Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2022 08:19

  Δραματικές εξελίξεις στην Υεμένη

  Δραματικές εξελίξεις στην Υεμένη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Marta Elisheva Furlan

  Μετά από επτά χρόνια, τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν ορισμένες δραματικές εξελίξεις στον πόλεμο στην Υεμένη.

  Τον Απρίλιο, τα αντιμαχόμενα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός, η οποία παρατάθηκε τον Αύγουστο για δύο επιπλέον μήνες και ιδρύθηκε το Προεδρικό Συμβούλιο.

  Ο πρώην πρόεδρος Abd Rabbo Mansour Hadi υποχρεώθηκε να μεταβιβάσει τις εξουσίες του στο Συμβούλιο. Ωστόσο, και ενώ περνούσε ο χρόνος, δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για την ικανότητα του Προεδρικού Συμβουλίου να διασφαλίσει τη συνοχή μεταξύ των μελών του, τα οποία έχουν διαφορετικό όραμα για το μέλλον της Υεμένης.

  Ενώ το Προεδρικό Συμβούλιο εστιάζει στις εσωτερικές του διαμάχες, την προηγούμενη εβδομάδα μαχητές της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), η οποία επιχειρεί στην Υεμένη, σκότωσε τουλάχιστον 20 πράκτορες που υποστηρίζονταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  Η ίδια AQAP έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2015-2016., όταν για έναν χρόνο κατείχε μεγάλες εκτάσεις στηΝότια Υεμένη, και δημιούργησε ένα σύστημα διακυβέρνησης εκεί.

  Τα τελευταία 10 χρόνια, η οργάνωση κατόρθωσε να επιβιώσει από μια έντονη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της, εκμεταλλευόμενη διάφορα στοιχεία: το πολιτικό χάος στην Υεμένη, τους ισχυρούς και μακροχρόνιους δεσμούς με τις φυλές από τη νότια Υεμένη, και τις εσωτερικές εντάσεις μεταξύ των αντιπάλων.

  Ως εκ τούτου, αν και σήμερα η Αλ-Κάιντα δεν είναι πλέον σε θέση να κρατήσει γεωγραφικές περιοχές ή ακόμη και να προσπαθήσει να τις ελέγξει, η ανθεκτικότητα της οργάνωσης δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η Αλ-Κάιντα έχει συνηθίσει να επιβιώνει από δύσκολες καταστάσεις και ξέρει πολύ καλά πώς να αναπτύσσεται, να προσαρμόζεται στις αλλαγές και να ανταποκρίνεται γρήγορα στις πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες.

  Όσο το Προεδρικό Συμβούλιο επικεντρώνεται στις εσωτερικές μάχες, η Αλ Κάιντα είναι σε καλή θέση να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να προσπαθήσει να αυξήσει τη μαχητική της δράση.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.inss.org.il/social_media/dramatic-developments-in-yemen-the-presidential-council-is-weakening-and-al-qaeda-is-seizing-opportunities/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ