Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Αυγ-2021 00:20

  Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ευκαιρία για τη Ρωσία να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Δύσης

  Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ευκαιρία για τη Ρωσία να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Δύσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  tτου Nigel Gould-Davies

  Η επίσημη διάθεση της Ρωσίας "προς τα έξω”, είναι η ηρεμία. Η ικανότητα της πρεσβείας της στην Καμπούλ -υπό την προφανή προστασία των Ταλιμπάν- να συνεχίζει τις εργασίες της ανεμπόδιστα, έρχεται σε τεράστια αντίθεση με τις εκκενώσεις των δυτικών αποστολών.

  Αν και οι Ταλιμπάν παραμένουν μια απαγορευμένη οργάνωση στη Ρωσία, το Κρεμλίνο εμφανίζεται ήδη έτοιμο να συνεργαστεί μαζί τους, και δεν έχει προχωρήσει στις συνήθεις διαμαρτυρίες του για την ανατροπή μιας αναγνωρισμένης κυβέρνησης. 

  Η αποτυχία της Αμερικής και των συμμάχων της, μια πηγή εσωτερικής ικανοποίησης, μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο εσωτερικό εν όψει των εκλογών της Δούμα τον επόμενο μήνα.

  Αλλά η πρόσφατη ιστορία δίνει στη Μόσχα πιο πολλούς λόγους από πολλές άλλες χώρες, για να ανησυχεί. Στη δεκαετία του 1990, ο ισλαμικός εξτρεμισμός από το Αφγανιστάν προσπάθησε να υπονομεύσει όχι μόνο την Κεντρική Ασία, αλλά την ίδια τη Ρωσία. 

  Εν μέρει για αυτόν τον λόγο, ο πρόεδρος Πούτιν είχε χαιρετίσει την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001. Για κάποια περίοδο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν κοινή δέσμευση για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

  Ακόμη και πριν από την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η Μόσχα είχε αρχίσει να αναμένει την αναζωπύρωση ων κινδύνων από την προηγούμενη περίοδο εξουσίας τους, κυρίως με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, τα οποία συνορεύουν με το Αφγανιστάν.

  Ο Nikolai Patrushev, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει έκτοτε αναδείξει την απειλή των αποσταθεροποιητικών ροών ναρκωτικών και μαχητών.

  Όπως και οι άλλοι, η Ρωσία παρακολουθεί στενά για να δει πώς εξελίσσονται οι προθέσεις των Ταλιμπάν. Εάν το Αφγανιστάν βγάζει ξανά εξτρεμισμό πέρα από τα σύνορα της, η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει περιορισμένη συνεργασία με τη Δύση σε μια έτσι κι αλλιώς σχέση που σε μεγάλο βαθμό είναι μηδενικού αθροίσματος.

  Αλλά μπορεί επίσης να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τις αντιλήψεις ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης έχει εξασθενήσει. Ο Patrushev έχει ήδη κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ της αποχώρησης των ΗΠΑ και της σχέσης με την Ουκρανία.

  Το συμπέρασμα είναι ότι η Ρωσία ίσως εντείνει τις πιέσεις της εκεί και αλλού

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/analysis/2021/08/afghanistan-taliban-region-response

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ