Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Δεκ-2018 11:21

  Σε χαμηλό 60 ετών οι εισαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ

  Σε χαμηλό 60 ετών οι εισαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Pierre Noel

  Οι καθαρές εισαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν σε χαμηλό 60 ετών, σχεδόν 12 χρόνια από τον Οκτώβριο του 2006, όταν είχαν διαμορφωθεί σε ιστορικό υψηλό.

  Το ποσοστό της κατανάλωσης πετρελαίου στις ΗΠΑ που καλύπτεται από τις εισαγωγές, το οποίο αποτελεί μια μέτρηση του επιπέδου εξάρτησης από τις εξαγωγές πετρελαίου, έχει μειωθεί κατά την ίδια περίοδο από το 60% στο 14%, επίπεδο στο οποίο δεν είχαν ξαναβρεθεί από το 1958.

  ΟΙ καθαρές εισαγωγές έχουν υποχωρήσει κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως -για να δώσουμε μια αίσθηση της κλίμακας της πτώσης, οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ανέρχονται σε 8,3 εκατ. Δολάρια ημερησίως.

  Η κατάρρευση των εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ οφείλεται στη ραγδαία επέκταση του αποκαλούμενου σχιστολιθικού πετρελαίου, το οποίο είχε σημαντική επίπτωση στη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

  Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η εντυπωσιακή πτώση των εισαγωγών πετρελαίου θα επηρεάσει το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα. Όλοι οι πρόεδροι από τον Richard Nixon, έχουν παρουσιάσει τις εισαγωγές πετρελαίου ως βασική πηγή στρατηγικής ευπάθειας, αλλά μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον φαίνεται να αισθάνεται την ίδια υποχρέωση να ασχοληθεί με θέματα ασφαλείας της Μέσης Ανατολής και έχει επαναδιατυπώσει εντόνως τη σημασία της συμμαχίας της της με τη Σαουδική Αραβία.

  Ωστόσο, αυτή η μείωση των πετρελαϊκών εισαγωγών έχει μια αρνητική επίδραση στην αμερικανική μακροοικονομική θέση, υποστηρίζοντας το αμερικανικό δολάριο και μειώνοντας την ανάγκη για ξένες επενδύσεις σε assets σε δολάρια.

  Τελικά, και κάπως παράδοξα, η παγκόσμια σημασία της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστόλιθου πετρελαίου είναι τέτοια, που δημιουργεί ρίσκο. Εάν η αμερικανική παραγωγή σταματούσε να αυξάνεται, πόσο μάλλον να μειωνόταν, θα προκαλούσε μια νέα πετρελαϊκή κρίση με δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/analysis/2018/12/powerlines-us-oil-imports

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων