Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιαν-2009 18:56

  Αλλεργική δερματίτιδα προκαλείται από το κινητό;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Από την υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων, μπορεί να οφείλεται η ύπαρξη εξανθήματος στα αυτιά ή τα μάγουλα όπως προειδοποιεί τους γιατρούς ο Βρετανικός Σύλλογος Δερματολόγων.

  Ο Σύλλογος, επικαλούμενος δημοσιευμένες μελέτες, κάνει λόγο για ένα εξάνθημα, γνωστό ως «δερματίτιδα από κινητό τηλέφωνο» η οποία εμφανίζεται σε ανθρώπους που εκδηλώνουν αλλεργική αντίδραση στην επινικελωμένη επιφάνεια των συσκευών, ύστερα από παρατεταμένη χρήση.

  «Θεωρητικά η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί και στα δάχτυλα, εάν κάποιος περνά πολλή ώρα στέλνοντας μηνύματα. Καλό θα είναι οι γιατροί να έχουν υπόψη τους αυτό το ενδεχόμενο όταν συναντούν έναν ασθενή με εξάνθημα στα αυτιά ή τα μάγουλα, το οποίο δεν μπορούν να αποδώσουν σε άλλη αιτία», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία πολλοί γιατροί δεν γνωρίζουν ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσουν τέτοιου είδους αλλεργία.

  Το νίκελ είναι μέταλλο που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, από κινητά τηλέφωνα μέχρι κοσμήματα και ζώνες και είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης αλλεργικής δερματίτιδας, σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο των HΠA.

  Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Mπράουν του Pοντ Aϊλαντ, 10 από τις 22 συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών περιείχαν νίκελ.

  Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής

  Η αλλεργική δερματίτιδα είναι μια φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από την επαφή του με εξωτερικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα προκαλούν οξείες ή χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

  Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, την ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής που προκαλείται από την επαφή του δέρματος με ερεθιστικές ουσίες και την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής που προκαλείται από την επαφή του δέρματος με διάφορες ουσίες που ονομάζονται αλλεργιογόνα.

  Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με εξωτερικά αλλεργιόνα. Περίπου το 15 % του πληθυσμού προσβάλλεται από αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Τότε εμφανίζεται ένα εξάνθημα που αποτελείται από  κοκκινίλα, πρήξιμο, και φυσαλίδες. Μερικές φορές οι φυσαλίδες σπάνε και βγάζουν υγρό το οποίο ξεραίνεται και σχηματίζει κρούστα . Τα συμπτώματα αυτά τα συνοδεύει έντονος κνησμός.

  Ο κνησμός , ο ερεθισμός του δέρματος και η κοκκινίλα αρχίζουν περίπου 2-3 ημέρες μετά την επαφή του δέρματος με το αλλεργιόνο. Το εξάνθημα εμφανίζεται στην περιοχή της επαφής του αλλεργιογόνου. Αυτά όσον αφορά τις οξείες βλάβες. 

  Όταν οι βλάβες χρονίσουν ( μακροχρόνια επαφή με το αλλεργιογόνο για πάνω από 2-3 μήνες ) το δέρμα υφίσταται λειχηνοποίηση (πάχυνση και μελάγχρωση του δέρματος ).

  Η αιτία για την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων είναι ότι το δέρμα αναγνωρίζει το αλλεργιόνο σαν ξένο σώμα

  Υπάρχου πάνω από 2500 ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Τα κυριότερα  από αυτά  είναι τα εξής:

  * Μέταλλα ( νικέλιο, χρώμιο, κοβάλτιο ). Περίπου το 1 % του πληθυσμού είναι αλλεργικό στο νικέλιο το οποίο ευρίσκεται σε κοσμήματα, λουράκια ρολογιών,  ,κλειδιά, νομίσματα,  μαγειρικά σκεύη, ΄όργανα γυμναστικής.
  * Φάρμακα τα οποία εφαρμόζονται τοπικά. Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι :
  * Πενικιλίνη, νεομυκίνη, αντιισταμινικά, συνθετικά αναισθητικά, πίσσα,  κα
  * Συνθετικές ύλες,
  * Βαφές μαλλιών
  * Καλλυντικά (έκδοχα, αρώματα, συντηρητικά )
  * Ελαστικά (γάντια, κόλλα)
  * Χρώματα
  * Κολοφώνιο
  * Φυτικές ουσίες ( χρυσάνθεμο, κισσός, λινάρι, μαϊντανός, σέλινο, χυμός άγουρων σύκων, χυμός συκιάς, πορτοκάλια, λεμόνια, αγκινάρες, μελιτζάνα)
  * Βιομηχανικά προϊόντα ( οξέα, άλκάλεα, )

  Διάγνωση

  Η διάγνωση της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής  δερματίτιδας βασίζεται στο ιστορικό , στην κλινική εικόνα (την εμφάνιση των συμπτωμάτων) και σε μια εξέταση που ονομάζεται επιδερμιδικές δοκιμασίες (patch tests).

  Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής δεν εμφανίζεται αμέσως. Θα δοθεί μεγάλη βοήθεια στον γιατρό εάν ο πάσχων θυμηθεί με ποιες πιθανές ύποπτες ουσίες ήλθε σε επαφή. Γι  αυτό είναι καλό ν απαντήσει γραπτά σ ένα χαρτί ερωτήσεις όπως  αυτές:
  Πήγατε σε κήπο;
  Ποια φυτά υπάρχους στον κήπο;
  Τι εργασία κάνατε τις προηγούμενες ημέρες
  Εργάζεστε με διαλύτες, χημικές ουσίες , η χρησιμοποιείται γάντια;
  Τη χόμπι έχετε;
  Αλλάξατε τελευταία σαμπουάν ή καλλυντικά;
  Χρησιμοποιείτε τριχοβαφές;
  Χρησιμοποιήσατε κάποιο νέο αντιηλιακό;
  Πήγατε στην εξοχή τις τελευταίες ημέρες;
  Χρησιμοποιήσατε κάποιο νέο φάρμακο;

  Οι επιδερμιδικές δοκιμασίες είναι μια αξιόπιστη μέθοδος που μας βοηθά στην διάγνωση της αλλεργική δερματίτιδας εξ επαφής. Η μέθοδος βασίζεται στην πρόκληση πειραματικής αλλεργικής δερματίτιδας στο άνω μέρος της πλάτης . τα ύποπτα αλλεργιογόνα βάσει χημικών ουσιών ή επαγγελμάτων κυκλοφορούν σε πολλές σειρές.

  Υπάρχουν διεθνώς ορισμένες σειρές που περιέχουν 25-30 ουσίες που είναι τα πιο διαδεδομένα αλλεργιογόνα..  Το αλλεργιογόνο  επικολλάται στο δέρμα, στη ράχη του ατόμου, και αφήνεται στο δέρμα για 48 ώρες. Οι επιδερμιδικές δοκιμασίες είναι πρακτικά ακίνδυνες.

  Θεραπεία

  Η αντιμετώπιση της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής βασίζεται στην αποφυγή επαφής με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Αυτό  μερικές φορές είναι δύσκολο να βρεθεί ή αν βρεθεί είναι δύσκολο να απομονωθεί λόγω δυσκολίας αλλαγής επαγγέλματος.

  Η αντιμετώπιση της αλλεργικής δερματίτιδας  εξ επαφής συνίσταται στην λήψη μέτρων για την ανακούφιση από το κνησμό και τα άλλα συμπτώματα. Η συμπτωματική θεραπεία είναι η εξής:

      * Κρύες κομπρέσες με διάλυμα  οξεικού αλουμινίου
      * Λουτρά με εκχυλίσματα βρώμης ανακουφίζουν από το κνησμό
      * Αντιισταμινικά από το στόμα μειώνουν το κνησμό
      * Δεν πρέπει να εφαρμόζονται τοπικά αντιισταμινικά διότι προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

  Τα κορτικοστεροειδή είναι η βάση της θεραπείας της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής. Χορηγούνται στις ήπιες μορφές τοπικά σε κρέμες ή αλοιφές. Σε σοβαρές μορφές χορηγούνται συστηματικά κορτικοειδή από το στόμα.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:56 06/07

  Εμβόλιο για τον κορονοϊό: 3 ειδικοί εξετάζουν τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 17 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες.

  08:56 06/07

  Νέα δεδομένα για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για θεραπεία για αιμορροφιλία

  Θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για το fitusiran, βάσει ενδιάμεσης ανάλυσης της μελέτης Φάσης 2 για αιμορροφιλία Α και Β.

  08:56 06/07

  Η ώρα που κοιμούνται οι έφηβοι επηρεάζει την υγεία τους

  Άσθμα και αλλεργίες είναι συχνότερα στους εφήβους που μένουν ξύπνιοι έως αργά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  15:33 03/07

  Εξέλιξη: Μόλις πήρε άδεια θεραπεία για τον νέο κορονοϊό

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπείας της covid-19.

  12:36 03/07

  Πιο μολυσματική η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον πλανήτη

  Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο είναι πιο μολυσματική από την αρχική, δείχνει μελέτη.

  08:35 03/07

  Νεότερα δεδομένα: Πώς η COVID-19 επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα

  Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να απειλήσει τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερικό νευρικό σύστημα. Δείτε εδώ πώς εκδηλώνονται οι επιδράσεις του.

  08:30 03/07

  7 tips για να δείτε το πρωινό σας με άλλο μάτι

  Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να αγαπήσετε και να απολαμβάνετε το πρωινό σας.

  08:27 03/07

  Εμβόλια: Χάρη σε αυτά "ξεχάσαμε" σοβαρά νοσήματα

  Η αξία του εμβολιασμού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

  12:35 02/07

  Η παρατεταμένη κρυοσυντήρηση εμβρύων πιθανώς να μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής

  Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 24.000 γυναικών που είχαν κάνει εμβρυομεταφορά.

  07:59 02/07

  "Κάλεσμα" από Ουγγαρία για επιχειρηματικές συνεργασίες στο χώρο της υγείας

  Επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργασίας με ουγγρικές επιχειρήσεις του κλάδου ιατροφαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας.

  07:58 02/07

  Η Sanofi επενδύει για να αναδείξει τη Γαλλία ως παγκόσμιο κέντρο αριστείας στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων

  Με στόχο τη δημιουργία εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, η Sanofi δεσμεύεται να το καταστήσει προσβάσιμο σε όλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

  07:58 02/07

  Καύσωνας και καρδιά: Τι να κάνετε, τι να αποφεύγετε, πώς θα προστατευτείτε

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δίνει πρακτικές συμβουλές για την προστασία των καρδιοπαθών από τον καύσωνα και γενικότερα τις υψηλές θερμοκρασίες.

  08:33 01/07

  Καύσωνας: Πώς θα χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά σύμφωνα με τον ΙΣΑ

  Και ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μας συμβουλεύει πώς να χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά με ασφάλεια.

  08:50 25/06

  Διαδικτυακή Ημερίδα: COVID-19 & Καρκίνος Μαστού

  Μια σημαντική ημερίδα, ανοιχτή προς όλους, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής".

  09:14 22/06

  Ημέρα του Πατέρα: Αφορμή για να κάνετε ιατρικό τσεκ απ

  Ημέρα του Πατέρα: Προσφορά εξετάσεων προληπτικού ελέγχου για άνδρες από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

  08:38 18/06

  Θέλετε να μη χάσετε πρόωρα τη ζωή σας; Διεθνής μελέτη "αποκαλύπτει" τον τρόπο

  Η φυσική δραστηριότητα αποτρέπει σχεδόν τέσσερα εκατ. πρόωρους θανάτους στον κόσμο κάθε χρόνο, ενώ μόνο στην Ελλάδα 4.600, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.