Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Αυγ-2022 07:45

  Στη σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, το Ισραήλ πρέπει να επιλέξει τις ΗΠΑ

  Μπάιντεν όπως Τραμπ στη Μέση Ανατολή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Eldad Shavit

  Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας γύρω από τη συνέχιση της δραστηριότητας της Jewish Agency στη Ρωσία, η οποία μεταφράζεται στο Ισραήλ εν μέρει ως την απάντηση της Μόσχας στη θέση που πήρε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, για άλλη μια φορά απεικονίζει την προβληματική φύση της προσπάθειας του Ισραήλ να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Από μια πλευρά, να διατηρήσει μια καλή σχέση με τη Μόσχα και από την άλλη, να δείξει υποστήριξη στις θέσεις της Δύσης στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

  Η επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ και η Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ, ακόμη και αν απουσιάζει κάτι ουσιαστικώς νέο, κατέδειξε την ξεκάθαρη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ευημερία του Ισραήλ, και την ίδια στιγμή την ανάγκη το Ισραήλ να αναλογιστεί τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στη διεθνή σκηνή.

  Επομένως, είναι σημαντικό το Ισραήλ να καταλήξει σύντομα σε μια συνεκτική πολιτική, η οποία απορρέει πρωτίστως από τον στόχο της διατήρησης της ειδικής σχέσης μεταξύ αυτού και των ΗΠΑ, ακόμη και σε βάρος των προσαρμογών της πολιτικής έναντι άλλων χωρών. Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων και ο στόχος της Κίνας και της Ρωσίας να καθιερώσουν μια νέα παγκόσμια τάξη, αναμένεται να βαθύνει τις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ.

  Εκτός από τη συνεχιζόμενη επιχείρηση στην Ουκρανία, το τέλος της οποίας δεν φαίνεται κάπου κοντά, είναι πιθανό η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ταϊβάν της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι θα επιδεινώσει σημαντικά τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, που έχει ήδη απειλήσει να απαντήσει στην επίσκεψη.

  Τα πολιτικά διλήμματα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, αναμένεται επίσης να επιδεινωθούν, εξαιτίας της έντασης μεταξύ της ανάγκης διατήρησης της θέσης του ως συμμάχου των ΗΠΑ και από την άλλη πλευρά, να προστατέψει τα συμφέροντά της έναντι της Ρωσίας και της Κίνας.

  Είναι πιθανό ότι στην Ουάσιγκτον, στην κυβέρνηση καθώς και στο Κογκρέσσο, το Ισραήλ θα αναμένεται να σταθεί αποφασιστικά στην αμερικανική πλευρά. Πέρα από την επιθυμία του Ισραήλ να παρουσιαστεί ως μια δυτική χώρα που διαφυλάσσει τις δημοκρατικές αξίες και για την οποία οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι κορυφαία προτεραιότητα, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ισραηλινή κυβέρνηση στο επόμενο έτος –με πρώτη και κύρια την προκλητική συμπεριφορά του Ιράν ελλείψει συμφωνίας για τα πυρηνικά καθώς και η πιθανότητα επιδείνωσης της ασφάλειας σε σχέση με το Λίβανο στον απόηχο των απειλών του Νασραλάχ να ματαιώσει την πρόθεση παραγωγής αερίου από το κοίτασμα Καρίς –θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να εμβαθύνει τον στρατηγικό διάλογο με την Ουάσιγκτον.

  Οι στόχοι αυτού του διαλόγου θα πρέπει να είναι η ευθυγράμμιση των θέσεων και η διαμόρφωση ενός συμφωνημένου σχεδίου δράσης εν όψει των εξελίξεων, τόσο στην περιφερειακή όσο και στη διεθνή σκηνή.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.inss.org.il/social_media/the-conflict-between-the-superpowers-israel-must-choose-the-us/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ