Ποιο ήταν το μυστικό της μακροζωίας της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο: Γονίδια, καλές συνήθειες και… γιαούρτι
Σάββατο, 27-Σεπ-2025 08:00
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η Ισπανίδα Μαρία Μπράνιας Μορέρα έφτασε στην εντυπωσιακή ηλικία των 117 ετών. Γεννημένη στις 4 Μαρτίου 1907 στο Σαν Φρανσίσκο από καταλανική οικογένεια, έζησε περισσότερο από έναν αιώνα, δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τον Ισπανικό εμφύλιο, την πανδημία της ισπανικής γρίπης και, σε υπεραιωνόβια ηλικία, και την πανδημία του κορονοϊού, την οποία μάλιστα κατάφερε να ξεπεράσει στα 113 της χρόνια.
Το 2023, μετά τον θάνατο της Γαλλίδας Λουσίλ Ραντόν, ανακηρύχθηκε επίσημα από τα Guinness World Records και τον Gerontology Research Group ως η γηραιότερη ζωντανή γυναίκα στον κόσμο. Για ενάμιση χρόνο κράτησε τον τίτλο της μακροβιότερης καταγεγραμμένης ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη, μέχρι τον θάνατό της στις 19 Αυγούστου 2024, σε ηλικία 117 ετών και 168 ημερών, σε γηροκομείο όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.
Η ίδια απέδιδε τη μακροζωία της σε έναν συνδυασμό καλών γονιδίων, θετικής στάσης ζωής, στην αποφυγή τοξικών σχέσεων και στη συναισθηματική ισορροπία. Μέχρι τα τελευταία της χρόνια διατήρησε πνευματική διαύγεια.
Τρία χρόνια μελέτης αφιέρωσε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Βαρκελώνης, Dr. Manel Esteller, για να αναλύσει την υγεία της και να αναζητήσει τις απαντήσεις στο πώς κατάφερε να φτάσει σε αυτή την εξαιρετικά προχωρημένη ηλικία.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μακροζωία της οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων: κληρονομικότητα και τρόπος ζωής. "Το ποσοστό μπορεί να διαφέρει, αλλά η ισορροπία είναι συχνά μισό–μισό", ανέφερε ο Esteller.
Στη γενετική της ταυτότητα εντοπίστηκαν μοναδικές παραλλαγές που την προστάτευαν από πλήθος ασθενειών, ενώ η καθημερινότητά της χαρακτηριζόταν από καλές συνήθειες. Δεν κάπνιζε, δεν έπινε αλκοόλ και διατηρούσε μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ψάρια, ελαιόλαδο και κυρίως γιαούρτι. Μάλιστα, συνήθιζε να καταναλώνει τρία γιαούρτια την ημέρα, πάντα απλά, χωρίς ζάχαρη. Σύμφωνα με τον Esteller, αυτή η επιλογή ενίσχυε το εντερικό της μικροβίωμα με "καλά" βακτήρια που βοηθούν στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, μιας από τις βασικότερες αιτίες γήρανσης και ασθενειών.
Η ίδια δεν έκρυβε την αγάπη της για το γιαούρτι, δηλώνοντας στα κοινωνικά δίκτυα ότι "δίνει ζωή". Και πράγματι, η δική της ζωή υπήρξε όχι μόνο μακρά αλλά και υγιής: μέχρι τα τελευταία της χρόνια δεν εμφάνισε καρκίνο, καρδιαγγειακά προβλήματα ή άνοια.
Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μια μοναδική περίπτωση, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Δεν υπάρχει "μοτίβο" για να ζήσουμε περισσότερο, είναι όμως ευνόητο πως οι επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας.