Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 07:41

  Ο Τραμπ και η πολιτική της παράνοιας

  Πρωτοφανής βία στο Καπιτώλιο: Εισέβαλαν οπαδοί του Τραμπ -έπεσαν πυροβoλισμοί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Benjamin Rhode

  Η βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο των ηπΑ, που ξεκίνησε από υποστηρικτές του προέδρου Donald Trump με την ελπίδα ότι θα ανατραπεί το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο επέμεναν ότι ήταν προϊόν μιας γιγαντιαίας συνωμοσίας, αποτελεί μια σοκαριστική επίθεση στην ίδια τη δημοκρατία. Ωστόσο σε αυτούς που έχουν γνώση του παρανοϊκού και συνωμοτικού αφηγήματος που κινητοποιεί ένα σημαντικό τμήμα της "βάσης” του Trump, ή την ιστορία άλλων παρανοϊκών κινημάτων, αυτές οι εξελίξεις ήταν σοκαριστικές αλλά δεν προκάλεσαν έκπληξη.

  Στο κλασικό του δοκίμιο του 1964 "Το παρανοϊκό Στυλ της Αμερικανικής Πολιτικής”, ο Richard Hofstadter αναγνώρισε την "κεντρική ανησυχία” για το "παρανοϊκό στυλ”, το οποίο είχε εκδηλωθεί σε όλη την αμερικανική (και διεθνή) ιστορίαα: "η ύπαρξη ενός τεράστιου, ύπουλου, διαχρονικά αποτελεσματικού διεθνούς δικτύου συνωμοσιών που σχεδιάστηκε για να διαπράττει πράξεις με τον πιο άγριο χαρακτήρα”. Τα κινήματα παράνοιας, τα οποία δεν είναι αποκλειστικά σε καμία από τις πολιτικές παραδόσεις, παρουσιάζουν έναν μανιχαϊστικό, ολοκληρωτικό πόλεμο "εναντίον του απόλυτου κακού”, έναν εχθρό ο οποίος "είναι ένα τέλειο μοντέλο κακίας” και του οποίου ταα προσωπικά σχήματα υπαγορεύουν την πορεία της ιστορίας, παρά κάποιες απρόσωπες δυνάμεις. Υπάρχει συχνά μια ειδική έμφαση στους αποστάτες "από την αιτία του κακού” από τη στιγμή που, "στον πνευματικό αγώνα μεταξύ του καλού και του κακού που είναι το αρχέτυπο μοντέλο της παγκόσμιας πάλης, αυτή η εικόνα "φέρνει μαζί του την υπόσχεση της λύτρωσης και της νίκης”. Οι έντονες καταγγελίες για τις υποτιθέμενες σεξουαλικές και σαδιστικές διαστροφές του εχθρού επιτρέπουν "στους εκφραστές του παρανοϊκού στυλ μια ευκαιρία να εκφράζουν ελεύθερα τις απαράδεκτες πτυχές του νου τους”.

  Η εξήγηση του Hofstaadter για τις ομοιότητες μεταξύ της κοσμοθεωρίας του παρανοϊκού στυλ στο πιλοτικό του πλαίσιο και σε αυτό των θρησκευτικών χιλιετιών και αποκαλυπτικών παραδόσεων, βασίστηκε στο έργο του ιστορικού Norman Cohn, του οποίου η μελέτη "για την επαναστατική αποκάλυψη” στον Μεσαίωνα και την έναρξη της σύγχρονης εποχής, εντόπισε ορισμένα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στις αφηγήσεις που κοινοποίησαν αυτές οι ομάδες.  Ο Cohn υποστήριξε ότι αυτές οι αφηγήσεις -μιας μεγάλης μάχης που θα φέρει τον απόλυτο θρίαμβο του καλού έναντι του κακού, την τιμωρία των καταπιεστικών ανθρωπίνων πράξεων του κακού, και "το να ζουν οι εκλεκτοί μετά, ως μια συλλογικότητα, ομόφωνη και χωρίς συγκρούσεις, σε μια αλλαγμένη και εξαγνισμένη γη”- αρχικά προέκυψαν από τις εξελίξεις στον Ζωροαστρισμό που αντικατοπτρίζονταν στις εβραϊκές παραδόσεις της Αποκάλυψης και σε μέρη της Χριστιανικής Αποκάλυψης, όπως παρουσιάζεται περισσότερο στο Βιβλίο της Αποκάλυψης. Ο Cohn υποστήριξε ότι "η παράδοση του αποκαλυπτικού φανατισμού , στην κοσμική της μορφή, "κληρονομήθηκε από τον Λένιν και τον Χίτλερ”.

  Ο Τrump ως κοσμικός πολεμιστής

  Επί του παρόντος, η ακριβής σύνθεση του όχλου που εισέβαλε στο Καπιτώλιο παραμένει ανεπιβεβαίωτη. Είναι σαφές ωστόσο ότι ένα σημαντικό μέρος των υποστηρικτών του Trump μοιράζονται μια ιδιαίτερα παρανοϊκή και μανιχαϊστική κοσμοθεωρία. Για παράδειγμα, το κίνημα QAnon εμφανίστηκε στο διαδίκτυο στα τέλη του 2017 μετά από μια σειρά ποστς από τον ανώνυμο Q, που υποτίθεται ότι ήταν ένας αποστάτης από την καρδιά του "βαθέως κράτους”, το οποίο υποτίθεται πως ελέγχει την Αμερική. Άνθρωποι που έφεραν σήματα του κινήματος ή κρατώντας πανό του, άρχισαν σύντομα να εμφανίζονται σε συγκεντρώσεις του Trump. Όπως πολλά κινήματα συνωμοσίας πριν από αυτό, οι οπαδοί του διασκέδασαν με τις λεπτομέρειες του ολοκληρωτικού κακού των εχθρών τους. Η αποκαλυπτική του αλήθεια είναι αυτή ενός παγκόσμιου δικτύου ελίτ απατεώνων που εμπλέκονται με τον σατανισμό, τον κανιβαλισμό (απηχώντας την ιστορική συκοφαντία ότι οι Εβραίοι έπιναν το αίμα των χριστιανών παιδιών) και την εμπορία παιδιών για σεξ. Αυτή η διεθνής ελίτ της "παγκοσμιοποίησης” περιλαμβάνει μέλη του "βαθέως κράτους”, εξέχοντες Δημοκράτες και Εβραίους χρηματοδότες όπως ο George Soros ή οι Rothschilds. Ο πρόεδρος Trump, που εκπροσωπεί τις δυνάμεις του φωτός, έχει επιδοθεί σε έναν κρυφό, κοσμικό πόλεμο εναντίον των κακών. Οι εμφανείς αποτυχίες στην ατζέντα του Trump έχουν δικαιολογηθεί ως παρεκκλίσεις πριν από τον απόλυτο θρίαμβο του στο "μεγάλο ξύπνημα”, μια λαμπρή νίκη επί των δυνάμεων του σκότους, στην οποία προσωπικότητες όπως η Hillary Clinton θα θανατώνονταν, ενώ στον νικητή θα έπρεπε να εναποθέσουν όλη τους την εμπιστοσύνη. Στα τέλη του 2020, το 41% των Ρεπουμπλικάνων που είχαν ακούσει για το QAAnon, πίστευαν ότι ήταν "σχετικά” ή "πολύ καλό” για τις ΗΠΑ.

  Όταν ερωτήθηκε για το φαινόμενο QAnon, ο πρόεδρος trump περιέγραψε τους οπαδούς του ως ανθρώπους που "αγαπούν τη χώρα μας”, δηλώνοντας αργότερα πως "αυτά που ακούω για το QAnon, είναι πως τάσσονται πολύ έντονα κατά της παιδοφιλίας. Και συμφωνώ με αυτό”. 

  Η δύναμη της πίστης

  Σε ένα επίπεδο, η εκλογή του Joe Biden αποτελεί μια απόρριψη από την πλειοψηφία των Αμερικανών, του συνωμοτικού λόγου του Trump. Η ήττα του, φαίνεται να έχει αναστατώσει πολλούς οπαδούς του QAnon, οι οποίοι είχαν ήδη αντιμετωπίσει δυσκολίες από τις εκτεταμένες (αν και καθυστερημένες) απαγορεύσεις διακίνησης του περιεχομένου τους σε αρκετά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο το νέο αμερικανικό Κογκρέσο θα έχει δύο Ρεπουμπλικάνους υποστηρικτές του QAnon, και φαίνεται πιθανό ότι το κίνημα θα προσαρμοστεί, με πολλούς οπαδούς του να μετακινούνται σε άλλες συνωμοσιολογικές αιτίες.

  Τέτοιες τάσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση φαινόμενο που απασχολεί μειοψηφίες. Δύο εβδομάδες μετά από τις εκλογές, το 88% των ψηφοφόρων του Trump πίστευαν ότι η υποτιθέμενη νίκη του Biden δεν ήταν νόμιμη. Είναι ασαφές ποιες συνέπειες μπορεί να έχει η απόφαση του μισού σχεδόν εκλογικού σώματος των ΗΠΑ να ζήσει μια παράλληλη πραγματικότητα στο μέλλον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στην ικανότητα του Biden να λειτουργήσει ως πρόεδρος ή στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αμερικανικού συστήματος διακυβέρνησης. Η βίαιη επιδρομή στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του trump, αποφασισμένες να ανατρέψουν αυτό που θεώρησαν πως ήταν κλεμένες εκλογές, υποδηλώνει πόσο δυνατές είναι αυτές οι αυταπάτες τους και πόσο μακριά θα ήταν πρόθυμοι να προχωρήσουν για να επιβάλλουν αυτές τις αυταπάτες τους σε άλλους.

  Οι ψευδείς πεποιθήσεις και οι μανιχαϊστικές κοσμοθεωρίες μπορούν να έχουν πραγματικές και βαθιές συνέπειες. Είναι δελεαστικό να κοροϊδέψουμε εκείνους που ασχολούνται με άθλιες ιστορίες συνωμοσίας και διαστρέβλωσης, "οι κάτοικοι αυτού του υπόγειου κόσμου, όπου οι παθολογικές φαντασιώσεις που μεταμφιέζονται ως ιδέες δημιουργούνται από φανατικούς με ελλιπή μόρφωση, προς όφελος των ανίδεων και δεισιδαιμονικών”, σύμφωνα με τα λόγια του Cohn. Αυτό δεν θα ήταν σοφό. Διότι, όπως προειδοποιεί ο Cohn, όταν οι οικονομικές, πολιτικές ή πολιτιστικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, "υπάρχουν στιγμές που αυτός ο υπόγειος κόσμος αναδύεται από τα βάθη και ξαφνικά συναρπάζει, και κυριαρχεί σε πλήθη συνήθως λογικών και υπεύθυνων ατόμων, οι οποίοι στη συνέχεια εγκαταλείπουν τη λογική. Διότι περιστασιακά συμβαίνει αυτός ο υπόγειος κόσμιος, να γίνεται μια πολιτική δύναμη και να αλλάζει την πορεία της ιστορίας”. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να γοητευτούν από πεποιθήσεις που είναι παράλογες και τρομακτικές. Και τείνουν να ενεργούν βάσει των πεποιθήσεων τους.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/survival-blog/2021/01/trump-politics-of-paranoia

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ