Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαρ-2009 01:04

  Τι είναι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) χαρακτηρίζεται από προοδευτική και μη αναστρέψιμη απώλεια της λειτουργίας των νεφρώνων (τμήματα των νεφρών) με αποτέλεσμα την ανικανότητα των νεφρών να αποβάλουν τα τοξικά παράγωγα και να διατηρήσουν σε φυσιολογική κατάσταση τη σύσταση και τον όγκο των υγρών του σώματος.

  Ο νεφρός έχει σημαντικές λειτουργικές δυνατότητες, ώστε και όταν ακόμη χάσει το 50% των νεφρώνων δεν προκαλούνται διαταραχές στον οργανισμό. Κατά την προοδευτική απώλεια των νεφρώνων από τους πάσχοντες νεφρούς οι εναπομείναντες νεφρώνες αναπροσαρμόζουν τις απεκκριτικές, επαναρροφητικές και μεταβολικές λειτουργίες τους, ώστε να διατηρείται το εσωτερικό βιοχημικό περιβάλλον του οργανισμού. Όταν χαθεί η λειτουργικότητα μεγάλου ποσοστού νεφρώνων (>50%), τότε αρχίζουν να εμφανίζονται και τα πρώτα νεφρολογικά προβλήματα που φαίνονται σε αιματολογικό βιοχημικό έλεγχο και στη γενική αίματος.

  Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί σύνδρομο, το οποίο μπορεί να προκαλείται από λοιμώξεις του νεφρού, αποφράξεις των ουροφόρων οδών, συγγενείς παθήσεις του νεφρού, υπέρταση και διάφορες άλλες αιτίες, όπως φάρμακα, παθήσεις του μεταβολισμού και αιματολογικές διαταραχές.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας η αναλογία των διάφορων παθήσεων, οι οποίες προκαλούν ΧΝΑ στις χώρες της Ευρώπης έχει ως εξής: σπειραματονεφρίτιδα 31%, αγνώστου αιτιολογίας 10%, κυστικές παθήσεις νεφρού 9%, πολυσυστηματικές παθήσεις 9%, αγγειακές παθήσεις νεφρών 7%, σακχαρώδης διαβήτης 4%, φαρμακευτικές νεφροπάθειες 2,5%, κληρονομικές νεφροπάθειες 3%, αμυλοείδωση 1%  και άλλες παθήσεις 2,5%.
   
  Η εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας δεν εξαρτάται σταθερά από την έκταση και τη σοβαρότητα της αρχικής αιτίας. Ασθενείς με ΧΝΑ, ακόμη και αν η αιτία που προκάλεσε τη νεφρική βλάβη δεν είναι ενεργός, παρουσιάζουν επιδείνωση της νεφρικής ανεπάρκειας, ενώ αντίθετα σε σπάνιες περιπτώσεις ανακτούν φυσιολογική νεφρική λειτουργία. Οι παρατηρήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι στην εξέλιξη της ΧΝΑ δε συντελεί μόνο η αρχική αιτία, αλλά και διάφοροι άλλοι παράγοντες.

  Οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν στην ταχύτερη εξέλιξη της ΧΝΑ είναι τροφές πλούσιες σε λευκώματα, τα λιποειδή και η υπέρταση. Έχει υποστηριχθεί, χωρίς να γίνεται ευρέως αποδεκτό, ότι η χορήγηση δίαιτας με ελάχιστο απαραίτητο λεύκωμα και φωσφόρο επιβραδύνει την εξέλιξη της ΧΝΑ.

  Στην επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας και κυρίως στη ΧΝΑ από σπειραματοπάθειες φαίνεται ότι συμμετέχουν και οι διαταραχές των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών. Επιπλέον η μη ελεγχόμενη υπέρταση οδηγεί σε επιτάχυνση της εξέλιξης της ΧΝΑ, ενώ αντίθετα η ευνοϊκή επίδραση στην εξέλιξη της νεφρικής λειτουργίας.


  Πηγή: «Εσωτερική Παθολογία» Σ.Α. Ράπτη, επιστημονικές εκδόσεις Γρ. Παρισιάνος 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:46 13/05

  Κοιμόμαστε καλύτερα εάν παίρνουμε χάπια για την αϋπνία;

  Η μακρόχρονη χρήση φαρμάκων για την αϋπνία δεν φέρνει καλύτερο ύπνο τελικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:34 13/05

  Καρδιακή προσβολή: Κι αν μπορούσε να αναγεννηθεί ο κατεστραμμένος ιστός;

  Νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι βλάβες στους ιστούς της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή, θα μπορούσαν να αντιστραφούν.

  08:33 13/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό: Μπορούμε να κάνουμε τις δόσεις με δύο διαφορετικά σκευάσματα;

  Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων παρενεργειών, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, δείχνει βρετανική έρευνα.

  12:10 12/05

  Η VIATRIS Inc. και η GENESIS Pharma ανακοινώνουν τη νέα στρατηγική τους συνεργασία στην Ελλάδα

  Βάσει της νέας συνεργασίας, η GENESIS Pharma αναλαμβάνει την αποκλειστική εμπορική διάθεση του βιοομοειδούς σκευάσματος της Viatris στον τομέα της ογκολογίας-αιματολογίας.

  09:48 12/05

  Ανοσία έξι μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2: ο ρόλος των Τ-λεμφοκυττάρων

  Η απόκριση του ανοσοποιητικού έναντι του SARS-CoV-2 είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της νόσου.

  09:29 12/05

  Θετικά τα αποτελέσματα για το bimekizumab για τη θεραπεία της ψωρίασης

  Το bimekizumab είναι υπό αξιολόγηση από τον FDA και τον EMA για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:07 11/05

  Θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής CHMP για νέα θεραπεία ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα

  Εφόσον εγκριθεί, η τραλοκινουμάμπη θα αποτελέσει τον πρώτο εγκεκριμένο βιολογικό παράγοντα που στοχεύει ειδικά την κυτοκίνη IL-13, βασικό συντελεστή της εκδήλωσης συμπτωμάτων στην ατοπική δερματίτιδα.

  08:21 11/05

  Εμβολιασμός COVID-19: Μετά το εμβόλιο, τι;

  H Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσιάζει την καμπάνια για τον εμβολιασμό COVID-19.

  08:01 11/05

  Έρευνα: Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και COVID-19

  Παγκόσμια έρευνα βρίσκει τους μισούς από τους συμμετέχοντες να βιώνουν μείωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  07:41 11/05

  6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών"

  Συζήτηση για τη συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο.

  08:34 10/05

  COVID-19 και καρδιακή ανεπάρκεια: Νέα ερευνητικά δεδομένα

  Η καρδιακή ανεπάρκεια ως επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19 εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα.

  08:26 10/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό και έφηβοι: Το ηθικό δίλημμα της κοινωνίας μας

  Θα πρέπει τα εμβόλια για τον κορονοϊό να προωθηθούν στους εφήβους στις αναπτυσσόμενες χώρες; Το ερώτημα που θέτουν οι ειδικοί χρειάζεται άμεση απάντηση.

  23:59 09/05

  Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι απαραίτητες βιταμίνες και συστατικά

  Τι αλλάζει στη διατροφή στην προεμμηνόπαυση; Πολλά, αφού οι ανάγκες του οργανισμού είναι διαφορετικές και χρειάζεται περισσότερη προσοχή ώστε να τις καλύπτουμε.

  12:11 07/05

  Όλες οι ερωτήσεις που έχει κάθε έγκυος για την πανδημία COVID-19 και οι απαντήσεις τους

  Όλες οι ερωτήσεις που έχει κάθε έγκυος για την πανδημία COVID-19 και οι απαντήσεις τους, από τον συνεργάτη του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, δρα Ηλία Κ. Κατσίκη.