Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουλ-2020 09:00

  Συνώνυμο της προστασίας περιβάλλοντος η μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός

  Συνώνυμο της προστασίας περιβάλλοντος η μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρές προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας εφαρμόζει η Ελληνικός Χρυσός για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, η θυγατρική εταιρεία του καναδικού ομίλου Eldorado Gold εφαρμόζει τεχνολογικές μεθόδους, οι οποίες στηρίζονται στην αρχή της βέλτιστης περιβαλλοντικής διαχείρισης, χαρακτηρίζονται από τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας, αντικατοπτρίζουν το know-how και τη διεθνή εμπειρία του ομίλου και τηρούν απαρέγκλιτα το θεσμικό πλαίσιο.  

  Για του λόγου το αληθές, η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης (virtual tour) στις εγκαταστάσεις και τα μεταλλεία της στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, τις Μαύρες Πέτρες, αλλά και στο έργο των Σκουριών.

  Η συρρίκνωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

  Η στρατηγική της Ελληνικός Χρυσός για τη βέλτιστη προστασία του περιβάλλοντος στηρίζεται, όπως εξηγούν κύκλοι της εταιρείας, στους εξής τρεις άξονες. 

  -Περιβαλλοντική αποκατάσταση. Μέσω του προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης που έχει σχεδιάσει η εταιρεία,  παρακολουθείται και καταγράφεται η ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και ο θόρυβος, η σεισμικότητα και το οικοσύστημα, μέσω περισσότερων από 400 σημείων ελέγχου. Τα αποτελέσματα του περιβαλλοντικού προγράμματος, που λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο επί 24ώρου βάσης, αναρτώνται  σε προσβάσιμη από όλους ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο. Το κόστος εγκατάστασης του εν λόγω προγράμματος ανήλθε στα 4 εκατ. ευρώ ενώ το ετήσιο κόστος λειτουργίας του αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. 

  - Παράλληλη Αποκατάσταση. Το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας συνοδεύεται με εργασίες αποκατάστασης της γης και την μέριμνα για την πλήρη επαναφορά της στην πρότερη κατάστασή της. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Ολυμπιάδα, όπου η εταιρεία, έχοντας αποκαταστήσει μια περιοχή 30.000 τ.μ. από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, δημιούργησε ένα φυτώριο 150.000 τ.μ. όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών. Υπολογίζεται πως, από το 2012 μέχρι και σήμερα, έχουν απομακρυνθεί 3,4 εκατομμύρια τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων της  μεταλλευτικής δραστηριότητας, που είχε λάβει χώρα από το 1960 έως το 1995 και για το σκοπό αυτό έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.  
   

   

  Αποκατάσταση Ολυμπιάδας
  Αποκατάσταση Ολυμπιάδας

  Βέλτιστες Πρακτικές. Η Ελληνικός Χρυσός υιοθετεί μία σειρά βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών που περιλαμβάνουν την ξηρή απόθεση για ασφαλέστερη και περιβαλλοντικά φιλική αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, που επιτρέπει την εξοικονόμηση νερού, όπως και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 40%. Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται στον πρότυπο χώρο ξηρής απόθεσης Κοκκινόλακκα  όπου μπορεί κάποιος να περιηγηθεί ψηφιακά, ενώ έχει προταθεί και για το έργο των Σκουριών.

  Επιπρόσθετα, η εταιρεία ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί τα στερεά κατάλοιπα της παραγωγικής διαδικασία στο ίδιο το μεταλλείο (λιθογόμωση), εφαρμόζει προηγμένα συστήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων με επαναχρησιμοποίηση του νερού και επιπλέον προχωρά στη συγκομιδή και την κομποστοποίηση των πράσινων και κηπευτικών αποβλήτων του Δήμου Αριστοτέλη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ