Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Νοε-2019 13:42

  Wärtsilä Energy Business: Όραµά µας ένα µέλλον µε 100% ανανεώσιµη ενέργεια

  Wärtsilä Energy Business: Όραµά µας ένα µέλλον µε 100% ανανεώσιµη ενέργεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Σκοπος µας ειναι να ειµαστε αρωγος στην προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους της ενεργειακής της µετάβασης και να αυξήσει τη συµµετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της µείγµα, ιδιαίτερα στα νησιά", τονίζει o αντιπρόεδρος για την Ευρώπη της Wärtsilä Energy Business.

  - Πώς θα περιγράφατε το όραµα αλλά και το επιχειρησιακό αποτύπωµα της Wärtsilä;

  Σε ένα µέλλον µε 100% ανανεώσιµη ενέργεια, η πλειονότητα της παραγωγής θα προέρχεται από ηλιακά και αιολικά συστήµατα, ενώ ταυτόχρονα η απαιτούµενη επιχειρησιακή ευελιξία και αξιοπιστία θα παρέχεται από µηχανές εσωτερικής καύσης και συστήµατα αποθήκευσης ενέργειας. Οι τεχνολογίες που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτού του οράµατος είναι ήδη εµπορικά διαθέσιµες και, καθώς η ηλιακή και η αιολική ενέργεια γίνονται φθηνότερες, καθίσταται περιβαλλοντικά και οικονοµικά βιώσιµη η αύξηση του µεριδίου των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας. Η τελική ώθηση για την επίτευξη ενός συστήµατος που θα αποτελείται 100% από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας είναι η τεχνολογία Power-to-Gas, που θα παράγει συνθετικό αέριο για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίµων κάθε µορφής. Η Ελλάδα είναι σε θέση να αυξήσει το µερίδιο των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της µείγµα, λόγω της ιδανικής θέσης της τόσο σε ό,τι αφορά την ηλιακή ενέργεια όσο και την αιολική. Η χώρα µπορεί ακόµα και να υπερβεί τους φιλόδοξους στόχους της για τις ΑΠΕ.

  - Είστε υπεύθυνος για την πορεία των επιχειρήσεων ενέργειας της Wärtsilä στην Ευρώπη. Ποια είναι η παρουσία της Wärtsilä ειδικότερα στην Ελλάδα και ποιος είναι ο στόχος σας για την τοπική αγορά;

  Η Wärtsilä δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά για πάνω από 25 χρόνια. Οι κύριοι τοµείς δραστηριότητάς µας είναι η ναυτιλία και η ενέργεια. Ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας, το όνοµα της Wärtsilä είναι συνυφασµένο µε τις µονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τις υπηρεσίες µας στα ελληνικά νησιά. Ως διαχειριστές περίπλοκων ενεργειακών συστηµάτων, κατανοούµε, σχεδιάζουµε, χτίζουµε και παραδίδουµε τα βέλτιστα συστήµατα ισχύος για τις µελλοντικές γενιές. Σκοπός µας είναι να είµαστε αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους της ενεργειακής της µετάβασης και να αυξήσει τη συµµετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της µείγµα, ιδιαίτερα στα νησιά. Με νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας –θερµικές ή υβριδικές– και µέσω µετατροπών ήδη υπαρχόντων σταθµών ηλεκτροπαραγωγής, µπορούµε να εισάγουµε περισσότερο βιώσιµες τεχνολογίες µείωσης των εκποµπών ρύπων, να ενσωµατώσουµε περισσότερες ΑΠΕ και να εξασφαλίσουµε την αξιοπιστία του συστήµατος.

  - Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει φιλόδοξους στόχους όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα µέσα στα επόµενα χρόνια. Πιστεύετε ότι αυτό είναι εφικτό; Με ποιον τρόπο η Wärtsilä θα µπορούσε να συµβάλει στον στόχο της χώρας;

  Ασφαλώς και είναι εφικτό! Ταυτόχρονα είναι και επιβεβληµένο. Η Wärtsilä βοηθά χώρες και περιφέρειες να χαράξουν την καλύτερη δυνατή πολιτική προς ένα µέλλον µε 100% ανανεώσιµη ενέργεια και ήδη προσφέρουµε τεχνολογίες που επιτρέπουν σε φ/β σταθµούς και αιολικά πάρκα να λειτουργούν ως µονάδες βάσης του συστήµατος. Το να µεγιστοποιήσουµε τη διείσδυση των ΑΠΕ και να καταργήσουµε σταδιακά τις παλιές, ρυπογόνες µονάδες απαιτεί ενισχύσεις που µπορούν εύκολα να παρασχεθούν από ευέλικτα συστήµατα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συστήµατα αποθήκευσης και µηχανές µε καύσιµο φυσικό ή και συνθετικό αέριο. Για τους πελάτες µας στην Ελλάδα η βελτιστοποίηση του συστήµατος θα πρέπει να µεταφράζεται σε χαµηλότερη τιµή για την ηλεκτρική ενέργεια. Υπολογίζοντας αθροιστικά την εξοικονόµηση, σε επίπεδο συστήµατος, ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ σε διάστηµα 10 ετών.

  - Ποιες τεχνολογίες σκοπεύετε να χρησιµοποιήσετε στο πλαίσιο των σχεδίων σας για ανάπτυξη στην ελληνική αγορά ώστε να ακολουθήσετε τη βιώσιµη πορεία στην οποία αναφέρεστε;

  Τα συστήµατα αποθήκευσης ενέργειας µπορούν να υποκαταστήσουν εφεδρείες των συµβατικών µονάδων, µειώνοντας έτσι δραστικά τις εκποµπές των αερίων του θερµοκηπίου (GHG). Ακόµα και όταν συζητάµε για θερµική παραγωγή, σήµερα όλες οι µηχανές εσωτερικής καύσης είναι ευέλικτες όσον αφορά τη χρήση καυσίµων: εκτός από το φυσικό αέριο, οι µηχανές µπορούν να τροφοδοτηθούν από µείγµατα, βιοαέρια ή Power-to-Χ καύσιµα, όπως το συνθετικό µεθάνιο, καθιστώντας τις λειτουργίες ουδέτερες ως προς τις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Στη σηµερινή πραγµατικότητα η αύξηση της απόδοσης λειτουργίας των µηχανών και η λειτουργία τους µε φυσικό αέριο, αντί για µαζούτ ή ντίζελ που χρησιµοποιείται µέχρι σήµερα, ισοδυναµεί µε δραστική µείωση στην εκποµπή αέριων ρύπων που φτάνει έως και το 80%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ