Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Νοε-2019 18:03

  ΙΚΕ, πορεία προς το μέλλον!

  ΙΚΕ, πορεία προς το μέλλον!
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν το 2012 τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος 4072/2012 ο οποίος αφορούσε την εισαγωγή μιας νέας μορφής εταιρείας στο Ελληνικό επιχειρείν, την γνωστή πλέον ΙΚΕ, η επιστημονική κοινότητα όχι μόνο δεν την υποστήριξε, αλλά αντίθετα επιδόθηκε σε μια σειρά άρθρων  "αφορισμού". 

  Παρόλα αυτά, λίγα χρόνια μετά οι ΙΚΕ έχουν γίνει πλέον η βασική μορφή εταιρείας στην Ελλάδα, με μεγάλη ευελιξία στην καταβολή του κεφαλαίου ή στον υπολογισμό των  εισφορών του ΕΦΚΑ. Σχεδόν το 60% των νεοσύστατων εταιρειών είναι ΙΚΕ!

  Αρχικά έγινε γνωστή ως η εταιρεία του 1 ευρώ,  πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι το  ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της. Σίγουρα πρόκειται για ένα σημαντικό πλεονέκτημα, όμως το μυστικό βρίσκεται αλλού: στις εξωκεφαλαιακές και εγγυητικές εισφορές. 

  Το εταιρικό αυτό σχήμα είναι το μοναδικό που αναγνωρίζει και αναγάγει σε ισότιμα μερίδια την εισφορά σε υπηρεσίες πέραν του κεφαλαίου, όπως είναι η εργασία και η ανάληψη εγγυητικής ευθύνης για τα χρέη της επιχείρησης, κάτι που ενισχύει σημαντικά την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας. Όταν μιλάμε για επιχειρήσεις χωρίς ανάγκη υψηλής κεφαλαιακής υποδομής (ιδίως επιχειρήσεις υπηρεσιών) η ευελιξία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει τη δυνατότητα να συστηθεί η Κεφαλαιουχική Εταιρεία κατά βούληση των εταίρων της είτε ως ένα ακραιφνώς κεφαλαιουχικό σχήμα αποκλειστικά και μόνο με κεφαλαιουχικές εισφορές, είτε να διαμορφωθεί ένα σύστημα με έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά.

  Επιπλέον, η αποδοχή των ποικίλων εισφορών (κεφαλαιακών και μη) "μετακομίζει" στο εταιρικό δίκαιο συμβατικές ρυθμίσεις που μέχρι πριν λίγα χρόνια στην περίπτωση μιας  Α.Ε. ή ΕΠΕ δεν θα αποτελούσαν αντικείμενο παρά μόνο εξωεταιρικών συμβάσεων. Απλοποιεί επίσης τις σχέσεις των διάφορων μερών και τη λειτουργία της εταιρείας, διότι όλοι όσοι προβαίνουν σε παροχές προς την εταιρεία θεωρούνται εταίροι και έχουν τα δικαιώματα του εταίρου (επί των κερδών, να ψηφίζουν κλπ.). 

  Η ευελιξία αυτή καταβολής του κεφαλαίου ήταν κομβική στην υποστήριξη του οικοσυστήματος των start up που ακολούθησε.

  Πιστεύοντας από την αρχή στις δυνατότητες και στην καινοτομία της πρωτοποριακής αυτής εταιρικής μορφής, η KRS ήταν μια από τις πρώτες λογιστικές εταιρίες που ασχολήθηκαν εντατικά με τις Κεφαλαιουχικές Εταιρείες και τη δράση τους στην Ελληνική αγορά, ενώ πλέον είναι η μοναδική με εξειδίκευση στον κλάδο ΙΚΕ, παρέχοντας πλήρη παράλληλη υποστήριξη μέσω του Νομικού της τμήματος.

  Ανάμεσα σε περίπου 2.600 λογιστικά γραφεία στο νομό Αττικής, η KRS θεωρείται leader της αγοράς αφού  κατέχει το 10% των νέων ενάρξεων ΙΚΕ για το 2019. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ