Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Ιουλ-2020 15:09

  Πώς αντιμετώπισαν την πανδημία οι χώρες του Κόλπου

  Πώς αντιμετώπισαν την πανδημία οι χώρες του Κόλπου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Nawafel Shehab

  Έχοντας φιλοξενήσει πολλούς ομογενείς, τουρίστες και επιχειρηματίες ταξιδιώτες –συμπεριλαμβανομένων από Κίνα και Ιράν, τα αρχικά δύο επίκεντρα της πανδημίας- τα κράτη του Κόλπου είχαν κατά κάποιο τρόπο εκτεθεί μοναδικά στους κινδύνους του κορονοϊού.

  Πολλοί ξένοι εργαζόμενοι ζουν σε επισφαλείς κατοικίες και με πολλούς συγκατοίκους. Τα κράτη του Κόλπου έχουν επενδύσει μαζικά στις αεροπορικές εταιρείες, στον τουρισμό και σε υλικοτεχνικές υποδομές, οι οποίες εξαρτώνται από την απρόσκοπτη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών. Είναι κρίσιμο ότι εισάγουν μεγάλο μέρος της τροφής και των φαρμάκων τους, και εξαρτώνται από τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες των οποίων η στρέβλωση θα μπορούσε να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής στην περιοχή.

  Αλλά από την άλλη πλευρά, τα κράτη του Κόλπου ήταν επίσης σχετικά καλά προετοιμασμένα. Η κληρονομιά της αντιμετώπισης του MERS το 2012 στη Μέση Ανατολή –συμπεριλαμβανομένων και των δικτύων υγείας που παρακολουθούν τους ομογενείς, την εμπειρία αντιμετώπισης μεγάλων αριθμών προσκυνητών στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και η ύπαρξη και η γρήγορη απόκτηση τεχνολογίας παρακολούθησης- θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη όταν χτυπήσει η πανδημία.

  Από τις 31 Μαΐου, και μετά από δύο μήνες μάχης με τον ιό, τα κράτη του Κόλπου έχουν καταγράψει συνολικά 226.496 κρούσματα και 1.83 θανάτους. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε κρούσμα του ιού στις αρχές Φεβρουαρίου, και ακολούθησαν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και το Ομάν. Οι χώρες που ανακοινώνουν τον μεγαλύτερο ανά κεφαλή αριθμό κρουσμάτων, είναι το Μπαχρέιν και το Κατάρ.

  Οι αποφάσεις για διακοπή των πτήσεων προς την Κίνα ήρθε νωρίς, και τα περιοριστικά μέτρα σύντομα πολλαπλασιάστηκαν. Το κλείσιμο των συνόρων και τα καθολικά lockdowns ξεκίνησαν τον Μάρτιο. επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα, με κλείσιμο τζαμιών και επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εμφάνισαν υψηλά ποσοστά κρουσμάτων μεταξύ χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων που ζουν σε υπερβολικά κατοικημένες εγκαταστάσεις.

  Ενώ κάποιες κυβερνήσεις έχουν αναπτύξει ψηφιακές τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού, τα δεδομένα για τα τεστ παραμένουν πολύ χαμηλά στο Ομάν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εγείροντας ερωτήματα για την πραγματική εξάπλωση του ιού στην περιοχή.

  Από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι βασικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας στον Κόλπο (GCC) έχουν γίνει διαδικτυακά, και έχουν συσταθεί ομάδες εργασίες με αξιωματούχους της υγείας και του στρατού, για την αντιμετώπιση της δημόσιας έκτακτης ανάγκης.

  Στο επίκεντρο οι οικονομικές πολιτικές

  Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης υποχρεωθεί να επανεκτιμήσουν τις οικονομικές πολιτικές τους προκειμένου να αμβλύνουν την επίδραση της κρίσης. Οι κεντρικές τράπεζες του Κόλπου έσπευσαν να προσφέρουν σημαντικά προγράμματα τόνωσης της οικονομίας με στόχο να υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, εξαιτίας της ταυτόχρονης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, το Μπαχρέιν, το Ομάν και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό. Οι εργασιακές πολιτικές έδωσαν προτεραιότητα στην προστασία των εθνικών εργατικών δυναμικών. Το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία για παράδειγμα, δέσμευσαν περί τα 570 εκατ. δολάρια και 2,3 δισ. δολάρια αντιστοίχως για να καλύψουν τους μισθούς των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Το Ομάν απαγόρευσε τον τερματισμό των συμβάσεων υπηκόων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

  Οι ανισότητες στα μέτρα lockdown μεταξύ των κρατών του Κόλπου αντανακλούν τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την προστασία της οικονομίας αναφορικά με τη δημόσια υγεία. Το Μπαχρέιν και το Κατάρ επέλεξαν μια σχετικά πιο επιεική προσέγγιση, με χαλαρούς περιορισμούς πτήσεων και δεν επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας. Εφαρμόστηκαν πιο αυστηρά μέτρα στα υπόλοιπα κράτη του Κόλπου, με επ αόριστον απαγορεύσεις κυκλοφορίας και με "σφράγισμα" μεγάλων πόλεων. Μέχρι το τέλος Απριλίου ωστόσο, όλες σχεδόν οι χώρες είχαν επιτρέψει στις επιχειρήσεις που δεν συγκαταλέγονται σε αυτές με είδη άμεσης ανάγκης, να ανοίξουν εκ νέου διατηρώντας παράλληλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σηματοδοτώντας μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/analysis/2020/06/mide-gulf-covid-19

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ