Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Δεκ-2017 15:46

  Ανάπτυξη για το λιμάνι και την πόλη της Καβάλας

  Ανάπτυξη για το λιμάνι και την πόλη της Καβάλας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ραγδαία εξέλιξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κεντρικός  λιμένας της  Καβάλας "Απόστολος Παύλος". Ο λιμένας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως διεθνούς σημασίας, περικλείεται από τον οικιστικό ιστό της πόλης ευρισκόμενος εντός της εμπορικής ζώνης της, εξυπηρετεί την ακτοπλοΐα, την κρουαζιέρα, και τα τουριστικά σκάφη αναψυχής.

  Τα τελευταία χρόνια η επιβατική κίνηση παρουσιάζει αυξητική τάση ( περίπου 8-10% ετησίως), επίσης αυξητική τάση παρουσιάζει η ζήτηση θέσεων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, μετά την λειτουργία των πλωτών εγκαταστάσεων, όπως και οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων.

  Η ΟΛΚ Α.Ε. διαβλέποντας τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού και του εμπορίου  στην ευρύτερη  περιοχή,  υλοποιεί και προγραμματίζει έργα και παρεμβάσεις ώστε να καταστήσει το λιμάνι "Απόστολος Παύλος", ελκυστικότερο για επενδύσεις, και προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν οι παρακάτω δράσεις. 

  •Ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016 το έργο "κατασκευή των πλωτών εγκαταστάσεων ".Πλέον  υπάρχει δυνατότητα ελλιμενισμού για  περίπου 210 τουριστικά  σκάφη. Παράλληλα προχώρησε σε διάφορες παρεμβάσεις, ώστε το έργο των πλωτών εξεδρών να γίνει πιο ασφαλές, πιο λειτουργικό και η παροχή υπηρεσιών προς τους χρήστες να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εποχές.   
  • Συνέταξε τεχνικό υπόμνημα για την ανάπτυξη του λιμένα και διερεύνηση δυνατοτήτων χωροθέτησης και επέκτασης της μαρίνας και προσβλέπουμε στην χρηματοδότηση σχετικής μελέτης.  
  • Κατέθεσε τον πλήρη τεχνικό φάκελο για την αδειοδότηση υδατοδρομίου.
  • Είναι εταίρος στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας, με προβλεπόμενα έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων.   
  • Προγραμματίζει την μεταφορά, όλων των υπηρεσιών που έχουν σχέση με τη λιμενική λειτουργία, στοχεύοντας  στην  αξιοποίηση  του 6όροφου κτιρίου του Οργανισμού Λιμένα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης  ως ξενοδοχείου (νέες θέσεις εργασίας, επιπλέον έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, νέες κλίνες για την πόλη).
  • Σε εξέλιξη (στο τελικό στάδιο) βρίσκεται η αδειοδότηση, της πρώτης  ιδιωτικής επένδυσης μετά από σχετική παραχώρηση, για την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου (εμπορικά καταστήματα, εστίαση και αναψυχή) όπου θα φιλοξενείται και ο τερματικός σταθμός της κρουαζιέρας και των υδροπλάνων.¹                                                                                                                                                                                                                 
  Τα ανωτέρω έργα και παρεμβάσεις, αλλάζουν το λιμάνι "Απόστολος Παύλος"  της Καβάλας και το νέο του πρόσωπο σε συνδυασμό με το ότι η ευρύτερη περιοχή είναι ήδη ένας προορισμός που προσφέρεται για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για θεματικό τουρισμό (θρησκευτικό, αρχαιολογικό, πολιτισμικό, συνεδριακό κ.λ.π), παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο του τουρισμού, του εμπορίου και της αναψυχής.   

  Κυρίαρχος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός κόμβου οικονομικής δραστηριότητας, με συνέπεια την διάχυση πλούτου και θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

   
  ¹ Ιδιωτική επένδυση  
   
  Η εταιρία ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ ΑΕ ως παραχωρησιούχος μέσω σχετικής σύμβασης διάρκειας τριάντα ετών, πρόκειται να κατασκευάσει ένα πάρκο εμπορίου εστίασης αναψυχής αλλά και υπηρεσιών προς την κρουαζιέρα και τα υδροπλάνα, το Kavala Port Center όπως θα ονομάζεται , το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε απόσταση εξακοσίων μέτρων από την κεντρική πλατεία,  μπροστά από το Μνημείο Imaret (ξενοδοχείο).   
   
  Το έργο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης, καταλαμβάνει μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο έξι στρέμματα, έχει σύγχρονο σχεδιασμό συμβατό με τα ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής, έχει υψηλές προδιαγραφές κατασκευής, αναπτύσσετε σε δυο επίπεδα και βρίσκεται σε κομβική και προνομιούχο θέση με εύκολη πρόσβαση.  
   
  Ακριβώς δίπλα του λειτουργεί υπαίθριος χώρος στάθμευσης οχημάτων ( με 350 θέσεις στάθμευσης), καθώς επίσης και ο σταθμός των μέσων μαζικής μεταφοράς της Καβάλας. 
   
  Το εμπορικό και τουριστικό πάρκο KPC  έχει σχεδιαστεί  για να καλύψει την αγορά της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης  συμπληρώνοντας την εμπορική δραστηριότητα της περιοχής, με σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες εισφέροντας περισσότερες από ενενήντα νέες θέσεις εργασίας.
   
  Θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των καταναλωτών καθώς θα φιλοξενεί στους χώρους του εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης και αναψυχής, κιόσκια και υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ για τους μικρούς φίλους του εμπορικού πάρκου θα υπάρχει σύγχρονος παιδότοπος για ανέμελο παιγνίδι με ασφάλεια.
   
   Μια βόλτα στο KPC  θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία για  όλη την οικογένεια η οποία εκτός από την επίσκεψη στους εμπορικούς χώρους θα συμπληρώνεται και από μια επίσκεψη στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γούστου και γεύσεων. 
   
  Θα είναι εκτός των άλλων μία στάση ξεκούρασης με θέα:
  τη θάλασσα που είναι σε απόσταση είκοσι πέντε μέτρων, 
  την μαρίνα και τα κρουαζιερόπλοια 
  το imaret  
  τα μεσαιωνικά τείχη
  αλλά και την όμορφη πόλη της Καβάλας με το περιαστικό δάσος της.
   
  Τα χαρακτηριστικά στοιχεία του περιβάλλοντος της αγοράς στην οποία απευθύνεται το Kavala Port Center , δίνουν θετική προοπτική και συγκριτικά πλεονεκτήματα στην λειτουργία του, όπως:
   
  Ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης της Καβάλας ανέρχεται σε περίπου 80.000 κατοίκους συμπεριλαμβανόμενων των φοιτητών της πόλης. Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της ζώνης προσέλκυσης / επιρροής (catchment area) του Έργου (χρονοαπόσταση 1 ώρας) ανέρχεται σε 250.000 κατοίκους περίπου. 
  Οι επιβάτες ακτοπλοϊκών γραμμών προς την Θάσο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ανέρχονται σε 400.000 περίπου ετησίως, ενώ οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων ανέρχονται σε 20.000 περίπου    ετησίως, με προοπτική να πολλαπλασιασθούν.
  Τον χώρο σήμερα τον προσεγγίζουν περισσότερα από χίλια τουριστικά λεωφορεία το έτος καθώς επίσης καταγράφονται ετησίως πάνω από 100.000 προσεγγίσεις στον παρακείμενο χώρο στάθμευσης. 
  Συνολικά σήμερα, πριν την κατασκευή του εμπορικού πάρκου, τον χώρο τον προσεγγίζουν περισσότεροι από 600.000 επισκέπτες. 
  Επιπλέον στο κτίριο θα λειτουργεί το Terminal για την κρουαζιέρα για το οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για χρήση, και από την εταιρία υδροπλάνων που θα δραστηριοποιηθεί στην Καβάλα.
  Πέραν των ανωτέρω, παρατηρείται σταθερή από έτος σε έτος αύξηση της τουριστικής κίνησης στη πόλη της Καβάλας από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και ιδιαίτερα από Τουρκία την οποία κίνηση μονοπωλεί ήδη ο χώρος, μιας και είναι το σημείο πρώτης προσέγγισης για κάθε ξένο επισκέπτη της πόλης.   
  Αναμένεται επίσης κατακόρυφη αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού στη πόλη της Καβάλας από ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών, λόγω της πρόσφατα κατασκευασθείσας  μαρίνας τουριστικών σκαφών στο Λιμάνι "Απόστολος Παύλος".
  Η προγραμματισμένη ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση  της περιοχής, η ύπαρξη χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων μεγάλης χωρητικότητας, ο σταθμός των μέσων μαζικής μεταφοράς, και η γειτνίαση με μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες για την αύξηση των επισκεπτών του Kavala Port Center, πέραν της δεδομένης κίνησης που αναφέρθηκε παραπάνω.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων