Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;
Πέμπτη, 27-Νοε-2025 07:30
Η σκέψη ότι ένα μεγάλο ή πλούσιο γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ακούγεται υπερβολική. Ωστόσο, η επιστήμη δείχνει πως υπό συγκεκριμένες συνθήκες κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να συμβεί, ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Ο κίνδυνος αυξάνεται για όσους έχουν διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση, παχυσαρκία ή ιστορικό καπνίσματος.
"Μικρές απολαύσεις με μέτρο είναι πάντα εντάξει", εξηγεί ο καρδιολόγος Ameya Kulkarni από το Kaiser Permanente στη Βιρτζίνια. Ωστόσο, η υπερβολή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, όπως μεταδίδει η The Washington Post. "Αν είσαι νέος και υγιής, ένα μεγάλο γεύμα δύσκολα θα προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Σε μια άλλη όμως ομάδα ατόμων, μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο", σημειώνει ο Kulkarni.
Ήδη από το 2000, μια μελέτη που είχε παρουσιαστεί σε επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είχε δείξει ότι ένα "ασυνήθιστα βαρύ γεύμα" μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έως και τέσσερις φορές μέσα στις δύο πρώτες ώρες μετά την κατανάλωση, ιδιαίτερα για άτομα με προϋπάρχουσα στεφανιαία νόσο.
Αντίστοιχα, το 2005 μια ανάλυση 17 μελετών βρήκε ότι η έντονη σωματική άσκηση, η υπερφαγία και το έντονο συναισθηματικό στρες ήταν από τους συχνότερους παράγοντες που προηγήθηκαν μιας καρδιακής προσβολής.
Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά
Η πέψη ενός μεγάλου, λιπαρού γεύματος είναι "σκληρή δουλειά" για την καρδιά. Ο οργανισμός μας εκείνο το διάστημα διοχετεύει περισσότερο αίμα στο στομάχι, προκαλεί σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και μειώνει τη ροή αίματος στην καρδιά.
Συμπτώματα καρδιακής προσβολής που απαιτούν άμεση βοήθεια περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία στο στήθος (στο κέντρο ή στην αριστερή πλευρά), πόνο σε χέρια, πλάτη, σαγόνι, λαιμό ή άνω κοιλιακή χώρα, δύσπνοια χωρίς κόπο, αδυναμία, ζάλη ή κρύο ιδρώτα, ναυτία ή έμετο, καθώς και γρήγορο ή ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.
"Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποκολλήσει αθηρωματικές πλάκες, δημιουργώντας θρόμβους", εξηγεί ο καρδιολόγος Steve Kopecky της Mayo Clinic. Παράλληλα, τα λιπαρά γεύματα κάνουν το αίμα πιο επιρρεπές σε πήξη — ένας συνδυασμός που, ώρες αργότερα, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως ένα μεγάλο, πλούσιο σε λιπαρά και θερμίδες γεύμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε όσους έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Η κατανάλωση με μέτρο, η ισορροπημένη διατροφή και η αποφυγή υπερφαγίας είναι απλοί τρόποι για να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας γεύματα χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την καρδιά.
Ένα ισορροπημένο πιάτο με άφθονα φρούτα και λαχανικά, μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης και λογικές μερίδες υδατανθράκων μπορεί να μας βοηθήσει όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλούσιο τραπέζι. Το αργό φαγητό βοηθά τον εγκέφαλο να αντιληφθεί το αίσθημα κορεσμού, ενώ ο περιορισμός του αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο υπερφαγίας. Είναι σημαντικό να σταματάμε όταν αισθανόμαστε ότι έχουμε χορτάσει και να αποφεύγουμε τις δεύτερες μερίδες. Ένας περίπατος μετά το γεύμα μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια, να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου.