Τα αυγά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μείωση της πίεσης
Δευτέρα, 16-Μαρ-2009 19:59
H κατανάλωση αυγών θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση της πίεσης του αίματος. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα αυγά παράγουν πρωτεΐνες οι οποίες μιμούνται τη δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων και τα τηγανητά αυγά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.
Η έρευνα αυτή έρχεται ακριβώς λίγες ημέρες μετά αφότου οι διατροφολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τύπος της χοληστερόλης που βρίσκεται στα αυγά έχει πολύ μικρή επίδραση στην αύξηση των καρδιακών παθήσεων.
Ακόμη και μέχρι πριν λίγα χρόνια από σήμερα το βρετανικό ίδρυμα καρδιακών παθήσεων, συμβούλευε τους ανθρώπους να μην τρώνε πάνω από τρία αυγά την εβδομάδα. Όμως πλέον, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι υγιές να ξεκινάει κανείς την ημέρα του με ένα αυγό, ακόμα και αν αυτό συμβαίνει καθημερινά.
Το κορεσμένο λίπος είναι ο κύριος ενοχοποιητικός παράγοντας που εμποδίζει τη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος σώματος και η έλλειψη άσκησης επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα λίπους και χοληστερόλης στο αίμα, και έτσι αυξάνεται και ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.
Ο ερευνητής καθηγητής Bruce Griffin, του πανεπιστημίου του Surrey, είπε: «Η ριζωμένη στη συνείδησή μας πεποίθηση, ότι η κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίματος και τις καρδιακές παθήσεις πρέπει να αλλάξει. Οι μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπών που υπάρχουν στη διατροφή μας, αυξάνουν κατά πολύ περισσότερο τη χοληστερόλη του αίματος σε σχέση με τις μικρές ποσότητες που λαμβάνουμε από κάποιες τροφές, όπως τα αυγά, τα οποία αντιθέτως βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.»
«Το κοινό μπορεί να συμπεριλάβει μέσα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής και τα αυγά, δεδομένου ότι είναι ένα από τα περισσότερο θρεπτικά τρόφιμα της φύσης.»
Πηγή: Εφημερίδα Telegraph
Ακόμη και μέχρι πριν λίγα χρόνια από σήμερα το βρετανικό ίδρυμα καρδιακών παθήσεων, συμβούλευε τους ανθρώπους να μην τρώνε πάνω από τρία αυγά την εβδομάδα. Όμως πλέον, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι υγιές να ξεκινάει κανείς την ημέρα του με ένα αυγό, ακόμα και αν αυτό συμβαίνει καθημερινά.
Το κορεσμένο λίπος είναι ο κύριος ενοχοποιητικός παράγοντας που εμποδίζει τη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος σώματος και η έλλειψη άσκησης επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα λίπους και χοληστερόλης στο αίμα, και έτσι αυξάνεται και ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.
Ο ερευνητής καθηγητής Bruce Griffin, του πανεπιστημίου του Surrey, είπε: «Η ριζωμένη στη συνείδησή μας πεποίθηση, ότι η κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίματος και τις καρδιακές παθήσεις πρέπει να αλλάξει. Οι μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπών που υπάρχουν στη διατροφή μας, αυξάνουν κατά πολύ περισσότερο τη χοληστερόλη του αίματος σε σχέση με τις μικρές ποσότητες που λαμβάνουμε από κάποιες τροφές, όπως τα αυγά, τα οποία αντιθέτως βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.»
«Το κοινό μπορεί να συμπεριλάβει μέσα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής και τα αυγά, δεδομένου ότι είναι ένα από τα περισσότερο θρεπτικά τρόφιμα της φύσης.»
Πηγή: Εφημερίδα Telegraph