Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Νοε-2020 08:27

  Πώς θα επηρεάσει και ποιες πτυχές της ζωής μας ο κορονοϊός παγκοσμίως

  Πώς θα επηρεάσει και ποιες πτυχές της ζωής μας ο κορονοϊός παγκοσμίως
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο κορονοϊός που προκαλεί τον COVID-19 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγους μήνες το 2020. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του, καθώς και η τελική διάρκεια και σοβαρότητα της πανδημίας, χαρακτηρίζονται από βαθιά αβεβαιότητα.

  Ενώ είναι πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς τις συνέπειες του κορονοϊού με ακρίβεια, είναι δυνατό να διερευνήσουμε συστηματικά εύλογες πορείες για το μεσοπρόθεσμο μέλλον. Αυτή η ανάλυση χρησιμοποιεί σενάρια για να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα: ποια θα μπορούσε να είναι η επίδραση της πανδημίας στην παγκόσμια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων μέσα στην επόμενη πενταετία;

  Η ανάλυση εστιάζει σε έξι ομάδες καθοριστικών παραγόντων για την εκπόνηση σεναρίων. Στον τομέα της πολιτικής, οι δύο ομάδες είναι διακυβέρνηση και γεωπολιτική. Η ομάδα της διακυβέρνησης ξεπερνά το χάσμα της εγχώριας και διεθνής πολιτικής, συνδυάζοντας την κοινωνική συνοχή σε κοινωνίες, τον λαϊκισμό ως μια πολιτική δύναμη, τον ρόλο του κράτους, τον εθνικισμό και την κρατική ικανότητα. Η ομάδα της γεωπολιτικής εστιάζει στις προοπτικές της διεθνούς ηγεσίας και των συμμαχιών.

  Στην οικονομική αρένα, οι ομάδες σχηματίστηκαν γύρω από τα θέματα της οικονομικής αναδιάταξης και ανάκαμψης. Στο πρώτο, η περιφερειοποίηση, ο προστατευτισμός, η δυναμική της εφοδιαστικής αλυσίδας και η κινεζική τεχνολογική ηγετική θέση, είναι αυτά που εξετάζονται. Στο τελευταίο, ο ρυθμός ανάκαμψης καθορίζεται στο πλαίσιο της απασχόλησης, του δημοσίου χρέους, των χρηματοοικονομικών και των ενεργειακών θεμάτων.

  Στο στρατιωτικό πεδίο, οι παράγοντες που σχετίζονται με τις ένοπλες συγκρούσεις και την στρατιωτική συμπεριφορά, συγχωνεύτηκαν σε ομάδες. Η ομάδα ένοπλων συγκρούσεων εξετάζει τις προβλέψεις για τις απειλές, τον πόλεμο μεγάλων δυνάμεων, τη σύγκρουση μεταξύ μεσαίων δυνάμεων και την ενδοκρατική βία. Η στρατιωτική συμπεριφορά αποτυπώνεται εξετάζοντας θέματα γύρω από την προβολή δύναμης, την ψηφιοποίηση των ενόπλων δυνάμεων, τη δυναμική άμυνας-βιομηχανίας, τη στρατηγική σταθερότητα και τον ρόλο των πυρηνικών όπλων.

  Τα σενάρια στην ανάλυση αυτή δεν έχουν σχεδιαστεί για να προβλέπουν το μέλλον, αλλά σκοπό έχουν να βοηθήσουν στη δέσμευση μιας σειράς πιθανών μελλοντικών καταστάσεων, για τις οποίες οι φορείς λήψεις αποφάσεων ίσως χρειαστεί να προετοιμαστούν.

  Στο σενάριο Silver Linings, η γεωπολιτική το 2025 χαρακτηρίζεται από συνεργασία και την ύφεση στις προκλήσεις εγχώριας διακυβέρνησης. Η οικονομική ανάκαμψη ήταν άμεση και περιεκτική και παρόλο που η πανδημία τροποποίησε κάποιες πτυχές της παγκοσμιοποίησης, οι βασικές της αρχές παρέμειναν ανέπαφες. Οι ένοπλες διακρατικές και εντός του κρατών συγκρούσεις έχουν μειωθεί και η στρατιωτική ρητορική καθοδηγείται όλο και περισσότερο από τις προηγμένες τεχνολογίες και από μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

  Στο σενάριο Downfall, ένας αποδυναμωμένος κοινωνικός ιστός έχει δημιουργήσει προκλήσεις διακυβέρνησης στο εσωτερικό, και η γεωπολιτική χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις. Η οικονομική ανάκαμψη που ακολουθεί την κατάρρευση που προκάλεσε η πανδημία, παραμένει βραδεία και ατελής, και η οικονομική αναδιάταξη οδηγεί στον κατακερματισμό των προ-υφιστάμενων διεθνών δεσμών σε κρατικό και εμπορικό επίπεδο. Ο πόλεμος μεγάλων δυνάμεων έχει γίνει μια ρεαλιστική πιθανότητα και η αυξανόμενη αστάθεια του κράτους που έφερε η πανδημία, οδηγεί σε μια αύξηση των ενόπλων συγκρούσεων.

  Το σενάριο Lost in Transition είναι γεμάτο από αντισταθμιστικές δυνάμεις που εισάγουν προκλήσεις και μια αίσθηση αστάθειας. Στον τομέα της πολιτικής, η γεωπολιτική κατάσταση αμαυρώνεται από συγκρούσεις, αλλά οι δομές εγχώριας διακυβέρνησης δεν αμφισβητούνται ιδιαίτερα. Οικονομικά, η ανάκαμψη είναι βραδεία και υπάρχουν προσπάθειες αποσύνδεσης -που οδηγούν σε διχαλωτή οικονομική ανάκαμψη- με κάθε σκέλος να καθοδηγείται από την Κίνα και τις ΗΠΑ αντιστοίχως. στρατιωτικά, νέες συμμαχίες ανακύπτουν αλλά βασική ανησυχία είναι η σχεδόν τέλεια καταιγίδα την οποία η πανδημία έχει δημιουργήσει, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Αφρική.

  Η ίδια η πανδημία είναι ένα γεγονός καταστροφικών διαστάσεων. Ωστόσο πολλές από τις πολιτικές και στρατιωτικές επιπτώσεις είναι πιθανό να έχουν εξελικτικό χαρακτήρα. Στην περίοδο που εξετάζουμε εδώ, η δυναμική για ριζική αλλαγή (και μια ρήξη με παλαιές πρακτικές και υποθέσεις) είναι ίσως μεγαλύτερη στον οικονομικό χώρο.

  Επιπλέον, τα σενάρια μπορεί να είναι βοηθητικά στην αναγνώριση ενεργειών που φαίνεται να είναι ισχυρές με την έννοια ότι φαίνεται να αποφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα σε μια σειρά εναλλακτικών μελλοντικών καταστάσεων. Ασφαλώς, ακόμη και η "μελλοντική ιστορία” προχωράει και θα παραμείνει κρίσιμο να εξετάσουμε την επίδραση των γεγονότων που εξελίσσονται για να διατηρήσουμε μια αίσθηση για την πορεία του ταξιδιού.

  Οι επιπτώσεις του σεναρίου θα είναι χρήσιμες για τους φορείς χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν να εντοπίσουν συγκεκριμένες εξελίξεις που μπορεί να είναι επιθυμητές ή ανεπιθύμητες. Αυτό με τη σειρά του θα διευκολύνει τη συζήτηση σχετικά με τις διαθέσιμες μοχλεύσεις και την έκταση στην οποία μπορεί να επηρεαστούν αυτές ο εξελίξεις.

  Το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να κρατήσει κανείς από μια ευρωπαϊκή οπτική, είναι πως σε όλα τα σενάρια, μια συνεκτική Ευρώπη είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και να αποφύγει να γίνει το πεδίο για τις πολιτικές και οικονομικές πολιτικές των άλλων.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/research-paper/2020/11/covid-19-international-impact

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων