Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 13:38

  Τι είναι διαφορετικό αυτή τη φορά στη διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

  Τι είναι διαφορετικό αυτή τη φορά στη διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Alexander Stronell

  Αναμφίβολα, η πιο νέα πτυχή των αναζωπυρωμένων συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είναι η στάση της Τουρκίας. Ένας σημαντικός και μακροχρόνιος στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν και αντίπαλος της Αρμενίας (απέναντι στην οποία η Τουρκία έχει διαπράξει γενοκτονία στις αρχές του 20ου αιώνα), η Τουρκία σταδιακά έχει αυξήσει την υποστήριξή της για το Μπακού τους τελευταίους μήνες και χρόνια. η Άγκυρα έχει αυξήσει τον αριθμό και την ένταση των κοινών ασκήσεων με το Αζερμπαϊτζάν, και αμέσως έσπευσε προς υπεράσπιση του Μπακού μετά από τις συγκρούσεις του Ιουλίου. Αμέσως μετά από αυτές τις συγκρούσεις, η Τουρκία ανέπτυξε στρατό και μαχητικά αεροσκάφη στο Αζερμπαϊτζάν.

  Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Άγκυρα βοηθά άμεσα το Μπακού μέσω proxy μαχητών –κάτι που τώρα αναγνωρίζεται από αρκετά κράτη, αλλά απορρίφθηκε ως "fake news" από την Τουρκία. Για αρκετές εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα του ιού, αρκετές αναφορές επισήμαναν την ροή μαχητών (με "σπόνσορα" την Τουρκία) από τη Συρία και τη Λιβύη στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν –αναφορές που και η Άγκυρα και το Μπακού αρνούνται. Αρκετά αμερικανικά στελέχη –και ένας αυξανόμενος αριθμός εξωτερικών πηγών- τώρα υποδηλώνουν ότι αυτοί οι μαχητές χρησιμοποιούνται στις μάχες εναντίον μονάδων της Αρμενίας και του Artsakh. Με το να στέκεται σταθερά στην πλευρά των τουρκογενών συμμάχων της, η Τουρκία φαίνεται ότι χρησιμοποιεί την σύγκρουση για να ενισχύσει τη βαρύτητά της στην περιοχή και να καθιερωθεί ως περιφερειακή δύναμη.

  Αντιθέτως η Ρωσία, η οποία είναι επισήμως σύμμαχος της Αρμενίας και θεωρείται παραδοσιακά ότι ευνοεί τις αρμένικες θέσεις, τείνει να παρουσιάζεται περισσότερο ως διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών κρατών. Σε αντίθεση με την ηχηρή υποστήριξη της Άγκυρας για το Μπακού, η Μόσχα έχει αρνηθεί να πάρει θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, και ένωσε τη φωνή της με πολλές άλλες παγκοσμίως , που ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός και διάλογο. Αν και έχει σταθμεύσει 3.000 στρατεύματα στην Αρμενία, η κατάσταση της Μόσχας πιθανώς περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι μάχες, ενώ διεξάγονται μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, λαμβάνουν χώρα πλήρως σε εδάφη διεθνώς αναγνωρισμένα ως κατοχυρωμένα στο Αζερμπαϊτζάν, αποκλείοντας οποιαδήποτε νομιμοποίηση για παρέμβαση στο πλευρό της Αρμενίας, στη βάση μιας συλλογικής αυτοάμυνας.

  Προοπτικές για επίλυση της σύγκρουσης

  Η τελευταία εβδομάδα των εντάσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, μοιάζει περισσότερο με τη βία που σημάδεψε τον Πόλεμο των Τεσσάρων Ημερών το 2016, παρά τις αψιμαχίες που ξέσπασαν τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και άλλες μικρές συγκρούσεις την τελευταία δεκαετία. Αυτή τώρα είναι η πιο έντονη μάχη για την περιοχή μετά από τον τερματισμό του πολέμου Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ενώ στο παρελθόν ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποιος ήταν αυτός που έσπασε την κατάπαυση του πυρός, σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι υπήρξε ισχυρός βαθμός σκέψης από μέρους του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο φαίνεται ότι αισθάνεται αρκετά αισιόδοξο για να επαναλάβει τις προσπάθειες του 2016 για αποδυνάμωση της αρμένικης επιρροής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

  Το Μπακού πιθανότατα ενθαρρύνεται από την ξεκάθαρη λεκτική και πιθανώς υλική στήριξη από την Τουρκία, το οποίο και αντιπροσωπεύει την μοναδική διαφορά της τρέχουσας σύγκρουσης. Το Αζερμπαϊτζάν ίσως κρίνει ότι η άμεση στήριξη του συμμάχου του είναι αρκετή για να έχει την ισορροπία δυνάμεων μαζί του σε σχέση με την Αρμενία. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ωστόσο. Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες παραμένουν κατακερματισμένες και η ρητορική και των δύο πλευρών είναι υπό αμφισβήτηση, καθιστώντας τους ισχυρισμούς για το ποιος έχει το πάνω χέρι ή ποιος έχει σημειώσει πρόοδο, δύσκολο να κριθούν και σίγουρα πρόωρους.

  Χωρίς αμφιβολία το πιο άτυχο θύμα της τελευταίας εβδομάδας των μαχών ήταν η εμβρυική ακόμη διαδικασία ειρήνης. Με την κοινή γνώμη τόσο στην Αρμενία όσο και στο Αζερμπαϊτζάν, να τάσσεται ήδη εναντίον του διαλόγου πριν από το ξέσπασμα της βίας στις 27 Σεπτεμβρίου, οι προοπτικές για μια βραχυπρόθεσμη πρόοδο προς την τελική λύση της σύγκρουσης, τώρα φαίνονται δυσοίωνες. Στην αρχή της σύγκρουσης, καθώς και στις προηγούμενες 48 ώρες, οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι υποτίθεται βρισκόταν σε εποικοδομητικό διάλογο το περασμένο έτος, έχουν τώρα ξεκάθαρα θέσει το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ως ζήτημα εθνικής –και προσωπικής- αξιοπιστίας.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/analysis/2020/10/armenia-azerbaijan-clashes

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ