητα και την απόχρωση του χρώματος. Έτσι, ο προμηθευτής ακολούθησε μια διαδικασία Ε&Α δημιουργώντας ένα αυτόκαθαριζόμενο στρώμα φινιρίσματος, επιτυγχάνοντας την προτιμώμενη απόχρωση χρώματος μαζί με το επιθυμητό ματ φινίρισμα που είχαμε οραματιστεί για αυτό το έργο.

    Κτήριο Orbit

    Πώς διαφέρει αυτό το έργο από άλλα γραφεία στην Αθήνα;

    Το The Orbit, αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο μικτής χρήσης, απεικονίζοντας το φρέσκο και δυναμικό σχεδιασμό του σε ολόκληρη τη δομή του. Έχει ήδη γίνει ένα νέο ορόσημο στην πόλη της Αθήνας, προσφέροντας κορυφαίες σύγχρονες αρχιτεκτονικές ιδιότητες. Αν και αποτελείται από ένα κτίριο γραφείων, συνδυάζει εκτεταμένους εξωτερικούς χώρους για διαλείμματα, συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων, ενώ όλα τα γραφεία βλέπουν προς τις φυτεμένες προσόψεις. Οι εκτεταμένες περιοχές φυτειών από την πρόσοψη, έως τις αερογέφυρες, τους κήπους οροφής και τους κατακόρυφους κήπους της πρόσοψης, προσφέρουν στους χρήστες υπαίθριους χώρους πρασίνου και συναρπαστική θέα από τα γειτονικά κτήρια.

    Το LC Architects (LC-A) είναι ένα διεθνές αναγνωρισμένο και βραβευμένο γραφείο αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού, με έδρα το Λονδίνο. Το χαρτοφυλάκιο του στούντιο εκτείνεται από  τον αστικό σχεδιασμό, σχέδιο πόλεων, πύργους, μουσεία, οικιστικά και εμπορικά κέντρα, έως εσωτερικούς χώρους, περίπτερα, εκθέσεις και σχεδιασμό προϊόντων.

    Η φιλοσοφία του LC-A δίνει έμφαση σε αυτό που αποκαλούν "Smart Design Elegance", γεφυρώνοντας σχεδιασμό, λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και κομψότητα με δομική και οικονομική απόδοση.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ