Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 08:46

  Συγκλίσεις και προκλήσεις στη συνεργασία Ινδίας-Ηνωμένου Βασιλείου για την τρομοκρατία

  Συγκλίσεις και προκλήσεις στη συνεργασία Ινδίας-Ηνωμένου Βασιλείου για την τρομοκρατία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Rahul Roy-Chaudhury

  Η συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι μια σημαντική αλλά ελάχιστα γνωστή πτυχή της σχέσης ασφάλειας Ινδίας-Ηνωμένου Βασιλείου. Η σχέση αυτή θεσμοθετήθηκε επισήμως το 2002 με την καθιέρωση της Κοινής Ομάδας Εργασίας (JWG) για την Τρομοκρατία, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών τους. Η συνεχιζόμενη και πιο βιώσιμη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα παραμείνει κλειδί για μια ουσιαστική διμερή στρατηγική εταιρική σχέση.

  Και οι δύο χώρες έχουν ένα ισχυρό κοινό ενδιαφέρον στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων στην ενδοχώρα τους, έχουν υποστεί τέτοιες επιθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση σε τουρκικό έδαφος, έλαβε χώρα στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 2005. Μία από τις πιο καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία έλαβε χώρα στη Βομβάη στις 26-28 Νοεμβρίου 2008. Με την ινδική κυβέρνηση να θεωρεί τώρα την τρομοκρατία ως την μεγαλύτερη μοναδική απειλή για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει προκύψει ως μία από τις βασικές προτεραιότητες του Ινδού πρωθυπουργού Modi, για τη διμερή και πολυμερή συνεργασία.

  Διμερή συνεργασία

  Το Νοέμβριο του 2015, στη διάρκεια επίσκεψης του Modi στο Ηνωμένο Βασίλειο, η νέα Εταιρική Σχέση για τη Διεθνή Συνεργασία και Άμυνα (DISP) για πρώτη φορά ανέφερε ρητά την Lashkar - e- Taiba (LeT) (υπεύθυνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη το Νοέμβριο του 2008) και το δίκτυο Haqqani (υπεύθυνο για τις επιθέσεις αυτοκτονίας τον Ιούλιο του 2008 στην ινδική πρωτεύουσα στην Καμπούλ), μαζί με το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα και την Hizb-ul-Mujahideen, στο πλαίσιο της διατάραξης της οικονομικής και τακτικής υποστήριξής τους.

  Και οι δύο χώρες επίσης επαναδιατύπωσαν την έκκληση τους στο Πακιστάν να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βομβάη το 2008. Στη διάρκεια της επίσκεψης Modi στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας το 2018, οι πρωθυπουργοί Modi και Theresa May συμφώνησαν να "ενισχύσουν τη συνεργασία και να λάβουν αποφασιστικές και συντονισμένες ενέργειες εναντίον τρομοκρατικών οντοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων των LeT, Jaish-e-Mohammad (JeM), Hizb-ul-Mujahideen, Haqqani Network, Al-Qaeda, ISIS και των παρακλαδιών τους, καθώς και να καταπολεμήσουμε την διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση και τον βίαιο εξτρεμισμό που το τροφοδοτεί αυτό”.

  Στην 13η συνάντηση της JWG Ινδίας-Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Λονδίνο στις 25-26 Νοεμβρίου 2019, και οι δύο πλευρές επαναδιατύπωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Αυτό περιλαμβάνει και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του ακραίου εξτρεμισμού, την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την αποτροπή της χρήσης του Ίντερνετ για τρομοκρατικούς σκοπούς.

  Πολυμερείς προσεγγίσεις

  Σε μια σημαντική εξέλιξη, το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, συνυπέγραψαν ένα ψήφισμα στον ΟΗΕ τον Μάιο του 2019, να κηρυχθεί με επιτυχία ο ηγέτης της με έδρα στο Πακιστάν τρομοκρατικής οργάνωσης Jem, Masood Azhar, ως "παγκόσμιος τρομοκράτης” από την Επιτροπή Κυρώσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ-Κάιντα, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Κίνα είχε μπλοκάρει τέσσερις προηγούμενες προσπάθειες από την επιτροπή κυρώσεων, για να μπει στη "μαύρη λίστα” ο Azhar.

  Μια άλλη κρίσιμη πτυχή της πολυμερούς προσέγγισης της Ινδίας προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι η εστίαση της στην αποτροπή χρηματοδότησης για τρομοκρατικές οργανώσεις. Τόσο η Ινδία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλη της 39μελούς διεθνούς επιτροπής εποπτείας τρομοκρατικών χρηματοδοτήσεων, της Financial Action Task Force (FATF). Τον Ιανουάριο του 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, μαζί με τη Γερμανία και τη Γαλλία, συνυπέγραψαν μια επιστολή στην FATF που έθετε το Πακιστάν στην Γκρι Λίστα. Τον Οκτώβριο του 2019, η FATF διατηρούσε το Πακιστάν στη Γκρι Λίστα, εκφράζοντας παράλληλα "σοβαρές ανησυχίες” με την έλλειψη προόδου στην αντιμετώπιση των κινδύνων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

  Η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης συμμετέχουν στην υπουργική διάσκεψη "No Money for Terror”, επιδιώκοντας να προάγουν τη διεθνή και περιφερειακή συνεργασία και να βελτιώσουν την ικανότητα καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Για πρώτη φορά η Ινδία θα φιλοξενήσει την τρίτη υπουργική διάσκεψη το 2020.

  Διαφορετικές προοπτικές

  Η Ινδία ανησυχεί για την άνοδο του εξτρεμισμού των Σιχ και του εξτρεμισμού υπέρ των Khalistani μεταξύ μιας μικρής μειοψηφίας της βρετανικής κοινότητας Σιχ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Μάρτιο του 2016, η απαγόρευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νέων Σιχ (ISYF), που την περιέγραφε ως τρομοκρατική οργάνωση το 2001, ήρθη. Στη διάρκεια της επίσκεψης του Modi στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2018, διαδηλωτές κατά των Σιχ της Ινδίας και υπέρ της αυτονομίας του Κασμίρ, έσκισαν την ινδική σημαία στην Parliament Square του Λονδίνου. Και τον Αύγουστο του 2018, η με έδρα τις ΗΠΑ και τον Καναδά Sikhs for Justice (SFJ) -που επιδιώκουν ένα δημοψήφισμα το επόμενο έτος για τη δημιουργία του Khalistan, ενός ανεξάρτητου κράτους των Σιχ- διοργάνωσαν μια μεγάλη διαδήλωση. Οι βίαιοι διαδηλωτές εναντίον της Ινδίας έξω από την ινδική Ύπατη Αρμοστεία στο Λονδίνο στις 15 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου 2019, αποτελούνταν από αρκετές οργανώσεις υπέρ του Khalistan, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Ινδίας για το Κασμίρ, της 5ης Αυγούστου 2019. Η ινδική κυβέρνηση συνεχίζει να επιδιώκει την έκδοση συγκεκριμένων Βρετανών ακτιβιστών Σιχ που κατηγορούνται με τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτές οι εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν ή να είναι υποστηρικτές μιας τρομοκρατικής επίθεσης στην Ινδία ή και στην εμφάνιση μιας σύγκρουσης σεκτών εντός της ινδικής κοινότητας στη Βρετανία.

  Η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαφωνούν επίσης για την επίσημη πακιστανική συνέργεια στην τρομοκρατία. Η Ινδία κατηγορεί τις πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες (ISI) του πακιστανικού στρατού, ότι σχεδίασαν και συντόνισαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη το 2008, παράλληλα με τις ενέργειες των αντιπροσώπων τους, JeM και LeT, στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει ότι η ISI είχε έναν ρόλο στην υποστήριξη και χρηματοδότηση των LeT και JeM αλλά δεν ήταν σε θέση να βρει στοιχεία για να κατηγορήσει ευθέως την ISI.

  Ευκαιρίες για σύγκλιση

  Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την εμβάθυνση της διμερούς (Ινδίας-Ηνωμένου Βασιλείου) και πολυμερούς συνεργασίας καταπολέμησης της τρομοκρατίας για αμοιβαίο όφελος. Είναι κρίμα που η πολυδιαφημιζόμενη και σχετική με την πολιτική, έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Ιούνιο του 2019, με τίτλο "Χτίζοντας γέφυρες: Αναζωογονώντας τους δεσμούς Ηνωμένου Βασιλείου-Ινδίας”, δεν διερεύνησε τρόπους για μια τέτοια πιθανή συνεργασία.

  Αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια τακτική ανταλλαγή πληροφοριών, αμοιβαίες προσπάθειες ανάπτυξης ικανοτήτων, ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών και τεχνολογιών, αμοιβαία νομική ενίσχυση και εργασία μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν ανταλλαγές πληροφοριών σε σχέση με τις τρομοκρατικές ενέργειες, το ξέπλυμα χρήματος και συναφών εγκλημάτων και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Dawood, υπό τον Dawood Ibrahim, το "μυαλό” πίσω από τους βομβαρδισμούς της Βομβάης το 1993, θα πρέπει να κατονομαστούν επισήμως στις μελλοντικές κοινές ανακοινώσεις. Θα μπορούσε να υπάρξει συζήτηση για την εστίαση της Ινδίας στην από-ριζοσπαστικοποίηση (σε αντίθεση με την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο) σε σχέση με τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, καθώς και μια έμφαση στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της ριζοσπαστικοποίησης και της διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης. Τέλος, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων υπέρ του Khalistani στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό παράγοντα για την ενίσχυση της διμερούς εταιρικής σχέσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

  Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο India Global Business

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/analysis/2020/01/india-uk-counter-terrorism-cooperation

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ