Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2011 08:19

  Ανοδική πίεση στο ευρώ αλλά χαμηλότερα κοιτάζοντας μπροστά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Καισάριου

  Τον τελευταίο καιρό βλέπαμε το ζευγάρι EURUSD να σκαρφαλώνει πιο ψηλά, παρ΄ όλο που οι συνθήκες είναι τέτοιες που θα περίμενε κανείς φυγή στο δολάριο λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών.

  Προς το παρόν όμως, το Safe Haven status που έχει ο DAX και το σπέκουλα για το αν η ΕKΤ ανεβάσει τα επιτόκια ή όχι, βάζει ανοδική πίεση στο ευρώ.

  Η Γερμανία έχει χαμηλή ανεργία, σταθερή ανάπτυξη και αρχίζουν και διαφαίνονται και πιέσεις στο εργασιακό κόστος. Επίσης υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις από τρόφιμα και ενέργεια. Εν ολίγοις, ένα τέλειο περιβάλλον για την ΕKΤ να ανεβάσει τα επιτόκια. Η αγορά έχει αρχίσει και προεξοφλεί μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη.

  Οι συνεχιζόμενες λεκτικές παρεμβάσεις από την ΕKΤ για το ξεδίπλωμα πολλών συναλλαγών που έχει κάνει η ΕKΤ με το τραπεζικό σύστημα  ενισχύουν αυτή τη σκέψη.

  Από την άλλη, οι αναπτυξιακές προοπτικές στις αναδυόμενες αγορές αφήνουν χώρο για μόχλευση σε δολάρια. Όσο δεν διορθώνουν οι αναδυόμενες αγορές, δεν έχει χαλάσει ο δανεισμός σε δολάρια με σκοπό τις αγορές υψηλότερης απόδοσης μετοχών, ομολόγων ή ακόμα και εμπορευμάτων.

  Οι δυο αυτοί παράγοντες λοιπόν πιέζουν ανοδικά το ζεύγος EURUSD.

  Οι γεωπολιτικές αναταραχές όμως μπορεί να αντιστρέψουν αυτό το trade.

  Ιστορικά τουλάχιστον, υψηλό πετρέλαιο σημαίνει γεωπολιτικές ανησυχίες και φυγή στο δολάριο. Αν υποθέσουμε ότι θα συνεχιστούν οι αναταραχές στον αραβικό κόσμο, αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει φυγή στο δολάριο.

  Αυτό στη συνέχεια θα προκαλέσει αντιστροφή πολλών dollar carry trades και το πιο πιθανό αντιστροφή στο EURUSD.

  Στην Ευρώπη οι πολιτικοί αδυνατούν να κατανοήσουν το πρόβλημα του χρέος που έχουν ορισμένες περιφερειακές αγορές όπως η Ελλάδα και δυστυχώς εκτιμώ ότι τα πράγματα θα φτάσουν στα άκρα.

  Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ενεργήσουν μέχρι να είναι αργά και όταν θα κινηθούν, θα χρειαστούν πολύ περισσότερα νομισματικά πυρομαχικά από το αν γινόταν μία επέμβαση σήμερα.

  Στα επερχόμενα τρίμηνα και καθώς τα δεδομένα από τις ΗΠΑ συνεχίζουν και καλυτερεύουν, οι πιθανότητες είναι ότι η Αμερική θα έχει καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από την Ευρώπη και αυτό επίσης θα αφαιρέσει πίεση από το ζεύγος.

  Το σημαντικότερο όμως στο μυαλό μου είναι ότι στην Αμερική η Fed δείχνει ότι έχει τελειώσει το  τύπωμα (QE2), ενώ στην Ευρώπη δεν έχει καν αρχίσει.

  Αργά ή γρήγορα δηλαδή η Ευρώπη θα αναγκαστεί να προβεί σε κάποιο είδος QE ακόμα και αν αυτό δεν προβλέπεται σήμερα. Αναγκαστικά θα πρέπει να διευρυνθούν οι δικαιοδοσίες της ΕKΤ.

  Το άλλο είναι το εξής - και νομίζω ότι έχει διαφύγει από πάρα πολλούς αναλυτές.

  Το γεγονός και μόνο ότι η Fed έχει τυπώσει πάνω από $2 τρισ. και δεν έχει επηρεαστεί το δολάριο, έμενα μου δείχνει ότι το δολάριο θα ήταν σε μια πολύ διαφορετική ισοτιμία αν η Fed δεν είχε προβεί σε όλες αυτές τις συναλλαγές τα τελευταία 2 χρόνια. Τι θα γίνει δηλαδή όταν σταματήσει το τύπωμα η Αμερική, ή ακόμα καλύτερα, όταν αρχίσει η Ευρώπη;

  Bottom line:

  Βραχυπρόθεσμα το EURUSD έχει ακόμα λόγους να ανέβει, αλλά τα δεδομένα πιο μακροχρόνια είναι ενάντια στο ζεύγος.

  Αναμένω το EURUSD κοντά στο 1.10 τους επόμενους 9-15 μήνες λόγω επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων στην Ευρώπη, γεωπολιτικές αναταραχές, ξεδιπλώματα στο dollar carry trade και παύση QE από την Fed.

  Αν η ΕKΤ προβεί σε QE, τότε ο στόχος είναι ακόμα πιο χαμηλός;

  george.kesarios@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων