Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουλ-2018 17:17

  Bayer: H εξοικονόμηση πόρων ξεκινάει από την γεωργία

  Bayer: H εξοικονόμηση πόρων ξεκινάει από την γεωργία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να ανέλθει σε σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια. Χωρίς αμφιβολία, η γεωργία θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στο μέλλον. Ήδη σήμερα, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό. Παράλληλα, η έκταση της γης η οποία είναι κατάλληλη για καλλιέργεια συνεχώς συρρικνώνεται, ενώ η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις συνθήκες καλλιέργειας περεταίρω.

  Εάν θέλουμε να παράγουμε επαρκή ποσότητα υγιεινών και ασφαλών τροφίμων, σε τιμή προσιτή και στο μέλλον, θα πρέπει να εξοικονομήσουμε φυσικούς πόρους. Παράλληλα οι πρακτικές που χρησιμοποιούμε στην γεωργική παραγωγή θα πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμες. Κάθε στρέμμα γης πρέπει να αντιμετωπιστεί όλο και πιο υπεύθυνα, δεδομένου ότι οι φυσικοί πόροι είναι περιορισμένοι. Έτσι, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας, θα πρέπει να είναι μια βασική επιδίωξη της γεωργικής βιομηχανίας.

  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία προσφέρει στη γεωργική βιομηχανία μια μεγάλη ευκαιρία ώστε να εξασφαλιστεί η χρήση των φυσικών πόρων με έναν βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο.

  Για να διασφαλιστεί η μελλοντική απόδοση των καλλιεργειών,  τα προϊόντα φυτοπροστασίας (χημικά ή βιολογικά) μπορούν να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό όπλο. Η σωστή και υπεύθυνη χρήση τους είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

  Έτσι, οι σπόροι, τα προϊόντα φυτοπροστασίας και οι υποστηρικτικές τεχνολογίες θα πρέπει να εναρμονιστούν ώστε οι αποδόσεις των καλλιεργειών να αυξηθούν, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η χρήση γεωργικών και φυσικών πόρων παραμένουν σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα.

  Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά η ψηφιακή τεχνολογία, όπως για παράδειγμα με την  γεωργία ακρίβειας (precision farming). Η γεωργία ακρίβειας χρησιμοποιεί για τη συλλογή πληροφοριών εργαλεία όπως κάμερες, αισθητήρες και ιπτάμενα drones. Οι πληροφορίες σχετίζονται με τις εδαφολογικές συνθήκες, τις παρασιτώσεις ή τα μικροκλίματα και συνδυάζονται παράλληλα με άλλα δεδομένε (πχ. καιρικές συνθήκες) σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, υπέρυθρες ακτίνες, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των φυτών.

  Τα δεδομένα που συλλέγονται χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια συγκεκριμένων τμημάτων ενός χωραφιού. Αντί να διαχειρίζονται οι παραγωγοί το κομμάτι της γης συνολικά όπως πριν, μπορούν τώρα να ελέγξουν τα ζιζάνια, τις μυκητιασικές ασθένειες και τα παράσιτα τμηματικά - ανά τετραγωνικό μέτρο. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν ένα χειροπιαστό  οικονομικό και οικολογικό πλεονέκτημα:  χρησιμοποιήσουν έτσι νερό, φυτοπροστατευτικά και λιπάσματα με πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο τρόπο. 

  Επίσης, και στην πρόληψη ασθενειών η ψηφιακή γεωργία να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα, με την χρήση μοντέλων δεδομένων (data models) μπορούν να προσομοιωθούν οι κίνδυνοι εμφάνισης ορισμένων ασθενειών και να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

  Η Bayer συμβάλλει ενεργά στην ενημέρωση και στην εξάπλωση τέτοιας τεχνογνωσίας. Προς τους Έλληνες αγρότες και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που προέρχεται από τη γεωργία, δέσμευσή της εταιρείας παρουσιάζεται μέσω προγραμμάτων όπως το  "Συνεργασία στην Αλυσίδα Τροφίμων" (Food Chain Partnership), που εκφράζει την πεποίθησή της εταιρείας, ότι με συνεργασίες μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις που ωφελούν όλους.

  Σύμφωνα με το καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο της "Συνεργασίας στην Αλυσίδα Τροφίμων," παραγωγοί, εξαγωγείς, εισαγωγείς, μεταποιητές και λιανικό εμπόριο τροφίμων εφαρμόζουν βελτιστοποιημένες λύσεις καλλιεργειών, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου γεωργίας.

  Στην Ελλάδα, ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η συνεργασία της Bayer Ελλάς με την ομάδα παραγωγών Πήγασος Αγροτοδιατροφή Α.Ε. η οποία εξάγει απευθείας σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό με την επωνυμία "7 Grapes". Στη συνεργασία αυτή, η Bayer μοιράστηκε την τεχνογνωσία για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια σχετικά με τη φυτοπροστασία, αλλά και την ψηφιακή γεωργία.

  Συγκεκριμένα, για να κερδηθούν οι ξένες αγορές  και να μπορέσει να επιτευχθεί η είσοδος και παραμονή στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, απαιτείται σταθερή ποιότητα και διαθεσιμότητα προϊόντος, με εξασφαλισμένη την ύπαρξη παραγωγής και μάλιστα ποιοτικής πολύ πριν τον τρύγο. Η συνεργασία με την Bayer συνέβαλε καθοριστικά στη διασφάλιση αυτού.

  Η γεωργία ακριβείας μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο και στην αυριανή Ελληνική γεωργία. Με αυτή οι καλλιέργειες γίνονται τόσο πιο φιλικές προς το περιβάλλον, όσο και πιο παραγωγικές. Συμβάλει καίρια - με λιγότερους πόρους - στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας τροφής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων