Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2020 08:28

  Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την ψηφοφορία για τις αλλαγές στο σύνταγμα της Ρωσίας

  Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την ψηφοφορία για τις αλλαγές στο σύνταγμα της Ρωσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Nigel Gould-Davies

  Η Ρωσία πηγαίνει στις κάλπες την 1η Ιουλίου για να ψηφίσει για μια σειρά μεγάλων συνταγματικών αλλαγών. Για να είναι ασφαλής η ψηφοφορία στην πανδημία, η ψηφοφορία διευρύνθηκε και ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Η πιο σημαντική πρόταση, θα επιτρέπει στον Vladimir Putin να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία, το 2024. Άλλες αλλαγές θα επαναπροσδιορίσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα αυξήσουν τη θέση των Ρώσων πολιτών και θα εδραιώσουν τις συντηρητικές αξίες. Εδώ είναι τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

  Η ψηφοφορία δεν είναι απαραίτητη

  Η εθνική ψήφος δεν είναι αυστηρά ένα δημοψήφισμα, καθώς δεν απαιτείται για την έγκριση των τροπολογιών. Αυτές εγκρίθηκαν από τα υπάκουα θεσμικά όργανα τον Μάρτιο. Παρόλα αυτά, το εκλογικό σώμα καλείται να εγκρίνει αυτές τις αλλαγές.

  Αυτό είναι περίεργο. Εξ ορισμού, τα απολυταρχικά καθεστώτα δεν συμπαθούν τις ψηφοφορίες. Εάν δεν μπορούν να τις σταματήσουν εντελώς, τις κάνουν όσο το δυνατό λιγότερο συχνά και λιγότερο ελεύθερες. αυτό ισχύει και για τη Ρωσία του Putin. Η προεδρική θητεία έχει επιμηκυνθεί από τα τέσσερα στα έξι χρόνια. Οι εκλογές για κυβερνήτες καταργήθηκαν και στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν με ελεγχόμενο τρόπο. Και οι "διοικητικοί πόροι” του κράτους χρησιμοποιούνται ευρέως για να διαμορφώνουν εκλογικά αποτελέσματα.

  Είναι σπάνιο για ένα τέτοιο καθεστώς να διεξάγει μια ψηφοφορία που δεν χρειάζεται. ωστόσο, αυτό είναι στο οποίο επέμεινε ο Putin. Κρίνει ότι το 76,7% των ψήφων που έλαβε το 2018 -το μεγαλύτερο ποσοστό και από τις τέσσερις εκλογικές του νίκες- δεν είναι επαρκές ώστε να νομιμοποιήσει τις τροπολογίες που έχει εγκρίνει. Παρόλες τις κατηγορίες ότι ο Putin είναι απομονωμένος και χωρίς να έχει επαφή τα τελευταία 20 χρόνια, αισθάνεται ότι η λαϊκή επικύρωση είναι πολιτικά σκόπιμη, αν όχι νομικά απαραίτητη.

  Η ψηφοφορία είναι άνευ προηγουμένου

  Αυτή η ψηφοφορία είναι άνευ προηγουμένου για τρεις λόγους. Πρώτον, οι τροποποιήσεις σηματοδοτούν μακρά τις μεγαλύτερες αλλαγές στο τρέχον σύνταγμα. Δεύτερον, είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια ψηφοφορία διεξάγεται βάσει αυτού του συντάγματος. Αρκετά δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν στην αναταραχή της αλλαγής συστήματος το 1991-1993. Αλλά το τελευταίο διεξάχθηκε τον Δεκέμβριο του 1993 για να επικυρώσει το σύνταγμα.

  Τρίτον, οι συνθήκες είναι άνευ προηγουμένου. Σε κανονικές στιγμές, ένα καθεστώς διεξάγει δημοψήφισμα σε στιγμή της επιλογής του, για να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα ότι θα εγκριθεί. Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει αναστάτωση σε αυτούς τους υπολογισμούς. Αρχικά είχε τεθεί για τις 22 Απριλίου, και αναβλήθηκε απρόθυμα. Αλλά η νέα ημερομηνία είναι νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε ο οποιοσδήποτε. Λαμβάνει χώρα καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται περίπου κατά 7.000 ημερησίως. Γιατί πρέπει ο Putin να διεξάγει αυτή την μη απαραίτητη ψηφοφορία το συντομότερο δυνατό; Διότι η δημοτικότητά του έχει μειωθεί, και είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει. Τα ποσοστά δημοτικότητάς του στο 59%, είναι τα χαμηλότερα που έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Έχει μειωθεί 23% σε δύο χρόνια.

  Η αντίθεση σε αυτό είναι πρωτοφανής

  Το Κρεμλίνο έχει καταφέρει να διοργανώσει μόνο τακτικές εκλογές. Αλλά η δυναμική μιας εθνικής ψηφοφορίας είναι διαφορετική με τρόπους που μπορεί να καταστήσουν πιο δύσκολο να κερδίσουν, εκείνους που είναι στην εξουσία. Η αντιπολίτευση μπορεί να ενωθεί γύρω από μια μόνο επιλογή -όχι- αντί να διαιρεθεί μεταξύ ανταγωνιστικών καλεσμένων. Το "όχι” είναι μια πεποίθηση, όχι ένας υποψήφιος: δεν μπορεί να συλληφθεί, να εκφοβιστεί ή να αποκλειστεί από την ψηφοφορία. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να σταθμίσουν την αξιοπιστία του. Και η ελκυστικότητά του μπορεί να είναι μεγαλύτερο από οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να σταθμίσουν την αξιοπιστία του, τις υποσχέσεις και τον χαρακτήρα του έναντι του κυβερνώντος. Το "όχι” είναι απλώς η απουσία του status quo, μια επιλογή στην οποία οι ψηφοφόροι μπορούν να προβάλλουν οποιοδήποτε επιλεγόμενο όραμα για το μέλλον. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα δημοψηφίσματα μπορούν να αποδειχθούν πιο δύσκολα να κερδηθούν από ό,τι οι εκλογές.

  Αυτές οι δυναμικές λειτουργούν στη Ρωσία. Ο κορυφαίος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, Alexei Navalny, έχει καλέσει σε μποϋκοτάρισμα. Το κομμουνιστικό Κόμμα, το δεύτερο πιο δημοφιλές στη ΡΩΣΊΑ αλλά σίγουρος ηττημένος, έχει επίσης εκφραστεί ανοιχτά εναντίον των συνταγματικών αλλαγών. Σε μια εντυπωσιακή αποχώρηση από προηγούμενες μη εμπνευσμένες εκστρατεία, όχι μόνο έχει καλέσει τους ακτιβιστές να ψηφίσουν "όχι”, αλλά οργάνωσε μια διαδικτυακή ψηφοφορία για τις δικές του προτάσεις για αλλαγές. Ο Yuri Dud, ένας εξαιρετικά δημοφιλής video blogger μεταξύ των νέων της Ρωσίας, έχει λίγα κοινά με τους Κομμουνιστές και τους γηρασμένους ψηφοφόρους του. Αλλά και αυτός επίσης έχει εκφραστεί εναντίον της ψηφοφορίας. Αν μη τι άλλο, μοιράζονται μια αντιπάθεια προς το status quo.

  Τι γίνεται στη συνέχεια;

  Οι αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουν -παρά τον κορονοϊό- μια μεγάλη προσέλευση με ένα ισχυρό "ναι”. Έχουν τους πόρους για να εξασφαλίσουν την έγκριση, αν και πιθανώς όχι στο βαθμό που θα ήθελαν. Αλλά ίσως καταφύγουν σε πιο σκληρά μέτρα. Μια περιττή ψηφοφορία που θα είναι ύποπτη για παραποίηση, δεν θα εκπληρώσει τον στόχο της για νομιμοποίηση των θεσμικών αλλαγών.

  Μετά από το δημοψήφισμα του 1993 -στην τελευταία εθνική ψηφοφορία- για το τωρινό σύνταγμα, παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι οι αριθμοί σχετικά με την προσέλευση ήταν τροποποιημένοι για να ξεπεραστεί το όριο του 50% που απαιτούνταν για να περάσει. Τότε η Ρωσία αδιαφόρησε: επικρατούσε η αίσθηση ήταν πως ήταν καιρός να προχωρήσει. Αλλά μετά από τέσσερις μήνες πανδημίας, επτά χρόνια στασιμότητας και 20 χρόνια με τον ίδιο ηγέτη, η Ρωσία ίσως δεν αδιαφορήσει αυτή τη φορά.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/analysis/2020/06/russia-constitutional-vote-putin

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ