Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Νοε-2019 09:30

  Οι fintechs δημιουργούν ευκαιρίες για την "τσέπη" μας

  Οι fintechs δημιουργούν ευκαιρίες για την "τσέπη" μας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Η νέα ψηφιακή εποχή που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στον τραπεζικό κλάδο μέσω του open banking, όχι μόνο άλλαξε ριζικά τον τρόπο που διεκπεραιώνονται οι τραπεζικές συναλλαγές, αλλά έδωσε χώρο στο να αναδειχθούν νέες αγορές, όπως, μεταξύ άλλων, οι fintechs. 

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του open banking και την προστασία των καταναλωτών, προχώρησε στην θέσπιση της νομοθεσίας PSD2. Αυτή η κοινοτική οδηγία, σχετικά με τις πληρωμές στην Ευρώπη, ξεκίνησε να έχει ισχύ τον Ιανουάριο του 2018 και αποτέλεσε καθοριστικό βήμα προς τη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων και επιχειρηματικών μοντέλων για τις τράπεζες αλλά και για νέους παίκτες στο χρηματοοικονομικό σύστημα. 

  Βάσει της συγκεκριμένης νομοθεσίας, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν σε άλλες πιστοποιημένες εταιρείες πρόσβαση στα δεδομένα των λογαριασμών των πελατών τους. Φυσικά, αυτό γίνεται μόνο με την κατά περίπτωση συναίνεση των πελατών. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει μάλιστα ορίσει τα τεχνικά πρότυπα για αυτή τη διαβίβαση των δεδομένων, αλλά και εναλλακτικές λύσεις για όταν αυτά δεν είναι διαθέσιμα. Αυτό, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους τρίτους παρόχους να "τραβήξουν" δεδομένα και να κατασκευάσουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες προσφέροντάς τας απευθείας στους πελάτες τους. 

  Παράλληλα, με τα πρότυπα τεχνολογίας και ασφάλειας που προβλέπει το PSD2, το καταναλωτικό κοινό προστατεύεται καθώς πλέον η αγορά αυτή έχει αναγνωριστεί και εποπτεύεται. Η αδειοδότηση και ο έλεγχος αυτών των εφαρμογών γίνεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ενώ στην  Ελλάδα τον αντίστοιχο ρόλο αναλαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

  Οι fintechs βελτιώνουν τη ζωή μας

  Η PSD2 έχει οδηγήσει στην απελευθέρωση της χρηματοοικονομικής αγοράς με νέους μη τραπεζικούς "παίκτες" να έχουν κάνει, ήδη, την εμφάνιση τους, προσφέροντας χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για τις fintechs, που χάρη στην καινοτομία τους γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς στο κοινό. Οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρουν, μέσω των ηλεκτρονικών τους εφαρμογών, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως: απλή παρακολούθηση κινήσεων λογαριασμού με προσωποποιημένα analytics, ηλεκτρονικές πληρωμές (π.χ. mobile wallets), υπηρεσίες αυτοματοποιημένου ελέγχου των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και επικοινωνίας με τους πελάτες (π.χ. robo-advisors), υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων και υπηρεσίες δανειοδότησης (π.χ. P2P lending).

  Χάρη σε αυτές τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, η διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων  γίνεται πια ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα. 

  Απειλή ή ευκαιρία για τις τράπεζες;

  Η άφιξη των fintechs αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των νέων εφαρμογών και των τραπεζών, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να προσπαθούν να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα αλλά και να το επαυξήσουν δημιουργώντας νέες ευκαιρίες στην αγορά.

  Με τη σειρά τους, οι τράπεζες εισάγουν νέες καινοτόμες υπηρεσίες, βελτιωμένες και εξατομικευμένες στις ανάγκες του κάθε πελάτη. Κάποιες, μάλιστα, συνεργάζονται με fintechs για να κατασκευάσουν προηγμένα προϊόντα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογική εξειδίκευση των fintechs, αλλά και για να πλησιάσουν τα μη παραδοσιακά τραπεζικά κοινά. 

  Όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και αυτό επενδύει στις νέες τεχνολογίες και το fintech, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση για νέες απλούστερες, αυτοματοποιημένες και προηγμένες υπηρεσίες. 

  Παρότι τα τελευταία χρόνια, η χρήση του άυλου χρήματος αυξήθηκε πολύ στην Ελλάδα λόγω των capital controls, η εξάπλωση των fintechs δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η διείσδυση του ηλεκτρονικού και πλαστικού χρήματος είναι ακόμα υψηλότερη αλλά και οι fintechs πλέον ευρέως διαδεδομένες, έχοντας "σηκώσει" σημαντικά κεφάλαια και αποκτήσει βάση εκατομμυρίων χρηστών. 

  Αναμένεται, όμως, με μεγάλο ενδιαφέρον η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος όταν- στο άμεσο μέλλον-έχει πλέον αντίστοιχες επιλογές και το βάδισμα στο δρόμο της "ανοιχτής τραπεζικής" καταστεί μονόδρομος.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ