Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 07:28

  Όταν το επιχειρείν είναι “off-line”

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Καισάριου

  Όπως ανέφερε χθες το Capital.gr, το α΄ τετράμηνο του έτους οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 6,5% και για τον μήνα Απρίλιο 12,4% (χωρίς πετρελαιοειδή) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η επιδείνωση φτάνει στο 25,4% στο τετράμηνο και στο 14,5% στον Απρίλιο (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Συνολικά η επιδείνωση διαμορφώνεται στο 17,2% τον Απρίλιο και στο 6,8% στο τετράμηνο.

  Να σας εξηγήσω τι νομίζω πως γίνεται και γιατί ενδεχομένως αυτή η πτωτική πορεία να συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα.

  Όπως έχω τονίσει εδώ και πολύ καιρό, ένα από τα βασικά προβλήματα που βλέπω -όσον αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας- είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτής της χώρας είναι πλέον νομικά και πρακτικά off-line.

  Λόγω δηλαδή του ότι περίπου 2,5 εκατ. πολίτες χρωστούν είτε στην εφορία, είτε εισφορές, είτε στην τράπεζα ή κάπου αλλού, δεν συμμετέχουν στο επιχειρείν ακόμα και αν ήθελαν. Δεύτερη ευκαιρία (τρόπο διαγραφής χρεών που δεν μπορεί να πληρωθούν) η Ελλάδα δεν παρέχει στους πολίτες της.

  Αυτό σημαίνει ότι καθώς περνάει ο χρόνος, όλο και περισσότεροι πολίτες θα είναι off-line, όσο δεν φτιάχνει η κατάσταση και ειδικά όσο δεν μειώνεται (απότομα και σε μεγάλο ποσοστό) η ανεργία.

  Που επίσης σημαίνει ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις (είτε μικρές είτε μεγάλες) ή θα μειώνουν την παραγωγή τους, ή θα κλείνουν, ακόμα και αυτές που έχουν κάποια εξαγωγική δυνατότητα.

  Θα έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια βλέπουμε να ξεφυτρώνουν καινοτόμες επιχειρήσεις που κάποτε διαβάζαμε μόνο σε ξένα έντυπα. Για παράδειγμα κάπου πήρε το μάτι μου μια βιοτεχνία που φτιάχνει επαναστατικά ποδήλατα από ξύλο (κάπου επίσης είδα κάποιοι να φτιάχνουν γυαλιά από ξύλο). Κάπου αλλού έχω δει μια άλλη μικρή επιχείρηση να φτιάχνει τσάντες από επαναστατικά υλικά, που μάλιστα πωλούνται σε πολύ καλές τιμές στο εξωτερικό.

  Όλες αυτές είναι μικρές επιχειρήσεις 2 έως 10  ατόμων. Αν εσύ τώρα σαν κράτος κανείς τη ζωή δύσκολη σε όλους αυτούς και τους επιβαρύνεις με πολύ μεγάλους φόρους, ή με γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα ανεβάσουν πάρα πολύ το κόστος του επιχειρείν, (που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ το καθαρό τους κέρδος αν θέλετε), τότε αυτοί ή θα σταματήσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, ή θα μεταναστεύσουν στην Τουρκία, τη Βουλγαρία ή κάπου αλλού, που μπορεί να κάνουν το ίδιο, να ζουν μια χαρά, και να απολαμβάνουν περισσότερα κέρδη και λιγότερο πονοκέφαλο.

  Κάτι άλλο επίσης, η ολοένα και μικρότερη ενασχόληση των πολιτών με το επιχειρείν, σαφώς έχει δημιουργήσει την αίσθηση σε ορισμένους ότι μπορούν να ανεβάσουν τις τιμές και να χρεώνουν ό,τι θέλουν. Ίσως για να διαβάζουμε αυτό τον καιρό ότι οι τιμές σε πολλά προϊόντα έχουν αυξηθεί.

  Η κατάληξη είναι ότι όσο ο μισός ενεργός πληθυσμός είναι off-line, όχι μόνο δεν θα δούμε ανάκαμψη από τις εξαγωγές, αλλά η πτωτική τάση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΣ ενδέχεται να συνεχιστεί.

  Από που είπαμε ότι θα προέρθει η ανάκαμψη, από τις εξαγωγές ε;; Να πούμε καλά κρασιά από τώρα ή σε μερικά τρίμηνα ακόμα;

  george.kesarios@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων