Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 15:22

  Οι διαμαρτυρίες στην Αμερική και ο Trump: Ο πρόεδρος του "νόμος και τάξη";

  Οι διαμαρτυρίες στην Αμερική και ο Trump: Ο πρόεδρος του "νόμος και τάξη";
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Dana Allin

  Υπήρξαν ταραχές σε ολόκληρη την Αμερική, αλλά οι διαδηλωτές μπροστά από τον Λευκό οίκο ήταν ειρηνικοί πριν από δύο βράδια όταν η αστυνομία τους επιτέθηκε με δακρυγόνα. Με την εκκαθάριση της Πλατείας Lafayette, ο πρόεδρος Donald Trump περπάτησε κατά μήκος της για να σταθεί μπροστά από την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη κρατώντας μια Αγία Γραφή.

  Η Mariann Budde, επίσκοπος στην Ουάσιγκτον όπου και ανήκει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, δεν βρήκαν την κίνηση εποικοδομητική. "Δεν προσευχήθηκε”, είπε σε μια συνέντευξη. "Δεν ανέφερε τον George Floyd”, τον αφροαμερικανό του οποίου η δολοφονία από την αστυνομία της Μιννεάπολις αποτέλεσε την αιτία για την έναρξη των ταραχών στην Αμερική. "Δεν ανέφερε την αγωνία των ανθρώπων που υπέστηκαν αυτού του είδους την τρομερή έκφραση ρατσισμού και λευκής υπεροχής για εκατοντάδες χρόνια”.

  Πληγείσα από την πανδημία και διαιρεμένη

  Οι ΗΠΑ είναι εμφανώς σε κρίση, και ο κορονοϊός που έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 100.000 Αμερικανούς -περίπου το ένα τρίτο των θυμάτων από τον ιό παγκοσμίως- έχει επιδεινώσει αλλά δεν έχει προκαλέσει την κρίση. Στο τρέχον τεύχος του Survival, ο Francois Heisbourg αξιολογεί αυτή την προϋπάρχουσα κατάσταση:

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα και ένα που θα μπορούσε να έχει βαθιές συνέπειες εάν αυτή η πανδημία παραμείνει, ότι ότι η Αμερική πριν από τον κορονοϊό ήταν ήδη μια προβληματική κοινωνία. Πριν έλθει ο κορονοϊός, ήταν διχασμένη από πολιτική και πολιτιστική πόλωση μιας πρωτοφανής έντασης τουλάχιστον από τα χρόνια του Πολέμου του Βιετνάμ, με φόντο τεράστιες ανισότητες στο εισόδημα, στον πλούτο, στην εκπαίδευση και στην υγεία καθώς και στις επίμονες φυλετικές ανισότητες και διαιρέσεις. Αντικατοπτρίζοντας το βάθος αυτών των διχασμών ήταν η τρομακτική διαχείριση της κυβέρνησης trump των συνεπειών της πανδημίας, και η απόκλιση των απόψεων αναφορικά με τη σοβαρότητά της κατά μήκος των κομματικών γραμμών, λες και ο ιός ήταν κάποιου είδους πολιτικός παράγοντας.

  Η μαζική ανεργία που προκάλεσαν οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας, πρόκειται να κάνει αυτές τις διαιρέσεις χειρότερες. Οι διαδηλώσεις που συνοδεύουν τις διαμαρτυρίες σε όλη την Αμερική, ήδη λέγεται ότι είναι οι πιο σοβαρές μετά από εκείνες που ακολούθησαν την δολοφονία του Martin Luther King Jr το 1968 -ωστόσο αυτή η δύσκολη χρονιά ήταν ακόμη σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. Ήταν επίσης στα μέσα του πολέμου της Αμερικής στο Βιετνάμ, και μετά, όπως και τώρα, ήταν μια διαδεδομένη αίσθηση ότι η ηθική δύναμη της Αμερικής στον κόσμο κατέρρεε.

  Και όπως και το 2020, το 1968 ήταν χρονιά προεδρικών εκλογών. Ο Richard Nixon κέρδισε εκείνες τις εκλογές, με μια εκστρατεία "νόμος και τάξη”. Ο πρόεδρος Trump απείλησε να στείλει ομοσπονδιακά στρατεύματα στις αμερικανικές πόλεις εάν οι τοπικές αρχές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές και είναι λογικό να αναρωτηθούμε εάν "το νόμος και τάξη” ίσως είναι εισιτήριο για τη δεύτερη θητεία.

  Ποιος ξέρει; Αν και το "νόμος και τάξη" είχε φυλετικές αποχρώσεις και τροφοδοτήθηκε μέσα στη "νότια στρατηγική" του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου να τραβήξει τους λευκούς που είναι δυσαρεστημένοι από τη δέσμευση του Δημοκρατικού Κόμματος στα ατομικά δικαιώματα, το θέμα ήταν επίσης ότι η άνοδος της εγκληματικότητας ήταν ένας προφανής κίνδυνος στην Αμερική κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στη δεκαετία του 1970. Η Αμερική σήμερα δεν αντιμετωπίζει τίποτα σαν την αστική αναταραχή που θυμάμαι τόσο καλά από τη χρονιά που μπήκα στη δεύτερή μου δεκαετία, και η οποία βοήθησε να προωθηθεί η συντηρητική πολιτική στη δεκαετία του 1980.

  Υπάρχει μία ακόμη διαφορά. Ο Nixon ήταν ένας συντηρητικός ο οποίος, ανεξάρτητα από τις προκαταλήψεις που εξέφρασε ιδιωτικά, ήταν ευαίσθητος στους κανόνες του πολιτισμένου διαλόγου. Για κάποιο λόγο δεν κατατάσσεται ως μεγάλος Αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο, παρά τους εσωτερικούς του δαίμονες, ο Nixon ήταν επίσης έξυπνος, στρατηγικός, και με μια θεμελιώδη έννοια, είχε συνείδηση. Το αντίστοιχο του Nixon με την πορεία του Trump απέναντι από την πλατεία Lafayette, ήταν όταν στις 9 Μαΐου 1970, σε μια διαδρομή με αυτοκίνητο από τον Λευκό Οίκο στο Lincoln Memorial, ο Nixon βγήκε από τη λιμουζίνα του για να συζητήσει με ορισμένους έκπληκτους διαδηλωτές κατά του πολέμου οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει εκεί.

  Επομένως, η ιστορία πραγματικά επαναλαμβάνεται ως φάρσα –εκτός από το ότι παραμένει επίσης βαθιά τραγική.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/survival-blog/2020/06/america-protests-and-trump

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ