Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 09:00

  Ορυκτός Πλούτος: πηγή ευημερίας διαχρονικά, μοχλός ανάπτυξης για το μέλλον

  Ορυκτός Πλούτος: πηγή ευημερίας διαχρονικά, μοχλός ανάπτυξης για το μέλλον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ορυκτός πλούτος ήταν ανέκαθεν πηγή ευημερίας για την Ελλάδα και σήμερα έρχεται να αναλάβει πάλι τα ηνία στην προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Η πανδημία ανέδειξε, επιπλέον, την ανάγκη η χώρα μας να στραφεί στρατηγικά στη βιομηχανία και εν γένει σε παραγωγικές δραστηριότητες, που ενισχύουν καθοριστικά το ΑΕΠ και την απασχόληση – το μοντέλο που συνδύαζε τουρισμό και παροχή υπηρεσιών ως τους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας πλέον τίθεται σε αμφισβήτηση.

  Δεν είναι τυχαίο ότι και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κλάδος ορυχείων και λατομείων κατέγραψε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση +21,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κρατώντας όρθια την παραγωγή των μεταλλείων αλλά και τη συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα, η οποία σημείωσε αύξηση 3,9% την συγκεκριμένη περίοδο.

  Οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και το κράτος γενικότερα, απολαμβάνουν σημαντικά οφέλη από τις μεταλλευτικές επενδύσεις, κυρίως λόγω της μακροπρόθεσμης δραστηριότητας τους (έως εξαντλήσεως των αποθεμάτων), της αύξησης των καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, τα τέλη προς την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος, από την τόνωση των τοπικών αγορών, μέσω των προμηθειών υλικών, μέσων και υπηρεσιών, καθώς και από τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πραγματικά πολύτιμες, κυρίως σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν άλλες σοβαρές βιομηχανικές δραστηριότητες.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή με υψηλά αποθέματα σε πολύτιμα αλλά και κρίσιμα μέταλλα για τη βιομηχανία, όπως χρυσό, άργυρο, χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο που μπορεί να αποτελέσει σταθερό θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, την τόνωση της παραγωγής και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

  Στην κατεύθυνση αυτή, απτό παράδειγμα αποτελεί η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, η οποία έχει επενδύσει μέχρι σήμερα $1,2 δισ. για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική. Αποτέλεσμα της μακροχρόνιας επενδυτικής δραστηριότητας είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλη την οικονομική αλυσίδα, η οποία έχει αποφέρει μέχρι στιγμής: €375 εκατ. έσοδα στο ελληνικό κράτος, €348 εκατ. σε μισθούς και επιδόματα, €892 εκατ. τζίρο σε Έλληνες προμηθευτές και περισσότερα από €20 εκατ. σε έργα υποδομής και δράσεις για την τοπική κοινωνία. Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 1.650 εργαζόμενους, με 9 στους 10 να προέρχονται από τον Δήμο Αριστοτέλη.

  pin

  Τα παραπάνω μεγέθη, έχουν τη δυναμική να διευρυνθούν σημαντικά με την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε πολυετείς καθυστερήσεις που κράτησαν σε στάση αναμονής μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που σχεδιάζονται στην χώρα μας.

  ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ –VIRTUAL TOURS ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ:
  •    Μεταλλείο Ολυμπιάδας
  •    Μεταλλείο Μαύρων Πετρών
  •    Έργο Σκουριών
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ