Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουν-2023 07:45

  Διαρροή πληροφοριών αποκαλύπτει την επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου από την Κίνα

  140330546
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Zuzanna Gwadera

  Μια άκρως απόρρητη έκθεση αμερικανικών πληροφοριών που δημοσιεύθηκε ως μέρος των μη εγκεκριμένων διαρροών εγγράφων του Πενταγώνου το 2023 αναφέρει ότι στις 25 Φεβρουαρίου αυτού του έτους, η Κίνα πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή ενός αναπτυξιακού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM) εξοπλισμένου με όχημα υπερηχητικής ολίσθησης (HGV). Ο πύραυλος, που χαρακτηρίστηκε ως DF-27 (CH-SS-X-24), φέρεται να πέταξε για 12 λεπτά και 2.100 χιλιόμετρα. Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα της έκθεσης, η οποία προφανώς συντάχθηκε από τον Διευθυντή Πληροφοριών του Μικτού Επιτελείου.

  Η Κίνα δεν έχει αποκαλύψει δημοσίως ούτε έχει αναγνωρίσει το σύστημα και λίγα είναι γνωστά γι' αυτό. Το Πεντάγωνο αποκάλυψε πρώτα την ανάπτυξη του πυραύλου στην Ετήσια Έκθεσή του για το 2021 προς το Κογκρέσο για την Κίνα, η οποία ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει βεληνεκές 5.000–8.000 χλμ.. Η έκθεση πληροφοριών του Φεβρουαρίου ανέφερε ότι το DF-27 μπορεί να έχει βεληνεκές στο χαμηλότερο άκρο αυτής της εκτίμησης, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να χτυπήσει στόχους εντός ή πέρα από τη Δεύτερη Αλυσίδα Νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Γκουάμ και τμημάτων της Αλάσκας και της Αυστραλίας.

  Παρόλο που η έκθεση πληροφοριών δεν περιλαμβάνει εικόνες, η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) μετέδωσε πλάνα μιας στρατιωτικής άσκησης τον Ιούνιο του 2021 που μπορεί να αφορούσε το DF-27. Αυτές οι εικόνες έδειχναν πολλαπλούς εκτοξευτές έξι αξόνων που έχουν παρόμοια σχεδίαση και σχήμα με αυτούς που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά και εκτόξευση του DF-26 (CH-SS-18) IRBM. Κάθε εκτοξευτής ήταν εξοπλισμένος με ένα πάνω τμήμα σε σχήμα σφήνας, που υποδηλώνει σχέδιο ανεμόπτερου. Η έκθεση πληροφοριών αναφέρει ότι η Κίνα έχει τοποθετήσει το σύστημα "σε περιορισμένο αριθμό".

  Είναι πιθανό το DF-27 να χρησιμοποιεί τον ενισχυτή του DF-26, αν και με ένα όχημα ολίσθησης αντί για ένα παραδοσιακό αμάξωμα επανεισόδου. Η προσαρμογή ενός αποδεδειγμένου σχεδιασμού θα αντικατοπτρίζει την προσέγγιση της Κίνας για την ανάπτυξη του μεσαίου βεληνεκούς DF-17 (CH-SS-22) HGV, όπου το όχημα ολίσθησης φέρεται να τοποθετήθηκε σε έναν τροποποιημένο ενισχυτή του DF-16 (CH-SS-11) βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς.

  Η Κίνα εκτοξεύει συχνά πυραύλους διπλής ικανότητας - που σημαίνει ότι μπορούν να εξοπλιστούν είτε με συμβατικές είτε με πυρηνικές κεφαλές - επομένως είναι πιθανό το DF-27 να έχει και τις δύο δυνατότητες. Ενώ το DF-26 μπορεί ήδη να φτάσει στόχους στη Δεύτερη Αλυσίδα Νησιών, το DF-27 σε συνδυασμό με ένα όχημα ολίσθησης θα αύξανε την ικανότητα ελιγμών και τη διείσδυση κατά των πυραυλικών αμυνών, όπως σημειώνεται στην έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ. Ενώ η έκθεση δεν αναφέρει συγκεκριμένες δευτερεύουσες ονομασίες, ισχυρίζεται ότι το DF-27 διαθέτει παραλλαγές επίθεσης ξηράς και κατά πλοίου, αντικατοπτρίζοντας τις αναφερόμενες δυνατότητες του DF-26.

  Η ανάπτυξη από την Κίνα ενός περαιτέρω πυραύλου εξοπλισμένου με HGV υπογραμμίζει τις επενδύσεις της χώρας στην ανάπτυξη συστημάτων με υψηλό βαθμό επιβίωσης. Το DF-27 θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την περιφερειακή πολεμική στρατηγική της Κίνας και θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να συμβάλει στη στρατηγική αποτροπή της. Η επιτυχία της Κίνας στην ανάπτυξη HGV πιθανότατα θα πιέσει άλλες δυνάμεις να συνεχίσουν να επενδύουν στα δικά τους αναπτυξιακά προγράμματα, παρά το κόστος και τις τεχνικές προκλήσεις.

  Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ