Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 13:07

  Η Κίνα και ο ρόλος της στην αστάθεια των αναπτυσσόμενων χωρών

  Η Κίνα και ο ρόλος της στην αστάθεια των αναπτυσσόμενων χωρών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Nicholas Crawford

  Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος δανειστής στις αναπτυσσόμενες χώρες, και ένας μεγάλος επενδυτής σε αυτές επίσης. Ως αποτέλεσμα, έχει μεγάλο μερίδιο συμμετοχής σε πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν πολιτική και οικονομική αστάθεια. Οι Δυτικοί φορείς χάραξης πολιτικής που εμπλέκονται στο να δώσουν απαντήσεις στην αστάθεια και στις κρίσεις στο εξωτερικό, πρέπει να κατανοήσουν το πώς η Κίνα κινείται σε αυτές τις καταστάσεις. Η κινεζική προσέγγιση είναι παρόμοια σε κάποιες περιπτώσεις, με αυτή των δυτικών κρατών, αλλά υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές.

  Η πολιτική της Κίνας απέναντι σε χώρες που αντιμετωπίζουν πολιτική και οικονομική αστάθεια, οδηγείται από τέσσερις βασικές ανησυχίες:

  Επιδιώκει να ενισχύσει και να διατηρήσει τις εταιρικές σχέσεις της με αυτές τις χώρες για να διασφαλίσει ότι παραμένουν ανοιχτές και υποστηρικτικές απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση και τις δραστηριότητες της.

  Η Κίνα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα χρηματοπιστωτικά της συμφέροντα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της, από τα άσχημα που προκύπτουν από την αστάθεια. Ενδιαφέρεται να δει τα δάνεια της να αποπληρώνονται, τις επενδύσεις της ασφαλείς, τους εργαζόμενούς της ασφαλείς και τις αλυσίδες εφοδιασμού της αδιατάρακτες.

  Θέλει να διατηρήσει το αφήγημα της μη παρεμβολής. Οποιαδήποτε παρέμβαση στην πολιτική ή στις πολιτικές των χωρών-εταίρων, θα πρέπει να θεωρείται ότι γίνεται κατόπιν πρόσκλησης των κυβερνήσεων τους (αν και η Κίνα ίσως πιέσει τους εταίρους της για συγκατάθεση).

  Η Κίνα θέλει να αυξήσει την επιρροή της στον κόσμο, ανεξάρτητα και διακριτικά. Είναι όλο και πιο προληπτική στην απάντηση της στην αστάθεια σε χώρες-εταίρους. Ορισμένες απαντήσεις στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν την αστάθεια άμεσα. Άλλες στοχεύουν στο να προστατεύσουν τα κινεζικά συμφέροντα παρά την αστάθεια.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/research-paper/2019/10/china-and-instability

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ